Ο ενεργειακός πόλεμος με τη Ρωσία προδιαγράφει έναν δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη, γράφει ο Economist

Η τσεχία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Copyright: European Union




Το δημοσίευμα του περιοδικού Economist περιγράφει ένα μάλλον ζοφερό τοπίο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, καθώς η Δύση επιχειρεί από την μια να στερήσει την Ρωσία από έσοδα που της είναι εντελώς απαραίτητα, και ταυτόχρονα να αποφύγει την επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) θα είναι γεμάτες κατά τα δύο τρίτα στα τέλη Οκτωβρίου, μακριά από τον στόχο της Ένωσης για πληρότητα στα τέσσερα πέμπτα.

Υπάρχει ακόμη ο φόβος ότι ο Nord Stream, του οποίου οι τακτικές εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένες για τον Ιούλιο, δεν θα επανεκκινήσει τη λειτουργία του μετά το πέρας των εργασιών. Εάν ισχύσει αυτό, η Ευρώπη ενδέχεται να μπει στον χειμώνα με επίπεδα αποθήκευσης μόλις στο 60%.

Οι χώρες της ΕΕ πασχίζουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις αντί του αερίου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία έχει αναστρέψει τα σχέδιά της να αποσύρει περισσότερους από το ένα πέμπτο των σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα φέτος, ενώ Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία έχουν πει ότι μπορεί είτε να καθυστερήσουν το κλείσιμο εγκαταστάσεων άνθρακα είτε να ανοίξουν νέες.

Κάποιες από τις επτά ευρωπαϊκές πυρηνικές εγκαταστάσεις που προγραμματίζεται να κλείσουν μέχρι το τέλος του χειμώνα, ενδέχεται επίσης να παραμείνουν σε λειτουργία λίγο περισσότερο.

Ωστόσο, παρατηρεί το άρθρο, ακόμη και εάν όλα αυτά γίνουν, το αέριο είναι αυτό που θα εξακολουθήσει να θέτει τις τιμές του ηλεκτρισμού.

ΠΗΓΗ: Economist – Can Europe keep the lights on this winter? Υπότιτλος: The energy crunch intensifies

Το νέο βίντεο της οργάνωσης HALC κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, που πρέπει να γίνει viral: No Jets For Turkey

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: