Η Οργάνωση Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών ομιλεί για ασέβεια Αναστασιάδη: Για τους νεκρούς του προδοτικού πραξικοπήματπς

File PHOTO: Με διάφορες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ο κυπριακός λαός τιμά κάθε χρόνο αυτούς που έπεσαν κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας. Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Για ασέβεια της Κυβέρνησης και των αρμοδίων προς τους ηρωικούς νεκρούς της Αντίστασης εναντίον της χούντας των Αθηνών και των πραξικοπηματιών, κάνει λόγο η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Κυριακή, αναφέρει ότι με αισθήματα βαθιάς πίκρας, λύπης και αγανάκτησης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη στάση της Κυβέρνησης, ανήμερα του επίσημου μνημοσύνου των νεκρών που σκοτώθηκαν από τους πραξικοπηματίες, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία, στις 15 Ιουλίου 1974, κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος της ελληνικής χούντας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με πάνδημα μνημόσυνα σε όλους τους ναούς της Κύπρου, Πολιτεία, Εκκλησία και λαός, όφειλαν σήμερα να τιμήσουν τη μνήμη των ηρωικών μαχητών της Αντίστασης, “αυτών που πρόταξαν τα στήθια τους ενάντια στο φασισμό της ΕΟΚΑ Β΄και της Χούντας των Αθηνών, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα”.

“Αντ’ αυτού, η αδιαφορία της κυβέρνησης και η υποτιμητική της στάση έναντι των νεκρών του πραξικοπήματος, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως κάποιοι ενοχλούνται από την ιστορική αλήθεια και ναρκοθετούν τη συλλογική μνήμη”, αναφέρει η Οργάνωση.

την ανακοίνωση προσθέτει ότι για πρώτη φορά, στα μνημόσυνα των πεσόντων του πραξικοπήματος, παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά δεν εκφώνησαν επιμνημόσυνο λόγο και μόνο κατέθεσαν στεφάνια.

Προσθέτει επίσης ότι στην Πάφο, στο επίσημο μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, “έλαμψε δια της απουσίας του, ενώ στο επίσημο πρόγραμμα ήταν καταγεγραμμένο πως θα παραστεί”.

Η Οργάνωση καταγγέλλει εξάλλου ότι στην Πάφο “Εκκλησία και Έπαρχος, ανέσυραν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας μία απόφαση που εφαρμόστηκε για μία μόνο φορά επί διακυβέρνησης Κληρίδη και όρισαν οι ίδιοι ομιλητή και όχι το Υπουργικό Συμβούλιο, ως είθισται”.

Η Οργάνωση στην ανακοίνωση αναφέρει πως η στάση της Κυβέρνησης και των αρμοδίων δεν μειώνει την ηρωική θυσία τους και ότι νεκροί τους, βρίσκονται στο πάνθεο των ηρώων, φάροι φωτεινοί της υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της νομιμότητας.

“Η στάση που τηρείτε, προσβάλλει εσάς και μόνο εσάς γιατί επιχειρείτε τη λήθη, χωρίς να αναγνωρίζετε την αλήθεια. Και η αλήθεια, δεν κρύβεται”, αναφέρει η Οργάνωση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι “η ΕΟΚΑ Β΄και η Χούντα των Αθηνών έκαναν πραξικόπημα, κατάργησαν τη συνταγματική τάξη κι άνοιξαν την κερκόπορτα στον Αττίλα” και ότι αυτοί την αλήθεια οι αρμόδιοι δεν μπορούν να τη διαγράψουν “γιατί την ποτίζει και την κρατά ατόφια, το αίμα των νεκρών μας, το αίμα των νεκρών της Αντίστασης. Αυτών που υπερασπίστηκαν τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί οι Πρόεδροι αλλάζουν με εκλογές και ποτέ με τα όπλα”.

  • Υπουργείο Παιδείας: «Ο Υπουργός αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και δεν μπόρεσε να μεταβεί στην Πάφο»

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, δεν παρέστη στο θρησκευτικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 στην Πάφο, αποκλειστικά για λόγους υγείας ενώ δεν πρέπει να δίνονται άλλες ερμηνείες, ανακοίνωσε το ΥΠΑΝ.

Συγκεκριμένα ανέφερε, «το πρωί ο κ. Υπουργός αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και δεν μπόρεσε να μεταβεί στην Πάφο για να παραστεί στο ετήσιο αυτό μνημόσυνο. Η απουσία του οφειλόταν αποκλειστικά σε λόγους υγείας και δεν πρέπει να δίνονται άλλες ερμηνείες».

Ισχυρό το προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με την Καθημερινή: Υποστηρίζεται απ’ όλους τους κομματικούς χώρους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: