Δεν θέλουν και πολύ για να υποστηρίξουν ότι είναι εθνικιστής και ο …Κουτσούμπας του ΚΚΕ: Τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον της ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε Αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ), με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Τι να πεις τώρα, καημένε κι αποπροσανατολισμένε εθνομηδενιστή; Ότι είναι και ο Δημήτρης Κουτσούμπας εθνικιστής; Ο Γενικός Γραμματέας του ιστορικού ΚΚΕ, του κόμματος της αριστεράς, που δεν νέρωσε ποτέ την ιδεολογία του για να είναι αρεστό στη νέα τάξη, τα είπε καθαρά και ξάστερα.

Εδώ μάλιστα, στη Λευκωσία, μπροστά στα μάτια μας, ιδίως μπροστά στα μάτια της ηγεσίας της κυπριακής αριστεράς. Η οποία όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), τον βαφτίζει εθνικιστή και ελαμίτη. Και τι δεν άκουσε, ας πούμε, η ΕΔΕΚ που τόλμησε να πάρει θέση ενάντια στη ΔΔΟ! Είναι ίδια, λένε, με το ΕΛΑΜ. Είναι και το ΚΚΕ ίδιο με το ΕΛΑΜ, σαΐνια μου;

Καταθέτοντας τη θέση του ΚΚΕ, σε συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» της Κυριακής, ο κ. Κουτσούμπας, ήταν κατηγορηματικός:

“Εκτιμήσαμε πως ο “επώδυνος συμβιβασμός”, που οδήγησε στη θέση για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία διαχρονικά ήταν κυρίως θέση της αστικής τάξης της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού “κράτους” και έφτασε να θεωρείται θέσφατο και «θέση αρχής», εξελίσσεται, στην ουσία, σε διχοτομική λύση, σε δύο συνιστώντα κράτη. Να γιατί την απορρίψαμε!»

  • Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, δεν είναι αφοριστικός έτσι, για να έχει κάτι να πει. Η θέση του έχει μελετηθεί, διότι όπως εξηγεί, «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παρακολουθεί, μελετάει, τοποθετείται με ευθύνη στο κυπριακό πρόβλημα».

Γι΄ αυτό, υπενθυμίζει, πριν 20 χρόνια «ήταν το μόνο κόμμα, που φανερά αντιτάχθηκε στο απαράδεκτο, διχοτομικό και μη βιώσιμο σχέδιο Ανάν». Αλλά και πριν 10 χρόνια, «μελετώντας την κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη – Έρογλου της 11ης Φλεβάρη 2014, ως βάση των συνομιλιών, είδαμε την αναφορά σε δύο Συνιστώντα Κράτη, με δικά τους σύνορα, Σύνταγμα, κυβερνήσεις, Κοινοβούλια, ύμνους, ξεχωριστές πολιτικές για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.ά. Όλα αυτά, δηλαδή, που συνιστούν παράγοντες διαίρεσης, διάσπασης…»

Χρόνια ολόκληρα, όσοι από εμάς εκφράζουν ακριβώς τις ίδιες εκτιμήσεις, βαφτίζονται εθνικιστές, μαξιμαλιστές και κινδυνολόγοι. Δεν ακούσαμε κανέναν να πει για το ΚΚΕ παρόμοιους χαρακτηρισμούς. Μόνο την ευδιάκριτη αποστασιοποίηση του ΑΚΕΛ είδαμε.

Γιατί ακριβώς το ΚΚΕ καταρρίπτει το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίζονται οι διζωνιστές της Κύπρου. Ότι όποιος απορρίπτει τη ΔΔΟ είναι ελαμίτης, ακροδεξιός. Έτσι, είδαμε το ΑΚΕΛ να αγκαλιάζει τον Στέφανο Κασσελάκη, που όταν ήρθε στην Κύπρο τον πήρε από το χέρι ο Στέφανος Στεφάνου και τον έκανε βόλτες (μέχρι και στο μνημείο των ηρώων Καβάζογλου και Μισιαούλη τον πήγε να καταθέσει στεφάνι), ενώ τώρα που ήρθε ο Κουτσούμπας σχεδόν έκαναν πως δεν τον ήξεραν.

Ούτε για λόγους ευγενείας ή, έστω προς μνημόνευση της μεταξύ τους ιστορίας, δεν πήγε, για παράδειγμα, ένας εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ να συνοδεύσει τον Κουτσούμπα στην παρουσίαση του βιβλίου της βουλεύτριας του ΚΚΕ Σεμίνας Διγενή, στο καφεαναγνωστήριο Το Έρμα, στη Λευκωσία. Ούτε ένας!

Τόσο πολύ ενοχλητική είναι η καθαρή θέση του ΚΚΕ! Διότι, τι να του πεις του Δημήτρη Κουτσούμπα όταν σε αντίθεση με τους εκπροσώπους όλων σχεδόν των ελλαδικών κομμάτων, τοποθετείται με βάση τις αρχές του και δεν περιμένει το υποκριτικό «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται».

Ούτε περιμένει να συμφωνήσει με το «αδελφό» κόμμα της Κύπρου για να έχει άποψη. «Η Κύπρος χρειάζεται μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα: Ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κι είναι η πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, που μπορεί να χαράξει ένα τέτοιο μέλλον χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, κι όχι οι διχοτομικές «λύσεις», που μαγειρεύονται στα ευρωατλαντικά επιτελεία».

Τα ευρωατλαντικά επιτελεία δεν ανησυχούν τα κυπριακά κόμματα, μόνο το ΚΚΕ. Αλλά, μήπως δεν είναι αυτή η ωμή αλήθεια; Μήπως, η ΔΔΟ, τα συνιστώντα κράτη, οι διχοτομικές και οι συνομοσπονδιακές πρόνοιες, ο απόλυτος διαχωρισμός του εδάφους, του λαού και του κράτους, δεν είναι στα ευρωατλαντικά επιτελεία που μαγειρεύονται;

Ή, μήπως, εμείς νομίζουμε ακόμα πως δεν κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας όταν μιλάμε για επανένωση και συμφωνούμε διχοτόμηση;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ένας ύμνος στο τεράστιο έπος της ΕΟΚΑ: Δεν πολεμούσαν μόνο οι αγωνιστές που κρατούσαν τα όπλα… Πολεμούσε όλος ο λαός με τη ψυχή του, ακόμα και τα παιδιά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: