Μπορεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν να διορθώσει τα λάθη του Μπάρακ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή; Δεν είναι εύκολο…

FILE PHOTO: Iranian students burn US and Israel flags during an anti-US protest in Tehran, Iran, 16 July 2022. Iranian students held an anti-US protest in Tehran following US president trips to Israel and Saudi Arabia. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Άρθρο γνώμης του Walter Russell Mead στην εφημερίδα Wall Street Journal, το οποίο αναφέρει ότι το έργο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Biden) στην Μέση Ανατολή είναι δύσκολο διότι πρέπει να υπερβεί μεταξύ άλλων εμποδίων και την δυσπιστία των χωρών της περιοχής προς την Αμερική εξαιτίας των αποτυχημένων έως καταστροφικών αμερικανικών πολιτικών στην περιοχή επί κυβερνήσεων του Μπάρακ Ομπάμα (Obama).

Στην περιοδεία του στην Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος Biden αισθάνθηκε ότι βρίσκεται μεταξύ  των  απαιτήσεων των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σκληρής πραγματικότητας για την  εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Η κυβέρνησή του ήλπιζε ότι θα αναβιώσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ότι θα πιέσει το Ισραήλ για την μεταχείρηση των Παλαιστινίων και θα μειώσει τις δεσμεύσεις και εμπλοκές των ΗΠΑ στις χώρες του Κόλπου.

Μπορεί αυτό το μείγμα εξωτερικής πολιτικής να ενθουσιάζει την διεθνιστική  φιλελεύθερη πτέρυγα των Δημοκρατικών, ωστόσο αγνοεί την πραγματικότητα, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Το Ιράν, εκμεταλλευόμενο το αμερικανικό άνοιγμα προς την Τεχεράνη και τη δέσμευση του Biden για αναβίωση της συμφωνίας, επιτάχυνε τον εμπλουτισμό ουρανίου ενώ παράλληλα ενδυνάμωνε τις σχέσεις του με την Ρωσία και την Κίνα. Τώρα ο Biden προσπαθεί να συσπειρώσει τους παλαιούς συμμάχους των ΗΠΑ με χώρες όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.

Όμως δεν διαφαίνεται να είναι εύκολο κάτι τέτοιο καθώς τόσο οι Άραβες όσο και οι Ισραηλινοί θυμούνται την σειρά αποτυχιών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής επί  κυβερνήσεων Obama.

Από την καταστροφική -υπέρ της δημοκρατίας- πολιτική στην Αίγυπτο και  τον λανθασμένο εναγκαλισμό του Τούρκου Προέδρου Erdogan ως ¨ηγέτη του δημοκρατικού ισλαμισμού¨  έως τις αποτυχημένες πολιτικές σε Λιβύη και Συρία και την άκομψη μεσολάβηση των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό, όλες αυτές οι μνήμες συντελούν στην αυξανόμενη δυσπιστία των χωρών της περιοχής προς τις ΗΠΑ και καθιστούν δυσκολότερο το έργο του Biden .

ΠΗΓΗ: Wall Street JournalWalter Russell Mead – Can Biden Correct Obama’s Mistakes in the Middle East?

Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο: Η Λιζ Τρας θα ζητήσει από την Τουρκία να δεχτεί πρόσφυγες, κατά το πρότυπο της Ρουάντα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: