Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο: Η Λιζ Τρας θα ζητήσει από την Τουρκία να δεχτεί πρόσφυγες, κατά το πρότυπο της Ρουάντα

FILE PHOTO: Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας. EPA. JONATHAN HORDLE, ITV.




Η Υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας (Liz Truss) είπε σε βουλευτές ιδιωτικά ότι εάν γίνει πρωθυπουργός, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες, όπως την Τουρκία, για να τις κάνει να δεχτούν πρόσφυγες που φτάνουν στη Βρετανία , επεκτείνοντας το αμφιλεγόμενο σχέδιο απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ των εφημερίδων Daily Mail (κείμενο Chay Quinn) και Times.

Πηγή κοντά στην Truss επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι «το είδος της χώρας που η Liz δυνητικά θα εξέταζε», προσθέτοντας ότι «το αν οι Τούρκοι είναι έτοιμοι γι’ αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα».

Ο Christopher Chope, βουλευτής των Συντηρητικών, είπε ότι η Truss του είχε πει τις τελευταίες ημέρες ότι σκόπευε να επιδιώξει παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατονομάζοντας την Τουρκία και την Ισπανία.

Παρά τους σχετικούς ισχυρισμούς, η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμία  νέα εισροή προσφύγων αφού επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος του κύματος Σύρων προσφύγων το 2015.

Όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία στη θέση του Μπόρις Τζόνσον έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν την αμφιλεγόμενη πολιτική που προβλέπει ότι οι μετανάστες θα στέλνονται στη Ρουάντα για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, ενώ επισημαίνεται ότι φέτος μέχρι στιγμής οι διελεύσεις στο κανάλι ξεπέρασαν τις 13.000. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, 28.526 άτομα έφτασαν το 2021 – σε σύγκριση με 8.410 που έφτασαν το 2020.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά:

«Η αύξηση στις επικίνδυνες διελεύσεις της Μάγχης είναι απαράδεκτη. Όχι μόνο αποτελούν απροκάλυπτη κατάχρηση των νόμων μας για τη μετανάστευση, αλλά διακινδυνεύουν ζωές και εμποδίζουν την ικανότητά μας να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών.

Ο σχετικός νόμος περί συνόρων θα μας επιτρέψει να πατάξουμε την κατάχρηση του συστήματος και τους παράνομους διακινητές ανθρώπων, οι οποίοι θα υπόκεινται πλέον στη μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Σύμφωνα με τη νέα Σύμπραξη Μετανάστευσης και Οικονομικής Ανάπτυξης με τη Ρουάντα, συνεχίζουμε τις προετοιμασίες για τη μετεγκατάσταση όσων κάνουν επικίνδυνα, περιττά και παράνομα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα αιτήματά τους και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους».

Τέλος, σημειώνεται ότι η Truss εξακολουθεί να διεκδικεί την είσοδο στο β’ γύρο των εκλογών για την ηγεσία των Τόρις και συγκέντρωσε 64 βουλευτές που την υποστήριξαν στην τελευταία ψηφοφορία. Έχει, ωστόσο, ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσει τον πρώην ΥΠΟΙΚ Rishi Sunak που είναι πρώτος με 101 ψήφους και την Penny Mordaunt είναι δεύτερη με 83.

ΠΗΓΗ: Daily MailChay Quinn – Times, Liz Truss says migrants may be sent to Turkey as well as Rwanda if she becomes Prime Minister

Μαύρες μνήμες «ξύπνησε» η συντριβή του Αντόνοφ: Τα δύο δυστυχήματα που συγκλόνισαν τη Βόρεια Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: