Οι “αυτοκρατορικές” βλέψεις του Πούτιν ως κινητήρια δύναμη πίσω από την εισβολή της στην Ουκρανία

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) που παραλληλίζει τον εαυτό του με τον Μέγα Πέτρο επικαλείται σε ανάλυσή του το CNN, (κείμενο Nathan Hodge) προκειμένου να καταδείξει ποια μπορεί να είναι η τελική στόχευσή του για την Ουκρανία.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι τα λόγια του Putin μιλούν από μόνα τους: Αυτό που έχει κατά νου στην Ουκρανία είναι η αποκατάσταση της Ρωσίας ως αυτοκρατορικής δύναμης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την εισβολή, ο Putin είχε παραθέσει μια σειρά από παράπονα για να υποστηρίξει τον πόλεμο, από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά έως την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση στην Ουκρανία, ενώ κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες θέλησαν να μπουν στη λογική ενός έντιμου συμβιβασμού μαζί του για την εξεύρεση μιας λύσης.

Εάν όμως κανείς διαβάσει τις δηλώσεις του Putin πιο προσεκτικά, συνεχίζει ο αρθρογράφος, η επιχειρηματολογία μιας ορθολογικής γεωπολιτικής διαπραγμάτευσης καταρρέει με κρότο.

«Για να διεκδικήσει κανείς  κάποιου είδους ηγεσία — δεν μιλάω καν για παγκόσμια ηγεσία, εννοώ ηγεσία σε οποιονδήποτε τομέα — οποιαδήποτε χώρα, οποιοσδήποτε λαός, οποιαδήποτε εθνική ομάδα θα πρέπει να διασφαλίσει την κυριαρχία του», εξηγεί ο Putin«Και τούτο» διευκρινίζει, διότι «δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση: είτε μια χώρα είναι κυρίαρχη, είτε είναι αποικία, ανεξάρτητα από το πώς ονομάζονται οι αποικίες».

Με άλλα λόγια, παρατηρεί ο αρθρογράφος, κατά τον Putin υπάρχουν δύο κατηγορίες κρατών: Το κυρίαρχο και το κατακτημένο.

Σύμφωνα με την «αυτοκρατορική» άποψη του Putin, η Ουκρανία θα έπρεπε να ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Επισημαίνεται ότι ο Putin έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν νόμιμη εθνική ταυτότητα και ότι το κράτος τους είναι, ουσιαστικά, μαριονέτα της Δύσης.

Με άλλα λόγια, πιστεύει ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν υπόσταση και είναι υποδεέστεροι άνθρωποι. Με την επίκληση τώρα του Μεγάλου Πέτρου, γίνεται επίσης σαφές ότι οι στόχοι του Putin καθοδηγούνται από κάποια αίσθηση «ιστορικού πεπρωμένου».

Και το εγχείρημα της αυτοκρατορικής αποκατάστασης του Putin θα μπορούσε –  θεωρητικά – να επεκταθεί και σε άλλα εδάφη που κάποτε ανήκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία ή στη Σοβιετική Ένωση, κάτι που θα σήμανε συναγερμό σε όλες τις χώρες που προέκυψαν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, προσθέτει το δημοσίευμα, ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία που υποστηρίζει το Κρεμλίνο, υπέβαλε σχέδιο νόμου στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, το οποίο καταργεί ένα σοβιετικό ψήφισμα που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.

Η Λιθουανία μπορεί τώρα να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μέρος της Ε.Ε., αλλά στη Ρωσία του Putin, αυτού του είδους η νεοαποικιακή στάση είναι η πιο σίγουρη επίδειξη νομιμοφροσύνης προς τον πρόεδρο. Και αυτό δεν προοιωνίζεται τίποτα  καλό για το μέλλον της Ρωσίας, εξηγεί ο αρθρογράφος.

Όπως εκτιμά, εάν δεν επιχειρηθεί η παραμικρή αποτίμηση για το αυτοκρατορικό παρελθόν της Ρωσίας – είτε με σοβιετικό είτε με τσαρικό προσωπείο – είναι λιγότερες οι πιθανότητες μια Ρωσία χωρίς τον Putin να εγκαταλείψει ένα σχέδιο υποταγής των γειτόνων της ή να γίνει ένα πιο δημοκρατικό κράτος.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Zbigniew Brzezinski εξήγησε με τον εναργέστερο τρόπο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χωρίσει τους δρόμους της με τις αυτοκρατορικές της συνήθειες μόνον εάν έδειχνε πρόθυμη να αποποιηθεί τις αξιώσεις της στην Ουκρανία.

«Χωρίς την Ουκρανία, η Ρωσία παύει να είναι αυτοκρατορία, αλλά με την Ουκρανία υποταγμένη, η Ρωσία γίνεται αυτόματα αυτοκρατορία», είχε γράψει το 1994. Ο Putin, ωστόσο, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση: Για να επιβιώσει η Ρωσία, υποστηρίζει, πρέπει να παραμείνει μια αυτοκρατορία, ανεξάρτητα από το ανθρώπινο κόστος, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: CNN, Nathan Hodge – Restoration of empire is the endgame for Russia’s Vladimir Putin

Αποκάλυψη NBC News: Το ελληνικό Prudent Warrior, που πήραν οι Ιρανοί, είχε προορισμό το Τέξας, με φορτίο αξίας $100 εκ.!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: