Μην χάσει… Έσπευσε να τον υποστηρίξει ο Ντόναλντ Τραμπ: Τούρκος υπήκοος διεκδικεί θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ

FILE PHOTO: Lisa Oz (L) with her husband Dr. Mehmet Oz arrive at the 46th annual Daytime Emmy Awards at the Pasadena Civic Center in Pasadena, California, USA. EPA, ADAM S DAVIS




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Για πρώτη φορά, ένας Τουρκοαμερικανός μπορεί να εκλεγεί στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τον καρδιοθωρακοχειρουργό, συγγραφέα και τηλεοπτικό παρουσιαστή, δρ Μεχμέτ Οζ, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία Πενσιλβάνια στις προκριματικές εκλογές της 17ης Μαΐου και αν κερδίσει θα είναι ο υποψήφιος του κόμματός του στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, έχοντας αντίπαλο τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Αξιοποιώντας τη φήμη που απέκτησε μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής του, προσφέροντας κυρίως ιατρικές συμβουλές για σωστή διατροφή, σήμερα προβάλλει το σλόγκαν: «Το σωστό φάρμακο», επιχειρώντας να πείσει τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τον πρώην συνάδελφό του στα τηλεοπτικά πλατό, επειδή συμφωνεί μαζί του στις θέσεις για τις αμβλώσεις, το έγκλημα, την ασφάλεια των συνόρων, τον στρατό, την εκπαίδευση, την ενεργειακή ανεξαρτησία και την «εκλογική απάτη» των προηγούμενων εκλογών.

  • Το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ τον είχε διορίσει στο Προεδρικό Συμβούλιο για τον αθλητισμό, τη φυσική κατάσταση και τη διατροφή. Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας το 2020, ο δρ Οζ είχε ζητήσει από τον Αμερικανό ηγέτη να απολύσει τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου και κορυφαίο επιδημιολόγο, Άντονι Φάουτσι.

Στην Αμερική είναι γνωστός ως «δρ Οζ» και πριν λίγο καιρό απέκτησε το δικό του αστέρι στην περίφημη «Λεωφόρο της Δόξας» στο Χόλιγουντ. Γεννήθηκε το 1960 στο Κλίβελαντ του Οχάιο και οι γονείς του είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ από την επαρχία Ικόνιο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, μεγάλωσε σε ένα μικτό μουσουλμανικό περιβάλλον όπου η οικογένεια του πατέρα του (γιατρός) βίωνε το παραδοσιακό Ισλάμ, ενώ η οικογένεια της μητέρας του (δεν υπάρχει αναφορά για σπουδές και επάγγελμα) ανήκε στους κοσμικούς κεμαλιστές και ήταν μια πλούσια οικογένεια της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μεχμέτ Οζ σπούδασε ιατρική και ειδικεύτηκε στην καρδιοθωρακοχειρουργική σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια και για πολλά χρόνια συνεργάζεται με νοσοκομείο της Νέας Υόρκης (New York – Presbyterian / Columbia University Irving Medical Center). Τον Οκτώβριο του 2002, είχε κάνει επέμβαση (αριστερή κοιλία της καρδιάς) στον τότε 78χρονο κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς (είχε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου το 1999 και είχε υποβληθεί σε εγχείρηση bypass) και ο οποίος απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2012.

  • Πριν από δύο περίπου δεκαετίες, εκτός από την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, ο δρ Οζ ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή της Όπρα Γουίνφρι, παρουσιάζοντας ιατρικά θέματα. Το 2009 απέκτησε τη δική του εκπομπή, ενώ κατά διαστήματα προκαλούσε αντιδράσεις λόγω των συντηρητικών απόψεών του, αλλά και κάποιων αμφισβητούμενων θεωριών για το αδυνάτισμα.

Αρκετοί γιατροί τον έχουν επικρίνει για «αντιεπιστημονικές» θέσεις. Το British Medical Journal δημοσίευσε μια μελέτη το 2014 που βρήκε ότι περισσότερες από τις μισές συστάσεις για ιατρικές σειρές ομιλιών συμπεριλαμβανομένου της τηλεοπτικής εκπομπής του δρα Οζ «είτε δεν είχαν στοιχεία είτε αντέκρουαν την ιατρική έρευνα».

Ο δρ Οζ ανακηρύχθηκε από τα περιοδικά TIME και Forbes στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αμερική, καθώς και από το περιοδικό Esquire στους 75 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 21ου αιώνα. Επίσης, συμπεριλήφθηκε στους 100 απόφοιτους του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με τη μεγαλύτερη επιρροή και του έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Τιμής του Έλις Άιλαντ, που φέρει το όνομα του μικρού νησιού της Νέας Υόρκης όπου ήταν το μεγαλύτερο κέντρο μετανάστευσης της Αμερικής έως τα μέσα της δεκαετίας του ’50.

Σύμφωνα με πρόσφατη φορολογική κατάθεση για την προσωπική περιουσία του, η αξία της υπολογίζεται από 76 έως 300 εκατομμύρια δολάρια. Εάν εκλεγεί θα είναι ένα από τα πλουσιότερα μέλη της Γερουσίας.

Στην Πενσιλβάνια, όπου ο δρ Οζ θα διεκδικήσει τη μία από τις δύο έδρες της στην ομοσπονδιακή Γερουσία, ζει μεγάλος αριθμός Ελληνοαμερικανών. Αν εκλεγεί δεν θα είναι μόνο ο πρώτος τουρκικής καταγωγής γερουσιαστής, αλλά και ο πρώτος μουσουλμάνος που θα είναι μέλος της αμερικανικής Γερουσίας.

Σε πρόσφατο άρθρο της «Ουάσιγκτον Ποστ» επισημάνθηκε ότι «ο δρ Οζ διατηρεί δεσμούς όχι απλώς με την Τουρκία γενικά, αλλά και με τον κόσμο του αυταρχικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας ανησυχία στην Ουάσιγκτον και πέρα από αυτήν».

Ο τουρκικής καταγωγής μπασκετμπολίστας του NBA, Ενές Καντέρ Φρίντομ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως ο Ερντογάν έχει τον Οζ στο τσεπάκι του. Ό,τι θέλει ο Ερντογάν, αυτό είναι που θα κάνει ο Οζ. Εάν μπει στη Γερουσία, θα είναι σαν το χέρι του Ερντογάν να βρίσκεται στη Γερουσία».

  • Τουρκική υπηκοότητα

Ο δρ Μεχμέτ Οζ υποστήριξε ότι δεν έχει «καμία πολιτική σύνδεση ή δέσμευση ή ιδιαίτερη σχέση με την Τουρκία του Ερντογάν», τονίζοντας ότι αν εκλεγεί στη Γερουσία θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να είναι Τούρκος υπήκοος, αφού ένας από τους αντιπάλους του στις προκριματικές εκλογές αμφισβήτησε την πίστη του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Διατήρησα την τουρκική υπηκοότητά μου για να φροντίζω την άρρωστη μητέρα μου, αλλά μετά από αρκετές εβδομάδες συζητήσεων με την οικογένειά μου, δεσμεύομαι ότι προτού ορκιστώ ως γερουσιαστής των ΗΠΑ για την Πενσιλβάνια, θα είμαι μόνο πολίτης των ΗΠΑ», όπως είπε.

Για να διατηρήσει την τουρκική υπηκοότητα είχε υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό για δύο χρόνια. Σε σχετικό ρεπορτάζ του CNN αναφέρθηκε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει απαίτηση από τα εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου να παραιτηθούν από την υπηκοότητά τους άλλων χωρών προκειμένου να παρακολουθούν απόρρητες ενημερώσεις».

Σε άλλα δημοσιεύματα δόθηκε έμφαση όχι τόσο στην τουρκική υπηκοότητά του, όσο κυρίως στις «επιχειρηματικές και πολιτικές διασυνδέσεις» του στην Τουρκία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η Γερμανία αναγκάστηκε να βάλει οριστικό τέλος στον Nord Stream-2. Γιατί να μην αναγκαστεί η Τουρκία για τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: