Πεδίο μάχης τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Εισβολή της αστυνομίας και εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης – Και συγκρούσεις με υποστηρικές του Ισραήλ [live, videos]

epa11311451 New York City police officers use a ramp on an armored vehicle to enter Hamilton Hall at Columbia University after pro-Palestinian protestors barricaded themselves in the building earlier in the day in New York, New York, USA, 30 April 2024. EPA/STEPHANI SPINDEL




Σε κατάσταση «βρασμού» βρίσκονται πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ λόγω των διαδηλώσεων και καταλήψεων από φοιτητές που διαμαρτύονται για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Columbia και το City College της Νέας Υόρκης το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με αξιωματούχο επιβολής του νόμου.

Αστυνομικοί εισήλθαν στην αίθουσα Hamilton του Πανεπιστημίου Κολούμπια και χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προκειμένου να την αδειάσουν από τους καταληψίες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

Το Columbia ζήτησε από το NYPD να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου , δύο ημέρες μετά την τελετή αποφοίτησής, αλλά οι διαδηλωτές παραμένουν αμετακίνητοι.

Το Κολούμπια ήταν το επίκεντρο, αλλά οι διαμαρτυρίες συγκλονίζουν τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα .

Στο Λος Άντζελες, η αστυνομία έφτασε στην πανεπιστημιούπολη του UCLA, δήλωσε η δήμαρχος Κάρεν Μπας νωρίς την Τετάρτη. Πριν από την επέλβαση των αστυνομικών δυνάμεων, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές και υποστηρικτές του Ισραήλ συγκρούονταν στο UCLA,  σύμφωνα με πολλές αναφορές.

«Η βία που εκτυλίχθηκε σήμερα το απόγευμα στο UCLA είναι απολύτως απεχθής και ασυγχώρητη», είπε ο δήμαρχος  σε ανάρτησή του στο X.

Oι τελευταίες εξελίξεις σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις

Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Chapel Hill: Τουλάχιστον 36 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε καταυλισμό . Αστυνομικοί εθεάθησαν να απωθούν σωματικά τους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία των ΗΠΑ και την αντικατέστησαν με μια παλαιστινιακή σημαία.

Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα: Πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δύο φοιτητές, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης την Τρίτη, ανακοίνωσε το σχολείο.
Πανεπιστήμιο του Τέξας-Όστιν: Η παρουσία της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη και οι συλλήψεις «λιγοστεύουν» τους πόρους επιβολής του νόμου , είπε η εισαγγελέας της κομητείας Τράβις, Ντέλια Γκάρζα, και κάλεσε το πανεπιστήμιο να ξεκινήσει συμβιβασμό με τους διοργανωτές φοιτητικών διαδηλώσεων. Σχεδόν 80 άτομα συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολη τη Δευτέρα και το γραφείο του Garza διεκπεραιώνει τουλάχιστον 65 υποθέσεις εγκληματικής παραβίασης, είπε.

 

Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια: Η Πρόεδρος Carol Folt συμμετείχε σε μια δεύτερη συνάντηση με διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία

Κατεχόμενα κτίρια και ασφάλεια: Η Πρόεδρος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ, Ann Cudd, ζήτησε από τους φοιτητές να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη βιβλιοθήκη που καταλαμβάνουν και είπε ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε επαφή με την αστυνομία για την απομάκρυνση φοιτητών.

Εκκαθαρισμένοι καταυλισμοί: Ορισμένα πανεπιστήμια, όπως το Yale και το Brown, έχουν εκκαθαρίσει τους καταυλισμούς διαμαρτυρίας αφού κατέληξαν σε συμφωνίες με φοιτητές.

Διαδηλωτές του Πανεπιστημίου Μπράουν κατέληξαν σε συμφωνία να διαλύσουν τον καταυλισμό τους αφού το πανεπιστήμιο συμφώνησε να διεξαγάγει ψηφοφορία για την αποεπένδυση από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από CNN

Απίστευτες καταστάσεις και χάος… Εισβολή της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: