Φόρουμ Δελφών – Μιχάλης Σάλλας: Η Ευρώπη στα δίχτυα του στασιμοπληθωρισμού – Φανατικά υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων

O πρόεδρος του Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας, μιλά στο 7ο Φόρουμ των Δελφών. Πηγή hellas journal




Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού ελλοχεύει στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν τα ίδια δομικά χαρακτηριστικά όπως πριν από μερικές δεκαετίες.

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας την τελευταία ημέρα του 7ου Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Σάλλας στη συνομιλία του με τον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό επισήμανε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και πρότεινε, για την προστασία του καταναλωτικού κοινού και των αδυνάμων, οι βασικές κρατικές επιδοτήσεις να δίνονται στοχευμένα στις επιχειρήσεις για να συγκρατηθεί το κόστος και να μην μετακυλίεται στην κατανάλωση.

Η ενδιαφέρουσα συζήτηση είχε ως βασικούς άξονες τη δυνατότητα καταπολέμησης του πληθωρισμού, τα πιθανά εργαλεία παρεμβατικότητας, την ακρίβεια, το τοπίο την επομένη ημέρα των επερχόμενων εκλογών αλλά και την ευελιξία των ελληνικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.

Αρχικά ο κ. Σάλλας, μίλησε για τα οικονομικά χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής. Σημείωσε ότι η έξοδος από την πανδημία αλλά η ταυτόχρονη είσοδος στην ενεργειακή κρίση σηματοδοτούν πιέσεις στις τιμές, με συνέπεια την αύξησή τους.

Και παρά το γεγονός ότι, όπως είπε είναι πάντα αισιόδοξος, διέβλεψε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς τα αποθέματα τελειώνουν και τα καινούργια θα έρθουν με διαφορετικά, ακόμα πιο αυξημένα κόστη.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό σημείωσε ότι όλα τα χαρακτηριστικά αυτή την περίοδο δείχνουν ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού, με μείωση ΑΕΠ και αύξηση τιμών, ενώ η πρόβλεψή του για τη χώρα μας είναι ότι θα κινηθεί σε ποσοστό 8% και άνω φέτος.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία ρύθμισης της κατάστασης, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στη διάθεσή της τα σχετικά εργαλεία και οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να λάβει ειδικά μέτρα βοήθειας σε χώρες με ευαισθησία στις εισαγωγές, εμπόδιο, όμως, σε αυτό, μπορεί να σταθεί η γραφειοκρατία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τοπίο μετά τις επερχόμενες εκλογές ο κ. Σάλλας δήλωσε φανατικός οπαδών των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, καθώς σε κυβερνήσεις συνεργασίας είναι δύσκολη η συνεννόηση και τελείως διαφορετική η προσέγγιση στα διαφορετικά ζητήματα που ανακύπτουν με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην επίλυσή τους.

Ο πρόεδρος του Lyctos Group στάθηκε στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ελληνικές τράπεζες στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ειδικά της μεσαίας, τονίζοντας ότι μπορούν να έχουν θετική επίδραση σε αυτή.

Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει μέσω της χρηματοδότησης όχι μόνο σε μεγάλες εταιρείες, αλλά και σε πιο μικρού βεληνεκούς επιχειρήσεις, με εξαγωγικές δυνατότητες, ειδικά στην Περιφέρεια.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μπουν στη λογική της εμπορικής τραπεζικής. Το μεγάλο έλλειμμα της Ελλάδας είναι ότι οι τράπεζες έχουν στερηθεί τις γνώσεις της εμπορικής τραπεζικής» σημείωσε.

Βεβαίως, τόνισε και αυτός ότι ένα μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης αλλά κατέληξε δηλώνοντας φύσει αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, καλώντας παράλληλα την επιχειρηματική κοινότητα να ασκεί πιέσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων της.

Φόρουμ Δελφών – Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η απονομή Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: