Πίσω στον στασιμοπληθωρισμό του ’70 : Μείωση ανάπτυξης και επενδύσεων -Η “λυπητερή” σε θέσεις εργασίας και αμοιβές

Πρόσκληση για προσλήψεις “Προσλαμβάνουμε” pixabay.com




Περισσότεροι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να δεχτούν χαμηλότερης ποιότητας και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας φέτος ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Στην τελευταία της αξιολόγηση για την κατάσταση της αγοράς εργασίας, η ΔΟΕ με έδρα τη Γενεύη προειδοποίησε ότι η «υψηλή και επίμονη» αβεβαιότητα για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μειώνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις, διαβρώνει τους πραγματικούς μισθούς και ωθεί τους εργαζομένους πίσω στην άτυπη απασχόληση, κάτι που μπορεί περιλαμβάνει πλανόδιους πωλητές, καθαριότητα ή απόκομιδή σκουπιδιών σε χωματερές.

Συνολικά, ο οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια απασχόληση θα αυξηθεί μόνο με το ήμισυ του ρυθμού που παρατηρήθηκε το 2022, με μόλις 1% για το 2023. Η επιβράδυνση όχι μόνο θα επηρεάσει την περαιτέρω πρόοδο προς τη μείωση των επιπέδων φτώχειας, αλλά και θα σταματήσει την προηγούμενη άνοδο του βιοτικού επιπέδου, παγκοσμίως οι εργαζόμενοι θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες στη διάθεσή τους.

«Η τρέχουσα επιβράδυνση σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να δεχτούν θέσεις εργασίας χαμηλότερης ποιότητας, συχνά με πολύ χαμηλές αμοιβές, και μερικές φορές τη  μερική απασχόληση», προειδοποίησε η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Προοπτικές για το 2023.

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και της άνισης ανάκαμψης από την κρίση του Covid. Μαζί, αυτές οι συνθήκες έχουν πυροδοτήσει μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού –κατά την οποία μια οικονομία υφίσταται υψηλό πληθωρισμό τιμών και χαμηλή ανάπτυξη– για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970.

Η προκύπτουσα κρίση κόστους ζωής, κατά την οποία τα εισοδήματα απέτυχαν να συμβαδίσουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ωθεί επίσης τους ανθρώπους σε απόλυτη ή σχετική φτώχεια σε όλο τον κόσμο, εξήγησε η ΔΟΕ. Ο πληθωρισμός των τιμών μείωσε τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, απειλώντας την απασχόληση και τις ποιοτικές θέσεις εργασίας πριν καν ανακάμψουν πλήρως από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid.

Η ΔΟΕ είπε ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη καλύτερων ευκαιριών εργασίας, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid όταν οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα ήταν δυσανάλογα σε μειονεκτική θέση, είναι πιθανό να επιδεινωθεί με την προβλεπόμενη επιβράδυνση, «σπρώχνοντας τους εργαζόμενους σε θέσεις χειρότερης ποιότητας και στερώντας από άλλους την επαρκή κοινωνική προστασία». .

«Η πρόοδος στη μείωση της φτώχειας που επιτεύχθηκε την προηγούμενη δεκαετία έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και η σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας εργασίας σταματά καθώς η αύξηση της παραγωγικότητας επιβραδύνεται παγκοσμίως», ανέφερε η έκθεση.

Η ΔΟΕ είπε ότι δεν αναμένει να ανακάμψει η πτώση της αύξησης της απασχόλησης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid τουλάχιστον έως το 2025 και εξέφρασε περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με την προβλεπόμενη επιβράδυνση της παραγωγικότητας, η οποία είπε ότι είναι «ουσιώδης για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων κρίσεων που αντιμετωπίζουμε στην αγοραστική δύναμη, την οικολογική βιωσιμότητα και την ανθρώπινη ευημερία».

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα

Oxfam προς Φόρουμ Νταβός: «Καταργήστε τους δισεκατομμυριούχους» – Μέτρα για τη μείωση της περιουσίας τους στο μισό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: