Δυο φορές Ρώσοι εκτελεστές έπεσαν με αλεξίπτωτα κι έφτασαν λεπτά απ’ τη δολοφονία Ζελένσκι

File photo: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι σε περιοδεία σε περιοχές έξω από το Κίεβο. Φωτογραφία Ουκρανική Προεδρία




Στις πρώτες πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κι ενώ ακόμη το Κίεβο δεν ήταν προετοιμασμένο για χτύπημα της πρωτεύουσας και πόσο μάλλον του Προεδρικού Μεγάρου, ομάδες εκτελεστών πραγματοποίησαν σε δυο περιπτώσεις απόπειρα εισβολής με στόχο την εκτέλεση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού ΤΙΜΕ ήταν θέμα λεπτών η επιτυχία των Ρώσων εκτελεστών καθώς το Προεδρικό Μέγαρο ήταν ανοχύρωτο και η σύζυγος και τα παιδιά του προέδρου βρίσκονταν επίσης μέσα σ’ αυτό.

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονταν πάνω από την Ουκρανία, ευρέως διαδεδομένη ήταν η εκτίμηση πως ενδεχόμενη ρωσική επίθεση θα εκδηλώνονταν στα ανατολικά της χώρας.

Ο δημοσιογράφος του ΤΙΜΕ Σάιμον Σούστερ πήγε στο Κίεβο αρχές Απριλίου και έμεινε εκεί κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο επί δυο εβδομάδες  θέλοντας να καταγράψει την καθημερινή του ζωή εν καιρώ πολέμου.

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στο τεύχος του ΤΙΜΕ με εξώφυλλο τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Σουστερ επικαλείται τις διηγήσεις τόσο του ίδιου του Ζελένσκι όσο και των στενών του συνεργατών για την εκδήλωση απόπειρας δολοφονίας από την πρώτη κιόλας μέρα της ρωσικής εισβολής – 24 Φεβρουαρίου.

«Όταν αναφερθήκαμε σ’ εκείνες τις πρώτες ώρες της εισβολής στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι με προειδοποίησε ότι οι αναμνήσεις υπάρχουν «αποσπασματικά» στο μυαλό του», γράφει ο δημοσιογράφος.

Από τις πιο ζωντανές του αναμνήσεις ήταν πριν από την ανατολή του ήλιου στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο ίδιος και η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκα πήγαν να πουν στα παιδιά τους ότι είχε αρχίσει ο βομβαρδισμός και να τα προετοιμάσουν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Η κόρη τους είναι 17 ετών και ο γιος τους 9 ετών, και οι δύο αρκετά μεγάλοι για να καταλάβουν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο.

«Τα ξυπνήσαμε. Ήταν δυνατά. Υπήρχαν εκρήξεις εκεί πέρα», είπε ο Ζελένσκι.

Σύντομα έγινε σαφές ότι το κυβερνητικό κτίριο  δεν ήταν το ασφαλέστερο μέρος για να βρίσκεται κανείς. Ο στρατός ενημέρωσε τον Ζελένσκι ότι ρωσικές ομάδες κρούσης είχαν πέσει με αλεξίπτωτο στο Κίεβο για να σκοτώσουν ή να συλλάβουν αυτόν και την οικογένειά του.

«Πριν από εκείνη τη νύχτα, είχαμε δει τέτοια πράγματα μόνο στις ταινίες», λέει ο Αντρίβ Γερμάκ, προσωπάρχης του προέδρου.

Λίγες ώρες μετά τις ρωσικές επιθέσεις και με τους πυροβολισμούς να συνεχίζουν να μαίνονται στο Κίεβο, ο πρόεδρος βγήκε στην κάμερα με τους συμβούλους του.

‘Είμαστε όλοι εδώ. Ο στρατός μας είναι εδώ. Οι πολίτες στην κοινωνία είναι εδώ. Είμαστε όλοι εδώ για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, τη χώρα μας, και έτσι θα παραμείνει», είπε ο Ζελένσκι.

Επίσης, αγνόησε τις εκκλήσεις συμβούλων και φρουρών να φύγει από το προεδρικό μέγαρο για ένα ασφαλές καταφύγιο κοντά, και απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ να τον φυγαδεύσουν στην ανατολική Πολωνία, όπου θα μπορούσε να διευθύνει μια εξόριστη κυβέρνηση. Σε μια συνομιλία με τους Αμερικανούς, απάντησε λέγοντας: “Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι βόλτα”.

Μιλώντας στο περιοδικό ΤΙΜΕ για εκείνη την πρώτη νύχτα που μάχονταν με τους Ρώσους στο κέντρο του Κιέβου, ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξιβ Αρεστόβιτς  – ο οποίος προέβλεψε πριν από τρία χρόνια ότι η Ρωσία θα εξαπέλυε «μαζικό» πόλεμο στην Ουκρανία εάν προσπαθούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – περιέγραψε την κατάσταση ως «ένα απόλυτο τρελοκομείο. Αυτόματα [όπλα] για όλους».

Ερωτηθείς γιατί αποφάσισε να μην φύγει και αντ’ αυτού να παραμείνει στο Κίεβο, ο Ζελένσκι είπε στο TΙΜΕ  ότι ήξερε πως ο λαός του και ο κόσμος όλος περίμεναν να δουν πώς θα αντιδρούσε – κάτι που με τη σειρά του θα επηρέαζε τον τρόπο που θα αντιδρούσαν. «Καταλαβαίνετε ότι παρακολουθούν. Είσαι σύμβολο. Πρέπει να ενεργήσεις όπως πρέπει να ενεργήσει ένας αρχηγός κράτους ».

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι είχε ταραχτεί από τον αριθμό των κυβερνητικών αξιωματούχων, ακόμη και των στρατιωτικών που διέφυγαν τις πρώτες ημέρες των μαχών. Αντί να τους απειλήσει, θεώρησε ότι ήταν σημαντικό να τους εμπνεύσει να επιστρέψουν στις θέσεις τους αφού βεβαιωθεί ότι οι οικογένειές τους ήταν ασφαλείς. Οι περισσότεροι το έκαναν, είπε.

Τώρα, περισσότερο από δύο μήνες μετά τη σύγκρουση, η Ουκρανία άντεξε εκείνες τις πρώτες δύσκολες μέρες, όταν φαινόταν ότι το τεράστιο μέγεθος της ρωσικής δύναμης που συγκεντρώθηκε στα σύνορα σίγουρα θα έσπαζε τις άμυνές της και έχει γραφτεί στην ιστορία ως μια από τις απόλυτες ιστορίες αουτσάιντερ – μια σύγχρονη αναμέτρηση Δαβίδ – Γολιάθ.

Με πληροφορίες από TIME/Daily Mail

Εξώφυλλο στο αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: