Η προσωπική υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις: Και ένα προσωπικό στοίχημα…

File photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με την Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Kamala Harris, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, Μόναχο, Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΣΧΟΛΙΟ HELLAS JOURNAL

Όντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνθηκε εξαιρετικά άβολα όταν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις του έθεσε ένα, θεωρητικά απλό, ερώτημα.

Πότε θα τελεσιδικήσει η δίκη των δολοφόνων του νεαρού Αμερικανού υπηκόου, από το Όστιν του Τέξας, Μπακαρί Χέντερσον, που είχε διαπραχθεί πριν από 5 χρόνια στη Ζάκυνθο.

Μετά την πρώτη έκπληξη ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε προσωπικά ότι θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και θα την ενημερώσει μόλις το Εφετείο εκδώσει την απόφασή του.

Μάλιστα, τη Δευτέρα, είχε προσδιοριστεί δικάσιμος καθώς στη δίκη, σε πρώτο βαθμό, καταδικάστηκε μόνον ένας από τους δράστες, ενώ η κατηγορία από ανθρωποκτονία μετατράπηκε σε θανατηφόρο σωματική βλάβη.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας μετά την καταδίκη άσκησε έφεση, κρίνοντας ότι η ποινική αντιμετώπιση της υπόθεσης δεν ήταν ανάλογη της βαρύτητας του εγκλήματος και ανέπεμψε την υπόθεση για νέα εκδίκαση.

Η διαδικασία αναβλήθηκε με βάση αίτημα των συνηγόρων, αλλά είναι παρήγορο ότι η αναβολή είναι μόλις για δυο ημέρες και έτσι την Τετάρτη (23 Φεβρουαρίου) θα επαναληφθεί η διαδικασία.

  • Αυτή δεν είναι η μόνη υπόθεση για την οποία ενδιαφέρεται η αμερικανική κυβέρνηση. Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί βρίσκονται στο στόχαστρο διεφθαρμένων κρατικών υπαλλήλων. Πρέπει ο Πρωθυπουργός να το δει το θέμα και να ασχοληθεί σοβαρά. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η κρατική διαφθορά οι επενδυτές θα φύγουν τρέχοντας…

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Λευκό Οίκο και η πρώτη κουβέντα που θα ακούσει από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα είναι για τους Αμερικανούς πολίτες, ανάμεσα τους και οι ομογενείς μας, που δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους στην Ελλάδα.

Στην Κέρκυρα, δικαστής επί 18 χρόνια εξαφάνιζε δικογραφίες: Κατέστρεψε 150, είχε κρύψει άλλες 15.000

Το μεγάλο πρόβλημα

Όλα τα παραπάνω επαναφέρουν στην επιφάνεια ένα από τα μεγαλύτερα και διαχρονικότερα προβλήματα της Ελλάδας: Την απονομή Δικαιοσύνης.

Κάτι που όλοι γνωρίζουν, ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της Τρόικας που καταγράφηκε και ως υποχρέωση της χώρας σε όλα μνημόνια, αλλά η βελτίωση είναι εξαιρετικά… πενιχρή ως αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή, από τις προγραμματικές της δηλώσεις το είχε επισημάνει και είναι αλήθεια ότι έχουν ήδη ληφθεί ορισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάστασης.

Πλην όμως, τα προβλήματα είναι σωρευμένα και οι δυσκολίες τεράστιες. Δεν είναι μόνον η υστέρηση σε μέσα που αργά και σταδιακά θεραπεύεται είναι πρωτίστως η νοοτροπία και το βόλεμα όλων των παραγόντων -δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων- που βοηθούν στο να τραβούν υποθέσεις σε μάκρος, επί χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι τραγικό όχι μόνον σε περιπτώσεις αδικημάτων βίας κάθε είδους και μορφής αλλά και σε θέματα οικονομικών διαφορών. Αυτό το τελευταίο μάλιστα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την χρόνια στασιμότητα των επενδύσεων καθώς από μια απλή οικονομική διαφορά, έως σοβαρές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας η σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

HELLAS JOURNAL

Ντροπή και αμηχανία Μητσοτάκη για την ελληνική Δικαιοσύνη: Η ερώτηση που του έκανε η Κάμαλα Χάρις [βίντεο]

H… ταχύτητα απονομής Δικαισούνης σε μία φωτογραφία: Δικογραφίες μέσα σε τουαλέτες στην Ευελπίδων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: