Ο κύβος ερρίφθη; Εντολή για αποχώρηση από το Κίεβο των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών

FILE PHOTO: Secretary of State Antony J. Blinken meets with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov in Geneva, Switzerland, on January 21, 2022. State Department photo by Ron Przysucha




Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Το τοπικό προσωπικό μπορεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία εάν το επιθυμεί· ευρύτερα, οι Αμερικανοί στην ουκρανική επικράτεια «πρέπει να εξετάσουν τώρα» την αναχώρησή τους με εμπορικές πτήσεις ή άλλα μεταφορικά μέσα, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι αν επιβληθούν τώρα κυρώσεις στη Ρωσία η Δύση θα χάσει τη δυνατότητα να αποτρέψει μια πιθανή επιθετική ενέργεια της Μόσχας σε βάρος της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκεν έδωσε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σε πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στο CNN, προειδοποίησε ότι εάν έστω και μία επιπρόσθετη ρωσική δύναμη μπει στην Ουκρανία με επιθετικό τρόπο, η ενέργεια αυτή θα πυροδοτήσει μια σημαντική απάντηση.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS αν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη στήριξη της Ρωσίας στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δένει τα χέρια της Ουάσινγκτον στο ζήτημα της Ουκρανίας, απάντησε «ούτε’ κατ’ ελάχιστο». Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι οι αποφάσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία θα επηρεαστούν από το γεγονός ότι επίκειται η έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Για τη Γερμανία, είπε στο NBC ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι η χώρα αυτή συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για τη Ρωσία.

Αναφερόμενος τέλος στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει καθημερινά την κατάσταση.

  • Το Κίεβο θα διαλύσει τις φιλορωσικές “ολιγαρχικές και πολιτικές δομές”, δηλώνει ένας σύμβουλος της προεδρίας

Η Ουκρανία «θα συνεχίσει να εξαρθρώνει» κάθε φιλορωσική ομάδα, μετά και τις κατηγορίες της Βρετανίας ότι η Μόσχα επιδιώκει να εγκαταστήσει μια φιλορωσική ηγεσία στο Κίεβο, ανέφερε σήμερα ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

«Το κράτος μας θα συνεχίσει την πολιτική της διάλυσης κάθε ολιγαρχικής και πολιτικής δομής που θα μπορούσε να δράσει για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ή που συνεργάζεται με τους (Ρώσους) κατακτητές», σύμφωνα με τις γραπτές δηλώσεις που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Το όνομα του πρώην βουλευτής Γεβγκένι Μουράγεφ, τον οποίο κατονόμασε το Λονδίνο ως πιθανή επιλογή της Ρωσίας, «δεν προκαλεί έκπληξη», εκτίμησε.

«Οι κυβερνήσεις των εταίρων μας άρχισαν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους και να αποκαλύπτουν τους ‘φίλους της Ρωσίας’», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις Ουκρανούς, με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Οι δύο από τους τέσσερις είναι εν ενεργεία βουλευτές.

«Οι βρετανικές πληροφορίες ολοκληρώνουν» τη λίστα των προσώπων που έχουν επιλεγεί από το Κρεμλίνο για «να προσπαθήσουν να προωθήσουν τα ρωσικά συμφέροντα», συνέχισε.

Στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις κατονομάζονται άλλοι τέσσερις Ουκρανοί που «είναι σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών». Ο ένας από αυτούς, ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Σίφκοβιτς περιλαμβάνεται και στην αμερικανική λίστα των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Φοβερές καταγγελίες για τη Μόσχα: Οι ΗΠΑ «βαθιά ανήσυχες» για όσα κατήγγειλε το Ηνωμένο Βασίλειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: