Φοβερές καταγγελίες για τη Μόσχα: Οι ΗΠΑ «βαθιά ανήσυχες» για όσα κατήγγειλε το Ηνωμένο Βασίλειο

Ukrainians form a symbolic chain across a bridge, linking the left and right banks of the Dnieper River in Kiev, Ukraine, 22 January 2022. Ukraine is celebrating the anniversary of the Unification of East and West Ukraine in 1919. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθιά ανησυχητικά» όσα κατήγγειλε η Βρετανία περί σχεδίου της Ρωσίας να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Λευκός Οίκος, αντιδρώντας σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το Φόρεϊν Όφις.

«Αυτό το είδος συνωμοσίας είναι βαθιά ανησυχητικό. Ο ουκρανικός λαός έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλάι των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων μας στην Ουκρανία», ανέφερε η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Σημειώνουμε ότι: Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε χθες Σάββατο τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας.

«Έχουμε στη διάθεσή μας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας διατηρούν δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία», συνεχίζει το κείμενο.

Σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ, «ο ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ θεωρείται δυνητικός υποψήφιος».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα ονόματα του Σεργκέι Αρμπούζοφ (πρωθυπουργός από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικός πρωθυπουργός), του Αντρέι Κλούγεφ (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), του Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς (πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και του Μικόλα Αζάροφ (πρωθυπουργός από το 2010 ως το 2014).

«Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», ερίζει το Φόρεϊν Όφις, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της Ρωσίας βρίσκονται πάντα ανεπτυγμένοι στα ουκρανικά σύνορα.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να εισβάλει, αλλά συναρτά την αποκλιμάκωση με τη σύναψη συμφωνιών για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, ειδικά τη μη διεύρυνση του NATO, πάνω απ’ όλα στην Ουκρανία. Η αξίωση αυτή χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από τη Δύση, που απειλεί τη Ρωσία με συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που επιτεθεί.

Οι βρετανικές κατηγορίες διατυπώθηκαν την ώρα που επιχειρείται εκτόνωση των εντάσεων με τη Μόσχα έπειτα από αρκετές εβδομάδες φραστικής κλιμάκωσης· Ρώσοι και Αμερικανοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ειλικρινείς» συνομιλίες τους στη Γενεύη.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας, ο Σεργκέι Σόιγκου, δέχθηκε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας –για πρώτη φορά από το 2013–, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο η πρόσκληση αυτή ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τις βρετανικές κατηγορίες.

«Οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται σήμερα φέρνουν στο φως το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία και τον τρόπο που σκέπτεται το Κρεμλίνο», έκρινε η υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ Λιζ Τρας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας αξίωσε η Μόσχα να προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» της κρίσης και να «πάρει τη διπλωματική οδό», προειδοποιώντας για πολλοστή φορά ότι «κάθε ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελούσε τεράστιο στρατηγικό λάθος με οδυνηρά κόστη».

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Ουάσινγκτον, United States – Λονδίνο, United Kingdom

“Παραίτησαν” τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού οι Γερμανοί: Απαράδεκτη δήλωση και “στήριξη” Πούτιν είχε καταγγείλει η Ουκρανία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: