Πώς ένας κοινοτικός λαχανόκηπος βοήθησε τους κατοίκους μιας φαβέλας του Ρίο ντε Τζανέιρο [video]

File Photo Το πρόγραμμα  ξεκίνησε το 2006 και περιλάμβανε τη φύτευση λαχανικών σε διάφορα σημεία της πόλης Screenshot via YouTube video Aspeer




Η γειτονιά Manguinhos του Ρίο ντε Τζανέιρο, μια παραγκούπολη όπου κάποτε σύχναζαν τοξικομανείς, έχει μετατραπεί σε έναν κοινοτικό λαχανόκηπο που τρέφει περίπου 800 οικογένειες.

Ο αστικός κήπος έχει έκταση τεσσάρων γηπέδων ποδοσφαίρου γεγονός που τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους του είδους του στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τους συντονιστές του προγράμματος «Hortas Cariocas».

«Η συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιούνταν ως ‘cracolândia’», δήλωσε ο γεωπόνος Julio Cesar Barros. «Αν ερχόσουν εδώ τα πρωινά, θα έβλεπες δύο ή και τρεις χιλιάδες ανθρώπους να καπνίζουν κρακ».

Το πρόγραμμα “Hortas Cariocas” ξεκίνησε το 2006 και περιλάμβανε τη φύτευση λαχανικών σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς και την προμήθεια βιολογικών προϊόντων σε κατοίκους με χαμηλότερο εισόδημα. Σύμφωνα με τον γεωπόνο, οι αστικοί λαχανόκηποι βοήθησαν στην πρόληψη της παράτυπης κατοίκησης επικίνδυνων περιοχών που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες ή κατολισθήσεις.

«Ενώ φυτεύω σπόρους σκέφτομαι ότι σε λίγες ημέρες θα τα συγκομίσω και θα τα πάρω σπίτι μου για να τα φάω», δήλωσε η Diane Silva, εργαζόμενη σε αστικό αγρόκτημα. «Ξέρω ότι φυτεύω για να συγκομίσω αύριο. Μου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση να δουλεύω σε έναν κήπο, είναι μια δουλειά που απολαμβάνω, το αγαπώ αυτό».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλέον 49 λαχανόκηπους σε όλο το Ρίο, σύμφωνα με τον γεωπόνο.

Ο Ezequiel Dias, κάτοικος του Manguinhos που βοηθάει στο συντονισμό του έργου, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία έχει μεταμορφώσει την κοινότητά του.

«Άλλαξε το πρόσωπο του Manguinhos… οι κοινότητές μας χρειάζονται ακριβώς αυτό: ειρήνη, ευτυχία και μια καλύτερη ζωή».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ertnews.gr, Eύη Τσιριγωτάκη

Τι είναι τα μυστηριώδη σύμβολα που βρέθηκαν σκαλισμένα στην έρημο του Κατάρ [video, photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: