Ο Χακάν Φιντάν ζήτησε από τον Άντονι Μπλίνκεν συναντήσεις υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον: Νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ ο Σεντάτ Ονάλ

Secretary Antony J. Blinken participates in the G20 Foreign Ministers Meeting Session I: Addressing International Tensions in Rio de Janeiro, Brazil, February 21, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της συνάντησης των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της G20.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις προσπάθειες επίτευξης πλήρους κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, ανέφεραν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Επί τάπητος ετέθησαν επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, οι συνομιλίες Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και άλλες περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τέλος, συζητήθηκε το πρόγραμμα των επισκέψεων υψηλού επιπέδου που θα διοργανωθούν την προσεχή περίοδο μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως δημοσίευσε η ιστοσελίδα μας, η Τουρκία απαιτεί από την Ουάσιγκτον να προσκληθεί ο ισλαμιστής πρόεδρος Ερντογάν στο Λευκό Οίκο. Επίσης ζητά επίσημη συνάντηση του Φιντάν με τον κ. Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

  • Νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ ο Σεντάτ Ονάλ

Ο νυν μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Σεντάτ Ονάλ, αναλαμβάνει καθήκοντα πρεσβευτή της χώρας του στην Ουάσιγκτον.

Στη θέση του ως επικεφαλής στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ διορίζεται ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Γιλντίζ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο 61χρονος νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ υπηρετεί ως διπλωμάτης στο τουρκικό ΥΠΕΞ από το 1989 και εργάστηκε σε πολλές χώρες όπως στο Κουβέιτ, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ιράν, την Αυστρία και την Ιορδανία. Είχε αναλάβει καθήκοντα μονίμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι τον Φεβρουάριο.

H θέση του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον χήρευε από τις 12 Ιανουαρίου, όταν αφυπηρέτησε ο Χασάν Μουράτ Μερτζάν. Επισήμως ο λόγος ήταν η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας. Ο Χασάν Μουράτ Μερτζάν δεν ήταν διπλωμάτης καριέρας, αλλά διορίστηκε με πολιτική απόφαση. Είναι μηχανικός, πολιτικός και ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Πριν από την Ουάσινγκτον είχε υπηρετήσει ως πρέσβης στο Τόκιο.

Πληροφορίες μέσω του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γ. Μανδαλίδη
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Θα διώξει τους ρωσικούς S-400 ο Ταγίπ Ερντογάν; Ένα περίεργο δημοσίευμα της “Voice of America” για το ενδεχόμενο πώλησης των μαχητικών F-35 στην κατοχική Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: