Το μήνυμα-δικαιολογία του Μπάιντεν είναι ότι “έπρεπε να φύγουμε” από το Αφγανιστάν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Λευκός Οίκος. EPA, Ken Cedeno, POOL




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν απηύθυνε μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό, για να εξηγήσει -για μία ακόμη φορά- την αδικαιολόγητη απόφαση του να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους διοικητές και τα μέλη των υπηρεσιών που εκτέλεσαν την επικίνδυνη αποστολή στην Καμπούλ και μετέφεραν περισσότερους από 124.000 ανθρώπους με ασφάλεια. Πρόσφερε επίσης ευχαριστίες στους βετεράνους και τους εθελοντές που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια.

Ο κ. Μπάιντεν εξέθεσε την απόφασή του να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των σκληρών αποφάσεων που πήρε τους τελευταίους επτά μήνες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του για να ολοκληρώσει τον πόλεμο.

Κατέστησε σαφές ότι ως Πρόεδρος, θα προσεγγίσει την εξωτερική μας πολιτική μέσα από το πρίσμα του συμφέροντος των εθνικών μας συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ασφαλείς τους Αμερικανούς πολίτες.

Βασικά υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από ομόφωνη σύσταση των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των διοικητών επί του εδάφους.

Σημείωσε ότι η άποψη των στρατηγών ήταν ότι ο τερματισμός της στρατιωτικής μας αποστολής ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τις ζωές των στρατευμάτων μας και να διασφαλίσουμε τις προοπτικές αναχωρήσεως πολιτών, για όσους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Οι Αμερικανοί έφυγαν μέσα στη νύχτα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά άφησαν πίσω τους και πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και Αφγανούς συνεργάτες τους. Και αυτό το γεγονός είναι πολύ ενοχλητικό για το πολιτικό και το στρατιωτικό κατεστημένο.

Ο τρόπος με τον οποίο εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν, μπορεί να μην θυμίζει τη φυγή από το Βιετνάμ, αλλά είναι σίγουρα μία ταπεινωτική ήττα για την Αμερική, που αναμένεται ότι θα προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ανέβει κυριολεκτικά στα κάγκελα, και αρκετοί σημαντικοί Δημοκρατικοί, δεν μπορούν να χωνέψουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, ούτε την απώλεια μίας τόσο σημαντικής στρατηγικά χώρας.

Το βασικό πρόβλημα, κυρίως των Δημοκρατικών, είναι ότι το Αφγανιστάν παραδόθηκε ξανά στα χέρια των Ταλιμπάν, οι οποίοι σε συνεργασία με την αλ Κάιντα, εκτέλεσαν τις αποτρόπαιες επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη και στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανησυχία και στο Κογκρέσο και στους Αμερικανούς πολίτες είναι δικαιολογημένα μεγάλη, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν την κυβέρνηση για την πιθανότητα κατακόρυφης ανόδου των τρομοκρατικών επιθέσεων.

  • Οι Ταλιμπάν δεν πρόκειται να τηρήσουν τις όποιες συμφωνίες έκαναν με τους Αμερικανούς και αυτό αποδείχθηκε στη διάρκεια της εκκένωσης, αν και οι Αμερικανοί δεν το παραδέχονται δημόσια.

Αφελέστατα πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν θα συνεργαστούν με την Αμερική και άλλες χώρες, που ακόμα έχουν εγκλωβισμένους υπηκόους τους ή συνεργάτες τους στο Αφγανιστάν.

Ήταν βούτυρο στο ψωμί των Ρεπουμπλικάνων η παραδοχή του στρατηγού Κένεθ Μακένζι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν όλους όσους θέλανε να φύγουν από το Αφγανιστάν. Και επίσης ότι αναγκάστηκαν να καταστρέψουν 73 αεροπλάνα, τεθωρακισμένα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άλλο πολεμικό υλικό, ενώ απώλεσαν και σημαντικό αριθμό ελικοπτέρων.

  • Ο στρατηγός Μακένζι, ομολόγησε ότι χθες τα αεροπλάνα έφυγαν άδεια, καθώς οι Αμερικανοί πολίτες που ήθελαν να φύγουν δεν κατάφεραν να φθάσουν στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστούν στις τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις που αναχώρησαν χθες από την Καμπούλ.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον για την αποχώρηση τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στέρησε το δικαίωμα από αρκετούς ανθρώπους, που είχαν το δικαίωμα, να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν. Τώρα ξεκινά ο Γολγοθάς τους καθώς οι Ταλιμπάν δείχνουν διψασμένοι για εκδίκηση.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Τα λάθη στο Αφγανιστάν είναι πολλά, όπως και οι γκάφες, αλλά και οι λάθος αποφάσεις του Μπάιντεν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: