Τα λάθη στο Αφγανιστάν είναι πολλά, όπως και οι γκάφες, αλλά και οι λάθος αποφάσεις του Μπάιντεν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η Πρώτη Κυρία Τζιλ, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και άλλοι αξιωματούχοι, στην τελετή άφιξης των νεκρών του Αφγανιστάν, στην αεροπορική βάση Ντόβερ. EPA, JASON MINTO, US AIR FORCE HANDOUT




Τα πράγματα έχουν ζορίσει στον ύψιστο βαθμό, όχι μόνο για τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν και την ίδια την Αμερική, αλλά και για σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης του, όπως τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Όλοι προσεύχονταν να μην επιφυλάσσουν άλλες αρνητικές εκπλήξεις οι επόμενες 24 ώρες. Οι Αμερικανοί τελικά έφυγαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για να μην δώσουν την ευκαιρία στο Ισλαμικό Κράτος να επιχειρήσει ξανά επίθεση. ΕΔΩ Η ΕΙΔΗΣΗ

Τη Δευτέρα έβρεχε ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αλλά η αντιαεροπορική άμυνα έδρασε αποτελεσματικά.

Οι επόμενες ώρες μέχρι την Τρίτη το βράδυ χαρακτηρίζονταν κρίσιμες. Όμως οι Αμερικανοί έκαναν την “έκπληξη” και έφυγαν μία μέρα νωρίτερα. Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους ήταν και παραμένουν διψασμένα για αίμα. Και ο φόβος της εξαγωγής της τρομοκρατίας μέχρι και την Αμερική είναι πραγματικός.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Το πρωί της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι απειλές εναντίον του αεροδρομίου της Καμπούλ παραμένουν «πραγματικές» και «συγκεκριμένες.

Ο κ. Κίρμπι σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο. Οι απειλές είναι πραγματικές και συχνά πολύ συγκεκριμένες», επανέλαβε.

Το χρονοδιάγραμμα της τελικής αποχώρησης ήταν για την Τρίτη, την τελευταία ημέρα του Αυγούστου. Στο Λευκό Οίκο προσεύχονται να μην αντιμετωπίσουν άλλη ειδεχθή επίθεση, όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, ο συναγερμός παραμένει στο απόλυτο κόκκινο, για όλη την περιοχή. Οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό νέων επιθέσεων είναι πολλές. Ευτυχώς για τους Αμερικανούς, η τρομοκρατική επίθεση, την Κυριακή, εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, σταμάτησε εν τη γενέσει της.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον τρομοκράτη, η επίθεση του αμερικανικού drone σκότωσε και 10 μέλη μίας οικογένειας, στην Καμπούλ, ανάμεσά τους και 7 παιδιά. Πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για το Λευκό Οίκο.

Οι μυστικές υπηρεσίες, που είχαν πληροφόρηση και για την πρώτη βομβιστική ενέργεια, αλλά απέτυχαν να την σταματήσουν, τούτη τη φορά πέτυχαν στο 100%.

Από την αμερικανική πληροφόρηση εξάγεται το συμπέρασμα ότι εάν δεν βομβάρδιζαν το αυτοκίνητο του τρομοκράτη, οι Αμερικανοί και οι Αφγανοί θα θρηνήσουν εκατοντάδες θύματα. Από την ισχύ της έκρηξης στο αυτοκίνητο, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο τρομοκράτης μετέφερε υλικό με στόχο να προκαλέσει πολλά θύματα. Ήθελε να σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Ήταν τυχεροί την Κυριακή οι Αμερικανοί και ειδικά ο Πρόεδρος τους. Σήμερα ίσως, μιλώντας με πολιτικούς όρους, να μην στεκόταν στα πόδια του. Διότι στις σοβαρές χώρες τα λάθη πληρώνονται. Και ειδικά όταν υπάρχουν νεκροί.

Ο κ. Μπάιντεν δέχεται σκληρές επιθέσεις. Αλλά και ο ίδιος δεν προσέχει καθόλου. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Στην τελετή υποδοχής και παραλαβής των σορών των Αμερικανών πεζοναυτών, που σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι κοίταζε με ανυπομονησία το ρολόι. Δυστυχώς για τον ίδιο τα λάθη είναι πολλά, όπως και οι γκάφες, και οι λάθος αποφάσεις.

Τώρα αποκαλύφθηκε ότι όταν έπεφτε η Καμπούλ, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ήταν στα Χάμπτονς, στο γνωστό τουριστικό θέρετρο για τους πλουσίους Αμερικανούς. Οι κατήγοροί του ισχυρίζονται ότι ενώ γνώριζε πως ερχόταν το τέλος, και οι Ταλιμπάν επέστρεφαν στο Αφγανιστάν, ο κ. Μπλίνκεν δεν είχε επιστρέψει αμέσως στην Ουάσιγκτον.

Η Αμερική έκλεισε το πικρό κεφάλαιο του Αφγανιστάν, που κόστισε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και τις ζωές χιλιάδων Αμερικανών.

Το Αφγανιστάν είναι η μεγάλη αποτυχία του πολιτικού και στρατιωτικού συστήματος της υπερδύναμης, και εάν η επιχείρηση εκκένωσης δεν εξελισσόταν ομαλά, οι Αμερικανοί δεν θα μιλούσαν πια για το φιάσκο του Βιετνάμ, αλλά για την ταπεινωτική ήττα και το απόλυτο φιάσκο στο Αφγανιστάν…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

“Πολεμικός πυρετός” στην Ουάσιγκτον: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μαζικό κτύπημα εναντίον του ISIS; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: