Το Αφγανιστάν δεν είναι φταίξιμο του Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ πληρώνουν «αμαρτίες» του παρελθόντος…

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, Oliver Contreras, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Η απόφαση του προέδρου να Μπάιντεν, να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου στο Αφγανιστάν, σαφέστατα αιφνιδίασε πολλούς. Ήταν αναμενόμενο πως με την απουσία της υπερδύναμης από την περιοχή, τα «φαντάσματα» του παρελθόντος θα επέστρεφαν και η αποσταθεροποίηση θα ήταν θέμα χρόνου.

Ωστόσο, ο Αμερικανός ηγέτης δεν είχε και πολλά περιθώρια επιλογής. Εφόσον η προηγούμενη προεδρία είχε δεσμευτεί αποχώρηση, ο ίδιος δεν θα μπορούσε να ενεργήσει και πολύ διαφορετικά καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέα ένοπλη σύγκρουση, περισσότερο αίμα και τεράστιες οικονομικές απώλειες. Στην παρούσα φάση, εν καιρώ πανδημίας και με αρκετά ανοικτά μέτωπα εντός των ΗΠΑ, ένας νέος πόλεμος θα ήταν καταστροφικός τόσο για τον ίδιο όσο και την Αμερική.

Ο ισχυρός άνδρας των Δημοκρατικών γνώριζε καλύτερα απ’ όλους ότι αυτός εικοσαετής πόλεμος κόστισε πολλά παραπάνω από ότι είχε υπολογιστεί εξαρχής. Τουλάχιστον 2.300 στρατιώτες σκοτώθηκαν αυτά τα χρόνια ενώ η οικονομική ζημιά ανήλθε σε πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια. Χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να επενδυθούν για την Υγεία και την εκπαίδευση των Αμερικανών.

  • Οι ΗΠΑ σφυροκόπησαν όταν έπρεπε την τρομοκρατία. Από εκεί και πέρα, όφειλαν να ενδυναμώσουν διπλωματικά και στρατιωτικά τις νόμιμες και διεθνώς αναγνωρισμένες κυβερνήσεις του Αφγανιστάν, όχι απλά να παραμείνουν στην χώρα σαν προστάτιδα δύναμη, η οποία με το που γύρισε λίγο την πλάτη ήρθε το χάος.

Η αστραπιαία επάνοδος των Ταλιμπάν απέδειξε τα αργά αντανακλαστικά των προηγούμενων κυβερνήσεων και δη της προεδρίας Τραμπ. Μπορεί ο τέως πλανητάρχης να κουνάει τώρα το δάχτυλο στον Μπάιντεν για την έκρυθμη κατάσταση αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ήταν ο «αρχιτέκτονας» της οριστικής αποχώρησης. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι διαπραγματευόταν με τους Ταλιμπάν και είχε ορίσει τα χρονοδιαγράμματα.

Ο Τζο Μπάιντεν το μόνο που άλλαξε ήταν να μεταφέρει την απόσυρση της στρατιωτικής παρουσίας από τον Μάιο σε μερικούς μήνες αργότερα, ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα πέσουν όπλα και τεχνολογίες σε λάθος χέρια και ότι δεν θα κινδυνέψουν οι ζωές των Αμερικανών στο Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται πως το 2011, η προεδρία Ομπάμα-Μπάιντεν, έδωσε εντολή για την απόσυρση 100 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και προσωπικού. Η επιχείρηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ούτε η διεθνής κοινότητα εξέφρασε ανησυχίες, ούτε οι τρομοκράτες σήκωσαν κεφάλι.

Παρόλα αυτά, από το 2016, όπως έχουμε ξαναπεί, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μπήκε στον «αυτόματο πιλότο».

Το είδαμε εξάλλου, πως σφαγιάστηκαν οι Κούρδοι στη Συρία, πως ο Ερντογάν έφτασε να κάνει πόλεμο σε τρεις ηπείρους, το χάος που επικράτησε στη λατινική Αμερική με τον Μπολσονάρου στη Βραζιλία και το πραξικόπημα στη Βολιβία με την Τζανίν Άνιεζ. Οι ΗΠΑ επί Τραμπ ήταν απλώς θεατής στην παγκόσμια σκηνή.

Δυστυχώς, ο Τζο Μπάιντεν, «κληρονόμησε» ακόμη μια καμμένη γη. Η διαφορά του βέβαια με τον προκάτοχό του, είναι πως ο εκείνος δεν επιθυμεί να κάνει το ίδιο στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Μια τέτοια κίνηση φυσικά τον τιμάει.

  • Δεν είναι λογικό λοιπόν να κατηγορούμε μια προεδρία έξι μηνών, η οποία έχει να αντιμετωπίσει μια τρομακτική υγειονομική κρίση και που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές του διχασμού που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι συνομωσιολόγοι οπαδοί του.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο πλανητάρχης πλέον, είναι να βρει ένα πλάνο προκειμένου οι Ταλιμπάν να μην απλώσουν τα δίχτυα τους προς τα έξω. Φυσικά σε αυτό θα πρέπει επιτέλους να πάρει θέση και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μια ζωή έχει παθητικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του ιστολογίου American Herald και αρθρογράφος γνώμης της Hellas Journal.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Στο στόχαστρο επικρίσεων η πολιτική του Τζο Μπάιντεν: Το Αφγανιστάν θα στοιχειώσει την προεδρία του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: