Σάλος με βίντεο του Τραμπ περί «ενιαίου Ράιχ»: Αποσύρθηκε από τα social media αλλά η φωτιά άναψε * «Αμερική πρόσεχε, ο Τραμπ δεν παίζει» λέει το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν

FILE PHOTO: Former US president Donald Trump arrives at his trial for allegedly covering up hush money payments linked to extramarital affairs, at the Supreme Court of the State of New York in New York, New York, USA, 16 May 2024. Trump is facing 34 felony counts of falsifying business records related to payments made to adult film star Stormy Daniels during his 2016 presidential campaign. EPA/MIKE SEGAR / POOL




Ο Ντόναλντ Τραμπ “αποκαθήλωσε” ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Truth Social και στο οποίο υπήρχε μια αναφορά στο «ενιαίο Ράιχ»>

Η απόσυρση του βίντεο έγινε αφότου το εκλογικό επιτελείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλοι πολιτικοί  επέκριναν τη διατύπωση αυτή που συνήθως, ως γνωστόν, συνδέεται με το Ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας.

Το βίντεο, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, αναρτήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και δεν ήταν πλέον διαθέσιμο, νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ένα πρόσωπο που είχε γνώση του ζητήματος επιβεβαίωσε ότι αποσύρθηκε από τον ιστότοπο.

  • Το βίντεο παρουσίαζε μια θετική εικόνα της χώρας στην περίπτωση που ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κερδίσει τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο, παρουσιάζοντας υποθετικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων για την ακμάζουσα οικονομία και την καταστολή της μετανάστευσης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Σε δύο σημεία του βίντεο, το κείμενο κάτω από έναν μεγαλύτερο τίτλο εφημερίδας γράφει: «Η βιομηχανική ισχύς αυξήθηκε σημαντικά (…) ωθούμενη από τη δημιουργία ενός ενιαίου Ράιχ». Το κείμενο είναι κάπως θολό και δύσκολα διαβάζεται με την πρώτη ματιά.

Ο Τραμπ έχει κάνει μια σειρά εμπρηστικών σχολίων κατά την προεκλογική εκστρατεία του, αποκαλώντας «παράσιτα» τους πολιτικούς αντιπάλους και και λέγοντας ότι οι μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ «δηλητηρίασαν το αίμα της χώρας μας». Οι δηλώσεις αυτές επικρίθηκαν δριμύτατα από τους Δημοκρατικούς και ορισμένους ιστορικούς που λένε ότι απηχούν τη ρητορική των Ναζί.

Η Κάρολιν Λίβιτ, εκπρόσωπος του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Δευτέρα ότι το βίντεο δημιουργήθηκε από κάποιον εκτός της εκστρατείας και κοινοποιήθηκε από έναν υπάλληλο ο οποίος δεν παρατήρησε τη λέξη «Ράιχ» πριν το αναρτήσει. Ο Τραμπ την ώρα εκείνη ήταν στο δικαστήριο, εξήγησε. Ο πρώην πρόεδρος δεν απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε, ενώ ήταν καθ’ οδόν για το δικαστήριο, για το θέμα αυτό σήμερα.

Το επιτελείο του Μπάιντεν επέκρινε τη χρήση της λέξης που συνδέεται με το Τρίτο Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ.

«Αμερική, σταμάτα το σκρολάρισμα και δώσε προσοχή. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παίζει παιχνίδια: λέει στην Αμερική ακριβώς τι σκοπεύει να κάνει αν ξανακερδίσει την εξουσία. Να κυβερνήσει ως δικτάτορας ενός ενιαίου Ράιχ», σχολίασε ο εκπρόσωπος του προεκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν, Τζέιμς Σίνγκερ.

Ο Σίνγκερ κατηγόρησε επίσης τον Τραμπ ότι «παπαγαλίζει» το μανιφέστο του Χίτλερ, το βιβλίο «Ο αγών μου». Ωστόσο, το κείμενο στο βίντεο φαίνεται ότι είναι αντιγραφή από μια σελίδα της Wikipedia για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που αναφέρεται εν μέρει στα γεγονότα πολύ πριν από την ανάρρηση του Χίτλερ στην εξουσία.

«Η γερμανική βιομηχανική ισχύς και παραγωγή αυξήθηκαν σημαντικά μετά το 1871, ωθούμενες από τη δημιουργία ενός ενιαίου Ράιχ» γράφει αυτή η σελίδα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Μπάιντεν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος ότι ο πρόεδρος θα μιλήσει αργότερα σήμερα για το περιστατικό αυτό.

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, United States

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: