Στο στόχαστρο επικρίσεων η πολιτική του Τζο Μπάιντεν: Το Αφγανιστάν θα στοιχειώσει την προεδρία του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν εισέρχεται στο Ιστ Ρούμ του Λευκού Οίκου. EPA, SHAWN THEW




Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) να αποσύρει τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) από το Αφγανιστάν ενδέχεται να στοιχειώσει την προεδρία του, εκτιμά το άρθρο του περιοδικού Economist.

Βραχυπρόθεσμα, η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν στην εξουσία των Ταλιμπάν ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια αμερικανικής εμπλοκής – οι εικόνες της πανικόβλητης τροπής σε φυγή και οι εκκλήσεις τρομοκρατημένων Αφγανών συμμάχων, η οσμή ταπείνωσης της υπερδύναμης που αναπόφευκτα ανακάλεσε μνήμες από την εκκένωση της Σαϊγκόν το 1975 – χλευάζουν τους ισχυρισμούς του κ. Biden ότι:

  • «Η Αμερική επιστρέφει»
  • Η πεποίθηση στη δημοκρατία και η συμπόνια για τους καταπιεσμένους έχουν θέση δίπλα στην ιδιοτέλεια στο κέντρο εξωτερικής πολιτικής και ότι,
  • Τουλάχιστον, ύστερα από τέσσερα χρόνια βωμολοχιών, η αμερικανική ηγεσία είναι και πάλι ικανή.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ήδη από τις 9 Αυγούστου δείχνει υποστήριξη των Αμερικανών στην απόφαση αποχώρησης του κ. Biden. Η αριστερά πτέρυγα εντός του Δημοκρατικού Κόμματος επιθυμούσε την απόσυρση της Αμερικής εδώ και πολύ καιρό, ενώ η απαξίωση του κ. Ντόναλντ Τραμπ (Trump) για την εμπλοκή της Αμερικής στο Ιράκ έχει αμβλύνει τις επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικανούς, αφήνοντάς τους να παραπονιούνται για τον τρόπο της απόσυρσης μάλλον παρά για το ίδιο το γεγονός της απόσυρσης.

Περαιτέρω, η εξαΰλωση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ύστερα από την διάθεση περισσότερων από $80 δισ. από την Αμερική, μπορεί να οδηγήσει πολλούς Αμερικανούς να συμπεράνουν ότι η αφγανική ηγεσία απογοήτευσε τους Αμερικανούς, παρά το αντίστροφο.

Ωστόσο, οι εικόνες της βαναυσότητας των Ταλιμπάν μπορεί να μετατοπίσουν την πολιτική πραγματικότητα εναντίον της [αμερικανικής] κυβέρνησης. Από δεξιά και αριστερά, οι επικριτές της αποχώρησης του κ. Biden επιμένουν ότι η Αμερική θα μπορούσε να έχει διατηρήσει επ’ αόριστον το πρόσφατο, ευμετάβλητο status quo στο Αφγανιστάν κρατώντας μία μικρή υποστηρικτική παρουσία περίπου 2500 στρατιωτών.

Οι επικριτές αυτοί θεωρούν ότι ο κ. Biden επαναλαμβάνει το σφάλμα που έκανε ο κ. Obama στο Ιράκ το 2011 – με την προτροπή του κ. Biden. Αποσύροντας τότε τα αμερικανικά στρατεύματα, ο κ. Obama άνοιξε την πόρτα στην ανάκτηση του ελέγχου από το Ισλαμικό Κράτος.

Μπάιντεν: Εμμένω στην απόφασή μου * Δεν θα πεθαίνουν Αμερικανοί σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν οι ίδιοι οι Αφγανοί

Οι σύμβουλοι του κ. Biden απαντούν στην κριτική αυτή με τη δική τους ανάγνωση των γεγονότων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) επέμεινε ότι ήταν η αμερικανική δέσμευση για αποχώρηση που οδήγησε τους Ταλιμπάν να αναστείλουν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο κ. Blinken σημείωσε ότι οι Αμερικανοί έχουν δαπανήσει ένα τρισ. δολάρια και περισσότερες από 2.300 ζωές στο Αφγανιστάν. Είπε ότι έχουν παραμείνει περισσότερο χρόνο από τους Βρετανούς τον 19ο αιώνα και διπλάσιο χρόνο από τους Σοβιετικούς τον εικοστό αιώνα.

“Δεν υπάρχει τίποτα που θα άρεσε στους στρατηγικούς μας ανταγωνιστές περισσότερο από το να μας δουν να κολλήσουμε στη λάσπη του Αφγανιστάν για ακόμη πέντε ή δέκα ή είκοσι χρόνια”, είπε ο κ. Blinken. “Αυτό δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον”.

Ο κ. Blinken σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μία βασική διπλωματική παρουσία και “κατ’ ουσίαν, μία πρεσβεία σε τοποθεσία του αεροδρομίου”. Ο κ. Biden έχει πει ότι θα κριθεί στο τέλος για το εάν μία τρομοκρατική απειλή για την Αμερική αναδύεται ξανά από το Αφγανιστάν.

Οι σύμβουλοί του επιμένουν ότι οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, στις τακτικές και στις επιχειρησιακές ικανότητες από την 11η Σεπτεμβρίου σημαίνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να αποτρέψουν προληπτικά οποιονδήποτε κίνδυνο.

Μαζί με την πιθανή αντίσταση του Πακιστάν σε μελλοντικές αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις, η προφανής αποτυχία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να προβλέψουν την έφοδο των Ταλιμπάν θέτει την βεβαιότητα αυτή εν αμφιβόλω. Το ίδιο και η διαχρονική ασυνέπεια του κ. Biden στην υποστήριξη της χρήσης βίας.

Υποστήριξε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στα Βαλκάνια, στη συνέχεια αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Τζόρτζ Μπους (George H. W. Bush) εναντίον του Ιράκ, για να υποστηρίξει κατόπιν τον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ του George W. Bush του νεώτερου.

Έκτοτε έχει υπάρξει πιο συχνά υποστηρικτής της αυτοσυγκράτησης, αντιτιθέμενος στην επέμβαση του κ. Obama στη Λιβύη καθώς και στην απόφασή του να απαντήσει σε νέα απειλή των Ταλιμπάν το 2009, με την αποστολή 30000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

ΠΗΓΗ: Economist – America may pay dearly for defeat in Afghanistan

Είναι τελικά ένας “μικρός” Πρόεδρος; Χιλιάδες αντιμετωπίζουν το εκδικητικό μένος των Ταλιμπάν: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: