Μπάιντεν: Εμμένω στην απόφασή μου * Δεν θα πεθαίνουν Αμερικανοί σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν οι ίδιοι οι Αφγανοί [video]

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην διάρκεια του διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο. EPA/Oliver Contreras / POOL




Mε τηλεοπτικό διάγγελμα απευθύνθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον αμερικανικό λαό αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο λέγοντας ότι η ομάδα ασφαλείας του Λευκού Οίκου “παρακολουθεί στενά” την κατάσταση που εξελίσσεται στο Αφγανιστάν.

Ο Μπάιντεν επέστρεψε στον Λευκό Οίκο από το Κάμπ Ντέιβιντ, εν μέσω χαοτικών σκηνών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι ορκισμένοι εχθροί των Αμερικανών.

Ο πρόεδρος  Μπάιντεν δεν υποχώρησε ούτε πόντο από την απόφασή του να τερματίσει τον μεγαλύτερο χρονικά πόλεμο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, απορρίπτοντας την κριτική, που δεν προέρχεται μόνο από τους αντιπάλους του αλλά και από πολλούς υποστηρικτές του.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την πτώση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και της κατάληψης του συνόλου του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, ο Μπάιντεν τόνισε πως η αμερικανική αποστολή στο Αφγανιστάν “ουδέποτε είχε την έννοια της οικοδόμησης ενός κράτους”, αλλά αντίθετα είχε σχεδιαστεί για να αποτρέψει “μια τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος των ΗΠΑ”.

Θέλω να θυμίσω σε όλους πως πήγαμε στο Αφγανιστάν. Πήγαμε πριν πριν από 20 χρόνια Με σκοπό να συλλάβουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν την εντεκάτη Σεπτεμβρίου του 2001. Και να διασφαλίσουμε ότι η Al Qaeda δεν θα χρησιμοποιούσε το Αφγανιστάν ως βάση για να μας επιτεθεί ξανά. Το κάναμε αυτό. Τους περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό. Και πιάσαμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αυτό έγινε πριν από μία δεκαετία. Η αποστολή μας τον Αφγανιστάν. Δεν ήταν ποτέ το να χτίσουμε ένα έθνος. Δεν ήταν ποτέ αποστολή μας να δημιουργήσουμε μία ενοποιημένη κεντρική Δημοκρατία. Μέχρι και σήμερα ο μόνος μας λόγος στο να βρίσκομαι στο Αφγανιστάν ήταν να αποτρέψουμε μία τρομοκρατική επίθεση στην πατρίδα μας στην Αμερική“, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, ήρθε σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν για περιορισμό των αμερικανικών δυνάμεων από 15.500 σε 2.500. Η συμφωνία αυτή, είπε ο Μπάιντεν, καθόριζε απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων μέχρι την 1η Μαϊου.

“Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν τότε στο μάξιμουμ της στρατιωτικής τους ισχύος από το 2001”, πρόσθεσε.

“Η απόφαση που έπρεπε να πάρω ως πρόεδρός σας ήταν είτε να συνεχίζω εφαρμόζοντας αυτή τη συμφωνία ή να προετοιμαστώ να επιστρέψω στις μάχες με τους Ταλιμπάν στα μέσα Μαϊου”.

Δεν υπήρχε συμφωνία για την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων μετά την 1η ΜαΪου, τόνισε ο Μπάιντεν για να καταλήξει:

  • “Ουδέποτε υπήρξε καλή στιγμή για την αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων” ενώ ομολόγησε πως η προέλαση των Ταλιμπάν σημειώθηκε “γρηγορότερα απ’ όσο υπολογίζονταν”.

Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα διεξάγουν “αν κριθεί απαραίτητο” ενέργειες κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, θα δεσμευτούν για “τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια” στο Αφγανιστάν” ενώ όπως είπε έδωσαν στον αφγανικό στρατό  “όλες τις δυνατές επιλογές” για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.

  • «Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι το επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ο τρόπος να το κάνουμε δεν είναι μέσω ατελείωτων στρατιωτικών αναπτύξεων», πρόσθεσε.

«Έχουμε καταστήσει σαφές στους Ταλιμπάν ότι εάν επιτεθούν στο προσωπικό μας ή διαταράξουν τις επιχειρήσεις μας, η αμερικανική απάντηση θα είναι γρήγορη και δυναμική», είπε ο Μπάιντεν. «Θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπους μας με καταστροφική δύναμη αν χρειαστεί».

«Δεν θα μεταφέρω την ευθύνη σε έναν πέμπτο πρόεδρο», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Είμαι βαθιά λυπημένος για τα γεγονότα που αντιμετωπίζουμε τώρα, αλλά δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να τερματίσω τον αμερικανικό πόλεμο στο Αφγανιστάν».

Ξοδέψαμε σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια $, εκπαιδεύσαμε στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν περίπου 300.000 εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες δυνάμεις, μία στρατιωτική δύναμη μεγαλύτερη σε μέγεθος από το στρατό που διαθέτουν πολλοί σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ.

  • Επίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε πως Κίνα και η Ρωσία “θα ήθελαν πολύ” οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Επιμένω σθεναρά στην απόφασή μου” τόνισε ο Μπάιντεν. “Οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν και να πολεμούν σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν θέλουν να δώσουν για τον εαυτό τους”.

Οι πολιτικοί ηγέτες του Αφγανιστάν παραιτήθηκαν τα παράτησαν και δραπέτευσαν από τη χώρα τους, Ο αφγανικος στρατός κατέρρευσε και κάποιες φορές χωρίς καν να προσπαθούν να δώσουν μάχη.

 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Διαπραγματεύσεις Αμερικανών-Ταλιμπάν: Συμφωνήθηκε να μην επιτεθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: