Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι περιπτώσεις Αφρικανών μεταναστών που χρησιμοποιούν ψεύτικες ή κλεμμένες ταυτότητες για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές του 2023, είναι μερικά από τα θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων της Κύπρου.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει αυτά που έκανε και το ίδιο» και γράφει ότι το ΑΚΕΛ επικρίνει τη συμμετοχή της Κύπρου στην τριμερή που θα γίνει στα Ιεροσόλυμα ξεχνώντας ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρέθηκε στην υπογραφή συμφωνιών στα Ιεροσόλυμα.

Αλλού γράφει ότι οι οργανωμένοι ασθενείς καταγγέλλουν ότι Γενικοί Γιατροί παρουσιάζονται ως ογκολόγοι και παιδίατροι. Επίσης η «Α» σε άλλο της θέμα αναφέρει ότι υπάρχει σχέδιο να δουλεύουν και απογεύματα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπο Χαριλάου.

«Τα πρώτα ονόματα έπεσαν στο τραπέζι» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρεται στις υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές του 2023 και γράφει ότι σίγουρες υποψηφιότητες μέχρι στιγμής είναι αυτές του Αχιλλέα Δημητριάδη και του Μάριου Ηλιάδη οι οποίες θα εξαγγελθούν εντός Σεπτεμβρίου.

Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλει δηλώσεις στην εφημερίδα του ιατρού Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη που δηλώνει κάθετα αντίθετος σε προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης υποχρεωτικής επιβολής του εμβολιασμού. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν 12 πληγές της οικονομίας που ζητούν θεραπεία.

Ο Φιλελεύθερος με τίτλο «Τώρα είναι η ώρα για αλλαγή» γράφει ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φορ ντε Λάιεν δήλωσε ότι η Πράσινη Συμφωνία είναι η μόνη λύση για την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη, επικαλούμενη το τι συμβαίνει στην περιοχή της Μεσογείου.

Αλλού γράφει ότι γεωπολιτικές αναταράξεις προκαλούν οι Ταλιμπάν. Επίσης ο «Φ» γράφει ότι η διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ταγματάρχης Ingrid Gjerde φωτογραφήθηκε μπροστά από τις σημαίες της κατοχικής Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Η γη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και οι κυβερνήσεις οφείλουν να δράσουν χθες…» και αναφέρεται σε αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αλλού γράφει ότι ο λαός του Αφγανιστάν πληρώνει βαρύ τίμημα. Επίσης η «Χ» αναφέρει ότι η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου δήλωσε ότι αναθεωρείται το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.

Η αγγλόγωσση ‘’Cyprus Mail’’ έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «Διακινδυνεύουν τη φυλάκισή τους για να φύγουν από την Κύπρο» και γράφει ότι αυξήθηκαν οι περιπτώσεις Αφρικανών μεταναστών στην Κύπρο που χρησιμοποιούν ψεύτικες ή κλεμμένες ταυτότητες για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αλλού αναφέρει ότι η πυρκαγιά στο χωριό Σκούλλι, στην Πάφο κατέκαψε συνολική έκταση 15 εκταρίων άγριας βλάστησης προτού τεθεί υπό έλεγχο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χιλιάδες Αυστραλοί διαμαρτύρονται κατά του lockdown.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Οι Ταλιμπάν έπιασαν εξαπίνης την ΕΕ» και γράφει πως σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα με τις θέσεις των 27 κρατών μελών, η ΕΕ απέτυχε να διαβάσει τις υπό διαμόρφωση εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ζήτησε η ΕΕ να ακολουθήσει και στην περίπτωση του Αφγανιστάν το μοντέλο που εφάρμοσε στην περίπτωση της Λιθουανίας προς αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Αλλού η «Κ» γράφει πως ξεκινά η τρίτη δόση του εμβολίου από τον Σεπτέμβριο.

Η «Σημερινή» με τίτλο «΄Βόμβα΄ με οσμή σκανδάλου για τον πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργο Βαρνάβα» γράφει ότι βαριές κατηγορίες για σοβαρότατα αδικήματα απάτης αντιμετωπίζει ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Γιώργος Βαρνάβας μετά την αγωγή εναντίον του από τον Ρώσο υπήκοο Adnan Muzykaev, με τον κ. Βαρνάβα να δηλώνει ότι «η πράξη η οποία έχει γίνει είναι μια καθ’ όλα νόμιμη πράξη που έγινε τον Απρίλιο του 2018».

Αλλού γράφει για υψηλή πληρότητα στις ορεινές περιοχές, οι οποίες «ζουν» για τον Αύγουστο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ράλι αυξήσεων στις κατασκευές.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ,
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

To μήνυμα της Αφγανής δημοσιογράφου Λ. Σαντίτ στις συμπατριώτισές της: “Bγείτε έξω, υψώστε τη φωνή σας”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: