Το είπε τελικά η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πάνε στην Ελλάδα μόνον αν αναγνωρίσει ότι η κυριότητά τους ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο

epa10999006 Visitors look at the Parthenon Marbles, at the British Museum in London, Britain, EPA, ANDY RAIN




Η Ελλάδα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την κυριότητα των επίμαχων «Ελγινείων Μαρμάρων» πριν τα Γλυπτά δανειστούν στην ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτό δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Independent (αναπαραγωγή πρακτορειακού δημοσίευματος του PA Media) με τίτλο “Greece should recognise UK’s ownership of Elgin Marbles before loan – Frazer”.

Όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της σχετικά με τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού της βρετανικής Βουλής την Τετάρτη, η Lucy Frazer δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μόνο ορισμένες περιστάσεις στις οποίες μπορεί κανείς να … μεταφέρει αντικείμενα. “Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα, αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα”. Όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε τον δανεισμό των Γλυπτών, είπε: “Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι τα αντικείμενα αυτά τελούν υπό κυριότητα και έχουν αποκτηθεί νόμιμα. “Αντικείμενα δανείζονται κατά καιρούς, αλλά αυτό που είναι ουσιώδες είναι να αναγνωρίζεται η κυριότητά μας» [σ.σ. “Objects are loaned from time to time but that is fundamental that our ownership is recognised.” στο πρωτότυπο].

Εδώ και δεκαετίες, σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ισχυρίζεται ότι αποκτήθηκαν παράνομα στη διάρκεια μιας περιόδου ξένης κατοχής – κάτι που η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει. Ένα ειδικά κατασκευασμένο μουσείο στην Αθήνα στεγάζει τα εναπομείναντα μάρμαρα.

Ο George Osborne, πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου και πρώην ΥΠΟΙΚ, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για την επιστροφή των αντικειμένων και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι υπάρχει “συμφωνία που πρέπει να γίνει” με την Ελλάδα για τον διαμοιρασμό των τεχνουργημάτων.

Independent [“Greece should recognise UK’s ownership of Elgin Marbles before loan – Frazer”]

Εκδήλωση των Times στο Βρετανικό Μουσείο με τίτλο «Σε ποιον ανήκει το παρελθόν;» Έχουν νομικό δικαίωμα να διατηρούν αντικείμενα, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: