Το «μεταφραστικό λάθος» της Παλαιστινιακής Αρχής για την Κύπρο και η εσωτερική επικαιρότητα απασχολούν τις κυπριακές εφημερίδες σήμερα, Πέμπτη

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η αναστάτωση που προκλήθηκε λόγω του ότι δόθηκε λάθος γραπτό σε απολυτήριες εξετάσεις σε λύκειο στη Λεμεσό, το «μεταφραστικό λάθος» του γραφείου του Παλαιστίνιου Προέδρου, που αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία ως «ελληνική διοίκηση της Νότιας Κύπρου» σε ανακοίνωση, οι νέες αυξήσεις στις τιμές αγοράς και ενοικίασης διαμερισμάτων, οι αναφορές της ΠΕΟ για αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και οι υποσχέσεις του Υπουργού Μεταφορών για πρόοδο στα μεγάλα έργα υποδομής που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Έδωσαν λάθος γραπτό σε τελειόφοιτους» γράφει ότι μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε σε τελειόφοιτους μαθητές στο λύκειο Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό κατά την διεξαγωγή απολυτήριων εξετάσεων στο δοκίμιο της βιολογίας, καθότι τους δόθηκε λάθος γραπτό. Αλλού γράφει ότι η ΔΗΠΑ επιβεβαιώνει την «Α» για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, με τον νυν Δήμαρχο Στροβόλου να διαψεύδει λέγοντας ότι ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για κάτι τέτοιο. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «παγιδευμένη Αμάλθεια», τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για μεταφορά βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα, η οποία χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής από υπηρεσίες του ΟΗΕ και από στελέχη της Κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Η Παλαιστινιακή Αρχή χάθηκε στη… μετάφραση» και αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παλαιστίνιου Προέδρου για τα κράτη που αναγνώρισαν από το 1988 το παλαιστινιακό κράτος, στην οποία η Κύπρος αναφερόταν ως «Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», με την παλαιστινιακή αρχή, μετά από διάβημα της Λευκωσίας, να απολογείται, κάνοντας λόγο για λάθος στη μετάφραση του αραβικού κειμένου στα αγγλικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τέρμα στις διαρροές οπτικοακουστικού υλικού από σκηνές εγκλημάτων, όπως την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας στην Ανθούπολη, προσπαθεί να βάλει η ηγεσία της Αστυνομίας, η οποία εξέδωσε σχετική διαταγή για να αποφεύγονται διαρροές υλικού από κινητά τηλέφωνα μαρτύρων ή από κλειστά κυκλώματα. Αλλού γράφει για έντονες ολοήμερες διαβουλεύσεις χθες για αποτροπή της προγραμματισμένης για σήμερα εκδήλωσης διαμαρτυρίας νοσηλευτών.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτ σε 21 κατηγορίες βασικών προϊόντων. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για ιστορική στιγμή αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, με αφορμή τη δήλωση της Ιρλανδίας, Ισπανίας και Νορβηγίας ότι θα αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου του 2024 ενώ φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν Σλοβενία και άλλες χώρες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο «Υποσχέσεις για πρόοδο σύντομα στα μεγάλα έργα» και γράφει ότι ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα δοθούν απαντήσεις για διάφορα μεγάλα έργα υποδομής που παρουσιάζουν καθυστερήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, Ισπανίας και Νορβηγίας να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου και στις αντιδράσεις από Ισραήλ. Αλλού γράφει ότι τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα εκτοξεύτηκαν κατά 41% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Το πήραν γρήγορα πίσω μετά από διάβημα της Λευκωσίας: Ντροπή, η Παλαιστίνη αποκάλεσε -όπως η Τουρκία- την Κυπριακή Δημοκρατία «Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου»!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: