Στην ατζέντα η Ανατολική Μεσόγειος: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέτει στον Ερντογάν και τις απειλές εναντίον γειτονικών χωρών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, Samuel Corum / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο Λευκός έθεσε στην ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των παράνομων ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτό έγινε γνωστό χθες από ενημερωμένη διπλωματική πηγή, μετά την ενημέρωση των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα θέματα της Συρίας, του Αφγανιστάν και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να μην επιτρέψει παρόμοια περιστατικά, όπως τα περυσινά, που προκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως είπε ο κ. Σάλιβαν, ο κ. Μπάιντεν και ο Ερντογάν θα εξετάσουν επίσης τις «σημαντικές διαφορές» μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας. Μέγα ζήτημα αυτών των διαφορών είναι και η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Μιλώντας σε ειδική ενημέρωση, ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος, η Συρία, το Ιράν, καθώς και ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Τουρκία στο Αφγανιστάν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν από τη χώρα θα είναι μέρος της ατζέντας της συνάντησης.

Επιπλέον, η συνάντηση, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα εξετάσει τους δεσμούς των δύο χωρών και θα αναζητήσει τρόπους για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία θα αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις «σημαντικές διαφορές τους, αναφορικά με τις ανθρώπινες αξίες, τα Ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα ζητήματα”, δήλωσε ο κ. Σάλιβαν.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Όσον αφορά τον Πρόεδρο Ερντογάν, θα έχουν διμερή στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, και εκεί, επίσης, θα γίνει μια ευρεία και εκτεταμένη ατζέντα – ζητήματα εκεί ακριβώς που αφορούν την περιοχή. Φυσικά, την Ανατολική Μεσόγειο, (θα μιλήσουν) για τη Συρία, για το Ιράν, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ – αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Τουρκία όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματία στο Αφγανιστάν. Επίσης το πώς οι ΗΠΑ και η Τουρκία αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις σημαντικές μας διαφορές στις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα ζητήματα.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας είπε ότι “ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τον Ερντογάν, οι δύο άντρες έχουν περάσει πολύ χρόνο μαζί και είναι και οι δύο, νομίζω, ανυπόμονοι για την ευκαιρία, να έχουν πραγματικά μια συζήτηση για να επανεξετάσουν το πλήρες εύρος της σχέσης».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον προσπαθούν να «επισκευάσουν» τους δεσμούς τους, και τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί υπό πίεση για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία που οδήγησε σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τις διαφορές σε θέματα πολιτικής στη Συρία, καθώς και το μείζον θέμα για την Ουάσιγκτον των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Άγκυρα.

Τπ πρακτορείο ανέφερε ότι οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επίσης διαφορετικές απόψεις για τη σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και για τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να ανακαλύψει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο δυνητικός ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν μετά από την προγραμματισμένη απόσυρση των ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χώρος συνεργασίας, ανέφερε ο κ. Σάλιβαν.

Εάν η Τουρκία “κατέβει” ξανά φέτος στην κυπριακή ΑΟΖ, τι θα πράξουν οι σύμμαχοί μας; Η “ελπίδα” θα έρθει από τον Μπάιντεν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: