Εάν η Τουρκία “κατέβει” ξανά φέτος στην κυπριακή ΑΟΖ, τι θα πράξουν οι σύμμαχοί μας; Η “ελπίδα” θα έρθει από τον Μπάιντεν;

Η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατευθύνονται στο Λευκό Οίκο. EPA, SHAWN THEW / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ο γνωστός Φατίχ Ντονμέζ, δεν κρατά ποτέ το στόμα του κλειστό. Αν και πρέπει να είναι ο «λαγός» του Ταγίπ Ερντογάν στα θέματα της ενέργειας, καθώς κάθε φορά που ομιλεί ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί ο εν λόγω κύριος.

Αποκάλυψε, λοιπόν, ότι η κατοχική δύναμη επιστρέφει δυναμικά στις παράνομες πράξεις της στα θέματα ενέργειας και θα εστιάσει σε συγκεκριμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Φαίνεται ότι εφέτος οι Τούρκοι θα αφήσουν ήσυχη την Ελλάδα, καθώς λόγω του τουρισμού τα συμφέροντα είναι μεγάλα.

  • Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου, σε ένα επίσης αποκαλυπτικό της δημοσίευμα, αφήνει να εννοηθεί ότι η Τουρκία κάτι βρήκε στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου έδρασε παράνομα τα προηγούμενα χρόνια.

Εάν όντως η κατοχική δύναμη ανακάλυψε φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου, τότε το πρόβλημα είναι τεράστιο διότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει τα μέσα για να αμυνθεί. Πόσο μάλλον για να επιτεθεί για να προστατεύσει την κυριαρχία της και τα στρατηγικά συμφέροντά της.

Η μόνη χώρα που λογικά αναμένει κανείς να συμπαρασταθεί στην Κύπρο είναι η Ελλάδα, η οποία όμως φαίνεται ότι συμφώνησε για «ήρεμο καλοκαίρι» μόνο στο Αιγαίο. Όχι και στην κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζω ότι οι πληροφοριοδότες μας “δεν ξέρουν τι λένε”. Διαφορετικά είμαστε για κλάματα. Όλοι…

Το Ισραήλ, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν και κάποια σχέδια υπάρχουν -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Όμως, το Εβραϊκό Κράτος είναι βυθισμένο στα προβλήματά του. Και τα ΗΑΕ είναι μακριά…

Εκτός αν σε κάποια φάση βρεθούν …κοντά. Στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται ηγεσία με κότσια. Και ούτε αυτό μπορούμε να το εντοπίσουμε στη Λευκωσία.

  • Το σίγουρο είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο έλεος της Τουρκίας. Και αυτό δίνει δυστυχώς το δικαίωμα στους οπαδούς της «όποιας λύσης» να πιέζουν τον Νίκο Αναστασιάδη να υπογράψει ότι του θέσουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι, διότι έτσι -όπως ισχυρίζονται- θα σωθεί η Κύπρος.

Είναι ψεύτες. Ωθούν εκβιαστικά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να παραδώσει με την υπογραφή του το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Όλες οι λύσεις που προωθούνται το τελευταίο διάστημα είναι διχοτομικές και στρέφονται εναντίον των συμφερόντων των Ελληνοκυπρίων.

  • Θεωρώ ότι εάν πραγματοποιηθεί η αποστολή ερευνητικών, και πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, δυναμιτίζει την όποια συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Αθήνα έπρεπε να συμπεριλάβει σε αυτήν και την όποια τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέχρι της στιγμής δεν έπραξε τίποτα για την βοηθήσει για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. Αντίθετα, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να εξυπηρετούν την Τουρκία. Επιβάλλουν κυρώσεις -και καλώς πράττουν- στο δικτάτορα της Λευκορωσίας, αλλά δεν βλέπουν ότι τα ίδια και χειρότερα κάνει ο Ερντογάν μέσα στην Τουρκία και εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, δύο χωρών-μελών της.

Η Γερμανία βρίσκεται παντού. Όποια πέτρα και να σηκώσεις είναι από κάτω. Και στο θέμα της Τουρκίας, είναι αυτή που απαγορεύει τις κυρώσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μέλη στο ίδιο ευρωπαϊκό κλάμπ με την κ. Άγγελα Μέρκελ. ‘Έχουμε γίνει μάρτυρες και γερμανικών ενεργειών εναντίον της Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι το Βερολίνο δεν θα αφήσει αβοήθητο τον Ερντογάν. Εδώ έχουμε μία ανάρμοστη σχέση που αν ερευνηθεί επαρκώς, θα τρίβουμε τα μάτια μας.

Εάν ο Ερντογάν κατεβάσει τα πλοία του στην κυπριακή ΑΟΖ, θα δοκιμάσουμε και τη νέα πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Όπως έχουμε πληροφορηθεί, η Αμερική προτίθεται να μην επιτρέψει παρόμοια κατάσταση με αυτή του περασμένου καλοκαιριού, όταν η Τουρκία έφτασε να απειλεί και το Καστελόριζο.

Μακάρι οι πληροφορίες να αποδειχθούν ορθές…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, μερικές φορές, θυμίζει μαφία: Οι πολίτες δυστυχώς δεν έκαναν το καθήκον τους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: