Η Ελλάδα στο επίκεντρο, ενώνει και πρώην εχθρούς: Η άσκηση «Ωρίων» ένα ακόμη κλειδί [εικόνες]

Tο ΓΕΕΘΑ έχει δηλώσει πως ο «Ωρίωνας» μελλοντικά θα είναι ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» για τις Ειδικές Επιχειρήσεις μέσω από έναν πολυεθνικό χαρακτήρα. Φωτογραφία, πηγή, ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το μοντέλο που εφαρμόστηκε με πλήρη επιτυχία στον «ΗΝΙΟΧΟ», δηλαδή η συνεκπαίδευση Ισραήλ- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρατηρήθηκε και στον «Ωρίωνα», την άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, για δυο άλλους πάλαι ποτέ αντιπάλους, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Σερβία.

Εν έτει 2021, το «Βήμα Πρόσθες» δεν είναι μόνο η πάλαι ποτέ επιθετική συμβουλή της Λύκαινας προς τον γιό της, αλλά μέσα από το έμβλημά της ΔΕΠ κι αυτή την 5μερή άσκηση απορρέουν μηνύματα που αφορούν την κοινή ασφάλεια στο μέλλον, αφήνοντας πίσω το παρελθόν.

Υπό το ξίφος και τις πτέρυγες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου της Ελλάδας, αυτές οι δυο χώρες βρήκαν το έδαφος να συνεκπαιδευτούν μαζί, ενώ από Συμμαχικής πλευράς το αποτύπωμα που μένει είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να φέρει κοντά όλες τις φίλιες δυνάμεις της περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Ειδικά οι Αμερικανοί εδώ και μεγάλο διάστημα επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Άλλωστε το ΓΕΕΘΑ το είπε ευθαρσώς ότι ο «Ωρίων» μελλοντικά θα είναι ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» για τις Ειδικές Επιχειρήσεις μέσω από έναν πολυεθνικό χαρακτήρα.

Στον «Ωρίωνα 2021» σύμφωνα με πληροφορίες έχουν λάβει μέρος περισσότεροι από 3.000 στελέχη που ανήκουν στις Ειδικές Δυνάμεις κι όλες τις άλλες μονάδες που εμπλέκονται με τη νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, στην οποία έκαναν την εμφάνισή τους και τα πτητικά μέσα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το φιλόδοξο σχέδιο του ΓΕΕΘΑ είναι η συγκεκριμένη άσκηση να είναι το ορόσημο των ασκήσεων στην περιοχή συγκεντρώνοντας πολυεθνικές δυνάμεις και θα λειτουργούν σ’ ένα μεγάλο γεωγραφικό εύρος, θα εμπλέκουν μεγάλο αριθμό στελεχών ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξάγεται θα εμπεριέχει ιδιαίτερες συνθήκες ρεαλισμού.

Το σενάριο στον Αυλώνα έδειξε μόνο ένα μέρος του τι σημαίνει «άμεση επέμβαση», αλλά και πως μεταδίδονται στα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων οι πληροφορίες από UAV που έχει εντοπίσει τον ευκαιριακό στόχο.

Αποκοπή, εφόρμηση από αέρος με ελικόπτερο Ειδικών Επιχειρήσεων του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Chinook, εξουδετέρωση «απειλών», υφαρπαγή τρομοκράτη και απομάκρυνση με ελικόπτερο ΝΗ-90 από το πεδίο. Αυτό ήταν το σενάριο που εκτυλίχθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα από τις δυνάμεις της Ελλάδας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών της Κύπρου και της Σερβίας.

Αναμφισβήτητα η μέθοδος SPIES που χρησιμοποίησαν τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων για την απαγκίστρωσή τους από το σημείο της ένοπλης εμπλοκής με την πρόσδεσή τους σε σχοινί που αφέθηκε από ελικόπτερο Chinook, ήταν από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της ημέρας.

  • Και μπορεί η ημέρα Διακεκριμένων προσώπων να ολοκληρώθηκε με την επίδειξη στον Αυλώνα, αλλά ο «Ωρίωνας» συνεχίζεται σε πολλαπλά σημεία της Ελληνικής επικράτειας, με ιδιαίτερη έμφαση στον σχηματισμό της ΑΣΔΕΝ, από το Καστελόριζο μέχρι τη Σαμοθράκη, ενώ σενάρια ανάλογα υπάρχουν στον Έβρο, στη Χαλκιδική, στο Πήλιο, στην Πελοπόννησο, δηλαδή σε όλη την ακτογραμμή του ηπειρωτικού κορμού της χώρας, αλλά και στην Κρήτη που εκεί οι δυνάμεις από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ εστίασαν και στις νηοψίες σκαφών.

Το γεωπολιτικό κατεστημένο που χτίζεται κομμάτι- κομμάτι από την Ελλάδα δείχνει ότι το επιδιωκόμενο είναι η ολοένα και πιο στενή συνεργασία. Η διαρκής εκπαίδευση που έχει παρατηρηθεί με πολλές χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, μαρτυρά όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές, πάρα πολλά. Διότι όταν τέτοια τμήματα εκπαιδεύονται μαζί, αυτομάτως αυτό δείχνει τους στενούς δεσμούς που αναπτύσσονται σε διμερές επίπεδο με κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και σε θέματα ευρύτερης στρατηγικής.

Άλλωστε αυτές τα τμήματα είναι τα πρώτα που καλούνται για να πάρουν μέρος σε τυχόν πραγματικές επιχειρήσεις και να δράσουν, ακόμη και μαζί, εντελώς αιφνιδιαστικά…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Η ροή των ανταλλακτικών απογειώνει τα Mirage 2000-5 την ώρα που η Τανάγρα αναμένει τα RAFALE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: