Το πολύπαθο πρόγραμμα των ΝΗ-90 φτάνει πιθανώς στο τέλος του: Εφόσον μέσα στον χρόνο τα τέσσερα τελευταία ελικόπτερα προσγειωθούν στα Μέγαρα

Όλα αυτά τα χρόνια που έχει η αεροπορία στρατού τα ΝΗ-90 καταγράφει ως ιστορικό ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα έχουν γράψει εκατοντάδες ώρες για αεροδιακομιδές από τα νησιά του Αιγαίου.




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Από τον Αύγουστο του 2003 που είχε υπογραφεί η συμφωνία για την προμήθεια 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ΤΤΗ (σ.σ. Tactical Transport Helicopter), έχουμε φτάσει στο πρώτο 6μήνο του 2024 και η Αεροπορία Στρατού, αντί να σχεδιάζει τις μετέπειτα τεχνικές υποστηρίξεις για το ελικόπτερο 4ης γενιάς, παραμένει σε διαδικασία παραλαβής των ΝΗ-90…

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι εφόσον δεν υπάρξουν επιπλέον παλινωδίες, μέσα σε 12 μήνες από σήμερα, το 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού θα έχει παραλάβει και τα υπόλοιπα 4 ΝΗ-90, ανάμεσα τους κι ένα ακόμη με διαμόρφωση για ειδικές επιχειρήσεις.

Το «HA 853», δηλαδή το 16ο ΝΗ-90 έφτασε στα Μέγαρα στα μέσα Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η άφιξή του στην έδρα του 2ου Τάγματος που για χρόνια, ιπτάμενοι και μηχανικοί ζουν το δράμα και το πινγκ -πονκ των ευθυνών για μια σύμβαση που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αν ατενίσει με αισιοδοξία κανείς το μέλλον του «πολυεργαλείου» που ονομάζεται Αεροπορία Στρατού, μπορεί να καταγράψει ότι 3 χρόνια από σήμερα τα Τάγματα θα έχουν τρομακτικές μεταφορικές δυνατότητες μ’ έναν μικτό στόλο (όχι ομοιοτυπικό), αποτελούμενο από 35 Black Hawk & 20 NH-90, συν βεβαίως τον λεγόμενο και «από μηχανής Θεό», το Chinook.

Άρα 56 παλαιού τύπου UH-1 σταδιακά προσγειώνονται μια για πάντα και 55 ελικόπτερα με σαφώς αναβαθμισμένες δυνατότητες έρχονται ν’ αλλάξουν σελίδα στις αερομεταφορές και τις από αέρος αποστολές για τον Στρατό Ξηράς.

Τα 4 εναπομείναντα ΝΗ-90 που πρόκειται να κατασκευαστούν επ’ ωφελεία της Αεροπορίας Στρατού, από το εργοστάσιο της 4πλής κοινοπραξίας Γάλλων, Γερμανών, Ολλανδών, & Ιταλών, εφόσον διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα σε 12 μήνες θα είναι στην Ελλάδα.

Επιτελείς κρατούν μικρό καλάθι, διότι και το 16ο ελικόπτερο που βρίσκεται στα Μέγαρα, ξέφυγε του χρονοδιαγράμματος που είχε αρχικά τεθεί κατά τις συνομιλίες. Στα θετικά πάντως μπορεί κανείς να πει ότι τα 4 ΝΗ-90 είναι προϋπολογισμένα και ως προς την αποπληρωμή δεν τίθεται κάποιο θέμα.

Το «αδικημένο» διαχρονικά ΝΗ-90…

Οι ίδιοι οι ιπτάμενοι που πετούν με το ΝΗ-90 ομιλούν για ένα κατάφορα «αδικημένο» ελικόπτερο που είναι ίσως ο πιο γρήγορος πολλαπλασιαστής ισχύος που μπορεί να υποστηρίξει με αεροαποβάσεις τα νησιά στο Αν. Αιγαίο.

Και το λένε «αδικημένο», διότι την πρώτη 5ετία που ξεκίνησε η σύμβαση και οι πρώτες παραλαβές, καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις από την πλευρά της εταιρείας που είχε δείξει ότι δεν μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να υποστηρίξει το δημιούργημά της.

Όταν όμως ξεπεράστηκαν εκείνα τ’ αγκάθια του προγράμματος των ΝΗ-90, ήρθαν οι ελληνικές παλινωδίες που δεν ήθελαν τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου στον στόλο της αεροπορίας στρατού, όπου και πάλι δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα ανάμεσα στα δυο συμβαλλόμενα μέρη.

Σε όλα τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, παλαιά ή νέα παίζει σημαντικό ρόλο η αδιάκοπη ροή στις συντηρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται συμφωνία για μετέπειτα τεχνική υποστήριξη.

Για τα ΝΗ-90 αυτή η FOS δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει, μια φορά με ευθύνη της κοινοπραξίας κι άλλη μια, με ευθύνη της χώρας μας.

Άρα λοιπόν τα στελέχη του 2ου ΤΕΑΣ λένε «αδικημένο» το ΝΗ-90 επειδή ακριβώς δεν κατάφερε ποτέ να έχει την απαραίτητη χρηματοδότηση, σε τακτική βάση για την συντήρησή του.

Τελειώνει το δράμα της FOS

Και το διάστημα αυτό η υφιστάμενη FOS που συμφωνήθηκε βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να λάβει την γνωμοδότηση που χρειάζεται για να προχωρήσει.

Με τα περίπου 50 εκατομμύρια που έχουν συμφωνηθεί, ο στόλος των ΝΗ-90 θα πάρει μια ανάσα, αλλά όχι μεγάλη. Τα ελικόπτερα ύστερα από την πολυετή καθήλωσή τους, απαιτούν χρόνο για την επαναδιάθεση σε πτητική κατάσταση, η οποία υπολογίζεται σε περισσότερο από έναν χρόνο.

Όλα αυτά τα χρόνια η Αεροπορία Στρατού έβρισκε τους τρόπους μέσα από μικρές συμφωνίες να εξασφαλίζει ορισμένα ανταλλακτικά ώστε να μην καθηλωθεί εξ ολοκλήρου ο στόλος αυτών των ελικοπτέρων. Αλλά αυτό, όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, δεν ήταν και δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα που υπάρχει.

Και για τον λόγο αυτό, την στιγμή που στην αεροπορία στρατού βρίσκονται εν αναμονή της νομικής γνωμοδότησης, ήδη ανοίγουν έναν ακόμη φάκελο ώστε να εργαστούν για την επόμενη Follow On Support για να μπουν και τα ΝΗ-90 σε μια φυσιολογική ροή, πτήσεων αλλά και συντηρήσεων.

Την ίδια στιγμή στο στόχαστρο της αεροπορίας στρατού έχουν μπει και ανταλλακτικά από τα ΝΗ-90 που αποσύρθηκαν από τους Αυστραλούς. Μπορεί η ίδια η εταιρική κοινοπραξία να έχει έλθει σε συμφωνία με την Μελβούρνη ώστε να πάρουν ολόκληρο τον στόλο των ελικοπτέρων που θ’ αντικατασταθούν από Black Hawk, όμως έχουν υπάρξει συζητήσεις ανάμεσα σε Έλληνες και Γάλλους, μήπως ορισμένα από τα ανταλλακτικά γίνουν κτήμα της αεροπορίας στρατού.

Πληροφορίες λένε ότι οι Γάλλοι έχουν σκοπό να διαλύσουν τα αυστραλιανά ελικόπτερα, ορισμένα ανταλλακτικά να μπουν στην γραμμή παραγωγής, για χώρες που ενδιαφέρονται γι’ αυτά, προφανώς και σε καλύτερη τιμή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα πάει σε «μάντρα» ανταλλακτικών που σκοπεύουν ν’ ανοίξει, ίσως και η κοινοπραξία.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: