«Απόβαση» Πολωνών βατραχανθρώπων στην Ελλάδα: Εντατικό πρόγραμμα ειδικής εκπαίδευσης με know how από το ουκρανικό μέτωπο και στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων

Τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων και οι καλεσμένοι τους θα έχουν την ευκαιρία να συνεκπαιδευτούν σ’ ένα ευρύ πλέγμα ειδικών αντικειμένων. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Τμήματα ειδικών επιχειρήσεων που έχουν ξεχωριστό ρόλο στο ουκρανικό μέτωπο και που αισθάνονται πάντοτε την απειλή της Ρωσίας, βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας σε ελληνικό έδαφος.

Μέσα από τα δικά τους συμπεράσματα για τις μάχες που διεξάγονται στην Ουκρανία, οι Πολωνοί βατραχάνθρωποι που βρίσκονται στην Αττική, δεν ποντάρουν μόνο στην διαλειτουργικότητα, που σε πολλά αντικείμενα είναι το ζητούμενο.

Οι συνομιλίες με τους Έλληνες SOF, ήδη εστιάζουν στους τρόπους με τους οποίους τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων δεν θα μένουν μόνο στην τυποποίηση που απαιτεί η Συμμαχία, αλλά μέσω των συμπερασμάτων να εφαρμοστούν νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης μιας κρίσης.

Στην Αθήνα τα στρατιωτικά επιτελεία δεν χάνουν την ευκαιρία να συνομιλούν και να βρίσκονται με στελέχη που έχουν περισσότερες γνώσεις και πληροφορίες στο ουκρανικό μέτωπο. Τα συμπεράσματα είναι πολλά και ήδη ορισμένα εξ αυτών δείχνουν ότι παρά την εκπαίδευση που έχει παρασχεθεί από τις δυτικές δυνάμεις προς τους Ουκρανούς, ιδίως σε θέματα ειδικών επιχειρήσεων, στο έδαφός τους αυτοί λειτούργησαν με διαφορετικό τρόπο.

Και εκεί που κατέληξαν πολλά τμήματα είναι να λειτουργούν ως ομάδες πεζικού και όχι ως SOF που έχουν ειδική εκπαίδευση, ξεχωριστό εξοπλισμό και διαφορετική κουλτούρα προσέγγισης μιας επιχείρησης που πρέπει να φέρουν εις πέρας.

Το παραπάνω, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων στο Κίεβο που να έχει την δυνατότητα αποφάσεων και εισηγήσεων προς την ηγεσία.

Η Formoza με το σύνολο της ΔΕΠ

Η αντίστοιχη, θα λέγαμε ΔΥΚ, της Πολωνίας, η γνωστή Formoza, μπορεί στο παρελθόν να είχε βρεθεί αρκετές φορές στην χώρα μας και να έχει ασκηθεί με την Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά τώρα επιχειρείται κάτι διευρυμένο μέσω της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Πληροφορίες λένε ότι ο Ακόλουθος Άμυνας της Πολωνίας προ δύο μηνών είχε επισκεφθεί την έδρα της ΔΕΠ ώστε να αιτηθεί την αποστολή των SOF συμπατριωτών του στην Ελλάδα, με μια διευρυμένη ατζέντα ειδικής εκπαίδευσης.

Η απάντηση ήταν θετική και τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της αντίστοιχης πολωνικής ΔΕΠ, από την Δευτέρα βρίσκονται στη Ν. Πέραμο γι’ αρχή.

  • Άλματα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα με πλήρη φόρτο μάχης, ημέρα και νύχτα.
  • Καταδύσεις με ή χωρίς συσκευές κλειστού κυκλώματος.
  • Εξόδους σε ακτές και νησίδες της Αττικής.
  • Κάθε είδους βολές με φορητό οπλισμό.
  • Μετακινήσεις με ελικόπτερα και διάφορες μέθοδοι εξόδου σε μια εχθρική περιοχή.
  • Αντικείμενα πρώτων βοηθειών μάχης.
  • Εκκαθάριση κατοικημένων τόπων στο «χωριό» που έχει δημιουργηθεί στο Καντήλι της Ν. Περάμου, είναι μόνο ορισμένα από τ’ αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων πάνω στα οποία θα συνασκηθούν Έλληνες και Πολωνοί SOF.

Και από τα παραπάνω, αν θυμηθούμε παλαιότερες κοινές εκπαιδεύσεις με την μονάδα Formoza  των Πολωνών που ήταν ως κύριο αντικείμενο η έξοδος και εκκαθάριση ακτής από εχθρικά στοιχεία, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή την φορά οι SOF από την Βαρσοβία, έχουν ζητήσει ένα πολυποίκιλο εντατικό πρόγραμμα.

Η Formoza είναι φιλοξενούμενη μονάδα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών, της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών, της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών αλλά και του αντίστοιχου τμήματος ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων της ΔΕΠ. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι σε αυτή την διμερή εκπαίδευση γι’ ακόμη μια φορά τα Ειδικά Τμήματα Αμφίβιων Καταδρομών από νησιά του Αν. Αιγαίου, θα δώσουν κι εκείνα το παρόν.

Ξεχωριστή αξία έχει και η πληροφορία ότι ο Διοικητής της ΔΕΠ, Αντιστράτηγος Προκόπης Μαυραγάνης, την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Πολωνία, στο πλαίσιο της ετήσιας σύσκεψης των Διοικήσεων SOF του ΝΑΤΟ.

Και είναι εύλογο ότι πέραν των επόμενων βημάτων και του σχεδιασμού που απαιτούν οι σύγχρονες ειδικές επιχειρήσεις, ένα μεγάλο μέρος της σύσκεψης απασχόλησε τα ανοιχτά μέτωπα πολέμου, ιδίως τώρα που πολλά δείχνουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο διεύρυνσης της αιματηρής έντασης.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Την επόμενη Δευτέρα συναντώνται οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Και εκατέρωθεν επισκέψεις Διοικητών σε στρατιωτικές μονάδες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: