F-16 Block 50…Made in HAF: Tο σχέδιο που είναι ένα βήμα πριν την επιτροπή άμυνας της Βουλής

Τετράδα αεροσκαφών F-16 Block 50 της 347 Μοίρας “Περσέας” κατά τη διάρκεια εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα από συμμαχικό ιτπάμενο τάνκερ. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

38 F-16 Block 50 παραμένουν στη γραμμή αναμονής, ενώ ιπτάμενοι και μηχανικοί περιμένουν τις σημαντικές εξελίξεις για την αναβάθμιση των δικών τους μαχητικών στο επίπεδο Advanced.

Το σημαντικό αυτό σχέδιο της Πολεμικής Αεροπορίας, που έρχεται να «κουμπώσει» με την αναβάθμιση των 84 F-16 στο επίπεδο VIPER, είναι πανέτοιμο κι έχει περάσει απ’ όλα τα στρατιωτικά συμβούλια.

Η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin έχει εδώ και καιρό στείλει στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας όλες τις λεπτομέρειες για την αναβάθμιση των Block 50, όπως και το τι προτίθεται η ίδια ν’ αναλάβει γι’ αυτό το πρόγραμμα στην αεροπορική βάση της Αγχιάλου.

Επόμενο βήμα που αναμένεται από το υπουργείο είναι η εισαγωγή του σχεδίου αυτού στην επιτροπή άμυνας της Βουλής ώστε στη συνέχεια να συνταχθεί και η επίσημη επιστολή (LOA) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε οι αποφάσεις για την μετατροπή των 38 μαχητικών έχουν ληφθεί από τον περασμένο Αύγουστο όταν πέρασαν οι προτάσεις από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο, το ΣΑΓΕ, το ΣΑΜ. Αλλά από τότε έως σήμερα ο συγκεκριμένος φάκελος δεν έχει προχωρήσει στη Βουλή.

Γίνεται σαφές όμως, ότι έχουν προηγηθεί και βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος τα F-16 VIPER, η προμήθεια των RAFALE F3R, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η «ναυμαχία» για τις νέες φρεγάτες κι αυτό είναι το βασικό πρόγραμμα στο οποίο έχουν εστιάσει Επιτελείο και υπουργείο.

F-16 made in HAF

Το σχέδιο αναβάθμισης των F-16 Block 50 είναι ένα εγχείρημα, όπως είχαμε γράψει στην σελίδα μας σχεδόν πριν από έναν χρόνο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Πολεμική Αεροπορία, μιας και τα F-16 Block 50 από τις 341 Μοίρα «Βέλος» και 347 Μοίρα «Περσέας» θ’ αναβαθμιστούν στη δική τους βάση, στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου από τα χέρια των έμπειρων μηχανικών που τα υπηρετούν και τα διατηρούν σε μεγάλες διαθεσιμότητες.

Τα F-16 Block 50 της 341 Μοίρας “Βέλος” ήταν οι πρώτοι πρεσβευτές της Ελλάδας που βρέθηκαν πριν λίγες εβδομάδες στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της άσκησης Falcon Eye 2. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Η ΕΑΒ με τέσσερα βασικά προγράμματα που έχει σε εξέλιξη (σ.σ. υποσκευαστικά έργα για τα F-16 & C-130, P-3B, F-16 VIPER) με αρκετά λειτουργικά προβλήματα, μειωμένο προσωπικό κ.ο.κ., είναι δύσκολο να προσθέσει κανείς και την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 Block 50, επισημαίνουν αεροπορικές πηγές.

Την ίδια ώρα όμως, επισημαίνεται από τους ίδιους ανθρώπους, ότι τα απάρτια έχουν αρχίσει ν’ αφαιρούνται από τα μαχητικά F-16 Block 52 Adv & Block 52 plus, όπως π.χ. το ραντάρ AN/APG(V)9, που έχουν εισέλθει στο υπόστεγο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για την πλήρη μετατροπή τους στο επίπεδο VIPER. Κι αυτά τα κομμάτια που κοστίζουν εκατομμύρια, αναμένουν την αξιοποίησή τους, με την προσθήκη στα «50άρια» της Αγχιάλου.

Όσο κι αν αυτά τα τμήματα των αεροσκαφών έχουν αποθηκευτεί με τον καλύτερα δυνατό τρόπο, παραμένουν σε ακινησία και αναμονή στο υπόστεγο ή αποθήκες, τα μετέπειτα προβλήματα που θα διαπιστωθούν είναι κάτι αναπόφευκτο, επισημαίνουν ειδικοί στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

  • Σύμφωνα με το σχέδιο για την μετατροπή των «50αριών» στο επίπεδο ++Advanced, απαιτούνται 75 τεχνικοί οι οποίοι θ’ αναλάβουν το σχέδιο αναβάθμισης αυτών των αεροσκαφών.

Όπως υπολογίζεται αν αποσταλεί έως το τέλος του έτους η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή το πολύ μέσα στο πρώτο 3μηνο του νέου έτους, τότε θα είναι εφικτό να ξεκινήσουν και τα έργα στο υπόστεγο που θα υποστηρίξει αυτή τη νέα προσπάθεια για την αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου.

500 εκ ευρώ η αναβάθμιση των 38 «50αριών»

Μάλιστα όπως σημειώνεται από πηγές τόσο του αεροπορικού Επιτελείου, όσο κι από την κατασκευάστρια εταιρία των F-16, από την στιγμή που θα εμπλακεί μόνο το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, με την τεράστια τεχνογνωσία που έχει, θα χρειαστεί και λιγότερος χρόνος για την απόδοση των αναβαθμισμένων μαχητικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά προσέγγιση το ποσό που θ’ απαιτηθεί για την αναβάθμιση των F-16 Block 50 φτάνει περίπου τα 500 εκ. ευρώ, ενώ μέσα στον ίδιο φάκελο η Πολεμική Αεροπορία έχει προσθέσει-με επιπλέον κόστος- τόσο τα ατρακτίδια σκόπευσης SNIPER αλλά και την πιστοποίηση μεγάλης γκάμας των όπλων που μπορούν να φέρουν τα F-16.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι περίπου τα 150 εκ. ευρώ εξοικονομούνται μόνο από τα απάρτια που αφαιρούνται από τα υπό αναβάθμιση, στο επίπεδο VIPER, αεροσκάφη.

Στην μελέτη που έχει παρουσιάσει η Πολεμική Αεροπορία περίπου έναν χρόνο τώρα έχει αναλύσει ότι και με την αναβάθμιση των F-16 Block 50 ο αεροπορικός στόλος θωρακίζεται και εκσυγχρονίζεται ακόμη περισσότερο για τουλάχιστον ακόμη μια 15ετία- 20ετία. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν προχωρήσει το σχέδιο αυτό, πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας η χώρα θα κληθεί να δαπανήσει υπερδιπλάσιο ποσό για να αντικαταστήσει ένα προς ένα τα 38 αυτά μαχητικά.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Η προβολή ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού επέβαλε τα «ήρεμα νερά»: Οι σύμμαχοι, οι ασκήσεις και οι «άσσοι» στο μανίκι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: