Η προβολή ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού επέβαλε τα «ήρεμα νερά»: Οι σύμμαχοι, οι ασκήσεις και οι «άσσοι» στο μανίκι




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα «ήρεμα νερά», στα οποία αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, δεν ήταν μόνο τυπικές λέξεις προς  τον Έλληνα πρωθυπουργό,ώστε ν’ ακουστούν και στους ηγέτες των άλλων χωρών που ήταν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μέσα από αυτές τις δυο λέξεις υπάρχει και μια παραδοχή!

Τα «ήρεμα νερά» επιτυγχάνονται, όπως επισημαίνεται από Επιτελείς δια της ισχύος, η οποία φάνηκε πέντε ολόκληρους μήνες, με τον στόλο εκτός ναυστάθμου, τα μαχητικά «φορτωμένα», τις μονάδες του Στρατού Ξηράς εκτός στρατοπέδων και με την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τα «ήρεμα νερά», πέρασαν κι από τις φουρτούνες του Έβρου και το χαστούκι κατά των παραβατικών ενεργειών, όπως και την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Ωστόσο η ίδια ετοιμότητα για ασφάλεια και υπεράσπιση της χώρας, είναι απαντήσεις που δίνονται από την Αθήνα ποικιλοτρόπως κι όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα από την καθημερινή άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στον ζωτικό χώρο τους, τον ουρανό και την θάλασσα του Αιγαίου, μια εκπαίδευση που γίνεται είτε για Εθνικούς σκοπούς, είτε για Συμμαχικούς.

  • Μάλιστα η συσσώρευση δυνάμεων από σύμμαχες χώρες ακόμη και εν τω μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης, μαρτυρούσε πρώτον την στήριξη στις Ελληνικές θέσεις και δεύτερον την θέληση των χωρών να σταλούν μηνύματα προς τον ταραξία της περιοχής.

Και οι διασυμμαχικές εκπαιδεύσεις προς το παρόν έριξαν αυλαία με την άσκηση «Podeidon Rage» όπου μαχητικά αεροπορικής υπεροχής F-15, με ιπταμένους ειδικευμένους στην αεροπορική κρούση και τη συνεργασία με στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων (JTAC), πέταξαν πάνω από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά στο Αν. Αιγαίο. Εκεί δηλαδή που «πόνεσαν» την γείτονα, μιας και χτύπησαν στην εμμονή της να καταδεικνύει νησιά ως αποστρατιωτικοποιημένα, ακόμη κι αν αυτά δεν αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

  • Βεβαίως ουδείς από τους Επιτελείς έχει ψευδαισθήσεις ότι αυτοί όλοι οι σύμμαχοι θα βρεθούν στο πλευρό της Ελλάδας στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου, όμως από την άλλη πλευρά ο καθένας έχει μετρήσει τις συμμαχίες του μέσα από αυτή την κρίση.

Τα «ήρεμα νερά», για το στρατιωτικό Επιτελείο έχουν διατηρηθεί έτσι λόγω της αποφασιστικής στάσης που κράτησαν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, επειδή η Ελλάδα έδειξε ότι δεν εγκαταλείπει τα δικά της νερά και λειτούργησε στηριζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο κι όχι στην πολιτική των κανονιοφόρων.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μια μέρα μετά τη Σύνοδο, το τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν, τα τουρκικά μαχητικά βρέθηκαν και πάλι στον ουρανό του Αιγαίου κάνοντας έξι παραβιάσεις από τις 39. Τα μαχητικά επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας ενεπλάκησαν με τα τουρκικά, καταγράφοντας δυο αερομαχίες.

Την ίδια στιγμή οι ασκήσεις που γίνονται, αλλά και η συμμετοχή των πλοίων του στόλου σε αποστολές της Συμμαχίας ή της ΕΕ δεν έχουν σταματήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ώρες τα πληρώματα φρεγατών και πυραυλακάτων θα εκτελέσουν βολές κατευθυνόμενων βλημάτων κατά στόχων, οι οποίοι θα προσομοιώσουν εναέριες αλλά και αντιπλοϊκές απειλές.

Σε αυτές τις βολές θα χρησιμοποιηθούν στόχοι με υψηλή ταχύτητα και τζετ κινητήρες.

Και αυτή η άσκηση δείχνει την συνέχεια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που είχε ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου της περασμένης χρονιάς, όταν μια ισχυρή ναυτική ομάδα κρούσης, αποτελούμενη από φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλακάτους, κανονιοφόρους είχε βρεθεί στα νερά της Μεσογείου στο πλαίσιο μιας διαφορετικής από τις συνηθισμένες άσκηση κατά την οποία βυθίστηκε παροπλισμένο πλοίο του ναυτικού, ύστερα από το τελικό πλήγμα που του έδωσε υποβρύχιο τύπου 214 ενώ νωρίτερα είχε δεχτεί πυραύλους από φρεγάτα, ελικόπτερο S-70 και μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και φυσικά οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να ρίξουν στροφές μιας και το Επιτελείο ζητά διαρκώς να γίνονται ασκήσεις μικρής ή μεσαίας κλίμακας ώστε πάντοτε να εφαρμόζονται οι τακτικές ετοιμότητας κι αυτό απ’ ότι φαίνεται θα συνεχιστεί και τους μήνες του καλοκαιριού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Νέος κύκλος επαφών του Ναυτικού με τους Ολλανδούς: Συνομιλίες για την ενδιάμεση λύση των μεταχειρισμένων φρεγατών «Μ»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: