Σε τροχιά αναβάθμισης ο στόλος της αεροπορίας: Από την πιθανότητα της μερικής αναβάθμισης που αναζητούν οι αεροπόροι, στην πιθανή πώληση των work horse αεροσκαφών F-16 Block 30

Τα F-16 Block 30 της 330 Μοίρας “Κεραυνός” πιθανά να είναι τ’ αεροσκάφη που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ώρες αναχαίτισης και καταπόνησης στον ουρανό του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή όμως, δεν έχουν φτάσει καν στο μέσο της ζωής του επιχειρησιακού τους βίου. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Το θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 Block 50 είναι κάτι που η σελίδα μας το έχει αναδείξει πολύ καιρό πριν και οι πηγές μας αναφέρουν ότι τα μαχητικά αυτά πρέπει να περάσουν στον «αστερισμό» των Viper.

Προ ημερών στην Hellasjournal, είχαμε μεταφέρει μάλιστα την πληροφορία πηγών από το αεροπορικό επιτελείο που σημείωναν ότι ήδη τρέχουν οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η νέα LOR, με την οποία τα 38 «50άρια» τοποθετούνται στις ράγες της αναβάθμισης σε F-16 Viper.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι εξετάζονται και λύσεις που αφορούν τον στόλο των 32 παλαιότερων F-16 Block 30. Οι λύσεις εκείνες αφορούν την τοποθέτηση link 16 και υπολογιστή στα μαχητικά της 330 Μοίρας «Κεραυνός».

Συνεχίζοντας, έλεγαν πως και σήμερα ακόμα επιμένουν ότι είναι «αντικείμενο Δομής Δυνάμεων» η διατήρηση των 32 F-16 Block 30 καθώς επίσης και η μερική αναβάθμισή τους. Και εξηγούν ότι στην περίπτωση που υπήρχε το δημοσιονομικό περιθώριο η πρόταση που θα προκρίνονταν δεν θα ήταν άλλη, από την αναβάθμιση και των παλαιότερων F-16 που διαθέτει η χώρα μας, στο επίπεδο Viper.

Την ίδια στιγμή όμως στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας τοποθέτησε ανάμεσα στα F-4 Phantom που είναι αεροσκάφη 50 ετών, τα Mirage 2000-5 και τον στόλο των 32 F-16 Block 30 στα.. προς «διάθεση» αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Για τους «γερόλυκους» της 338 Μοίρας «Άρης», η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται στην δύση του επιχειρησιακού τους βίου. Τα F-4 Phantom, μπορεί να είχαν αναβαθμιστεί την δεκαετία του 2000, ωστόσο δεν παύουν, λένε οι ίδιοι οι αεροπόροι, να είναι αεροσκάφη 50 ετών, με ό,τι αυτό σημαίνει ακόμη και για την υποστήριξή τους.

Για τα Mirage 2000-5, μέσα από τις πληροφορίες που μαθαίνουμε, θα μπορούσε κανείς να γράφει «σεντόνια», για σωρεία λαθών που ξεκίνησαν από την επιλογή των συστημάτων που φέρουν και τι θα μπορούσαν να έχουν ώστε να διαδραματίζουν διττό ρόλο.

Και η κύρια αποστολή που γι’ ακόμη μια φορά δόθηκε στην 331 Μοίρα.. ήταν μόνο η καλή αναχαίτιση. Επιπλέον ένας ακόμη ρόλος στρατηγικής κρούσης, αλλά δίχως δικτυοκεντρικές δυνατότητες.

Work Horse αεροσκάφη…προς διάθεση…

Για τα F-16 Block 30 πολλές φορές έχουμε γράψει στην Hellasjournal. Είναι τα μαχητικά που οι ίδιοι οι αεροπόροι τα έχουν ονομάσει «work horse» αυτά δηλαδή που κάνουν ότι δεν θέλουν από το αεροπορικό επιτελείο, να κάνουν τα πιο σύγχρονα μαχητικά, σπαταλώντας ώρες για αναχαιτίσεις.

Η διαχρονική απαξίωση στον στόλο των «30αριών» τα θέτει πλέον ως υποψήφιους στόχους έναντι μαχητικών ανώτερων δυνατοτήτων που διαθέτουν οι διαχρονικοί επιβουλείς του εναερίου χώρου της Ελλάδας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι επιτελείς έχουν προτείνει την διατήρησή τους, αλλά και την αλλαγή στον ρόλο τους, από αεροσκάφη καθαρής αναχαίτισης, σε μαχητικά κρούσεις.

Αυτό γίνεται υπό προϋποθέσεις κι αν συμβεί με τα χέρια των τεχνικών της αεροπορίας θα επιτευχθεί με το μικρότερο δυνατό κόστος, σύμφωνα τουλάχιστον με την μελέτη που έχει κάνει το αεροπορικό επιτελείο.

Και την στιγμή που η γείτονα ξεκινά τον επαναεξοπλισμό του εναέριου στόλου της, δημιουργώντας μια δύναμη με 120 F-16 Viper και μαχητικά F-16 επιπέδου Advanced, δηλαδή στο σύνολό τους 200+ δικτυοκεντρικά αεροσκάφη, στην Ελλάδα θεωρούνται αρκετά τα 120 Viper (σ.σ. στο τέλος της δεκαετίας), 24 Rafale F3R & 20 F-35…

Τα 32 F-16 Block 30, μαχητικά με ιδιαίτερα υψηλή διαθεσιμότητα, στις μέρες μας αποτελούν δυο πολεμικές μοίρες αεροσκαφών. Αυτό μαρτυρά ο αριθμός που υπάρχει σε δυο μοίρες στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Και με την πιθανή προσθήκη ακόμη 6 Rafale, όπως είχε αποκαλύψει καιρό πριν η Hellasjournal, θα συσταθούν επίσης άλλες δυο πολεμικές μοίρες (15+15).

Η αναβάθμιση των F-16 σε Viper φτάνει στον αεροπορικό στόλο της χώρας στα 120. Στην περίπτωση που αποφασιστεί τα Block 30 να «εισβάλλουν» στην δικτυοκεντρική εποχή, μόνο με την προσθήκη του link 16 και του υπολογιστή, η ραχοκοκαλιά του δικτυοκεντρικού στόλου των F-16 ανεβαίνει στα 152 αεροσκάφη.

Και αυτή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, θα ήταν η ορθή «ομογενοποίηση» στην οποία αναφέρθηκε πριν από λίγες ώρες ο ίδιος ο υπουργός. Διότι όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, μέσα από εκεί θα ερχόταν η ουσιαστική αναβάθμιση κάθε πλατφόρμας που έχει πληρώσει με το υστέρημά του ο ελληνικός λαός.

Πάντως με τα όσα ειπώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας και με τους αριθμούς να είναι η πιο ρεαλιστική αλήθεια, στα τέλη της δεκαετίας η ελληνική πολεμική αεροπορία, σ’ ό,τι αφορά τις πλατφόρμες πιθανά θα έχει

120 F-16 Viper.

24 ή 30 Rafale F3R.

20 F-35.

Δηλαδή 164 ή 170 δικτυοκεντρικά μαχητικά. Από αυτά το αεροπορικό επιτελείο, εφόσον απαιτείται για Εθνικούς σκοπούς, θ’ απογειώνει κάποια από τα F-16, διότι ουδείς από τους αεροπόρους σκοπεύει να «δαπανήσει» ώρες ή να «χαρίσει» εναέριες πληροφορίες των Rafale, πολύ δε περισσότερο των μελλοντικών F-35…

Και αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για τα 32 work horse αεροσκάφη F-16 Block 30 που ο επιχειρησιακός τους βίος βρίσκεται περίπου στο μέσο, αν και τα παλαιότερα που διαθέτει η αεροπορία, ποιος θα μπορούσε να είναι και σε τι θα εξυπηρετούσε αυτή η πώληση για το μέλλον του αεροπορικού στόλου;;;

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Θέλουμε τα F-35 τέταρτης γενιάς, λέει ο Νίκος Δένδιας: Πρέπει να πουληθούν Mirage 2000-5, F-16 Block 30, F-4 – Τα Rafale πρέπει να γίνουν 30 και όλα τα F-16, Viper

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: