Πλησιάζει η ώρα να γίνουν Viper και τα 38 F-16 Block 50 της πολεμικής αεροπορίας: Ξεκαθαρίζουν οι στόχοι για τη μεγιστοποίηση των δυνάμεων στο Αιγαίο

File Photo Το πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 F-16 Block 50 σέρνεται περίπου μια 5ετία και η αναποφασιστικότητα που έχει πρωτοστατήσει στοιχίζει στον στόλο των work horse αεροσκαφών που έχει ανάγκη η αεροπορία. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Το θέμα της αναβάθμισης των 38 F-16 Block 50 ήδη κινείται πάνω σε παράλληλους άξονες και το θέμα που «σέρνεται» σχεδόν μια 5ετία, μπορεί να είναι νωρίς, αλλά δείχνει όλα εκείνα τα σημάδια, ότι γίνονται κινήσεις που έχουν στόχο το… νερό ν’ αρχίσει ναχει ροή σε παραγωγικό αυλάκι.

Η ακύρωση του απεσταλθέντος ελληνικού επίσημου αιτήματος (LOR) στις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών στο επίπεδο Advanced, είναι ένα από τα σημεία της εν εξελίξει διαδικασίας.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα οι συζητήσεις- διαπραγματεύσεις στο αεροπορικό επιτελείο, με τα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας είναι διαρκείς, το ίδιο και με τους Αμερικανούς ώστε η νέα LOR να είναι σχεδόν έτοιμη, αμέσως μετά τις πολιτικές αποφάσεις.

Και παράλληλα σε ανώτατο επίπεδο η πολεμική αεροπορία έχει κληθεί να εξηγήσει κάθε πτυχή του προγράμματος αυτού στην πολιτική ηγεσία, ενώ προπαρασκευαστικές ενέργειες γίνονται και για όλα όσα πρέπει να ειπωθούν για τα «50άρια» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τους στρατιωτικούς.

Ήδη μια «γεύση» των όσων ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας στην προ ημερών συνεδρίαση της επιτροπής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων, που κατ’ ουσία φωτογράφησε τις επερχόμενες κινήσεις για το μέλλον της «ομογενοποίησης» του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών.

  • «{…} στα οπλικά συστήματα έχουμε μία στέρεη βάση, αλλά θα πρέπει να πάμε πιο πέρα. Προτεραιότητα είναι η ομογενοποίηση κατά το δυνατόν των τύπων των αεροσκαφών που διαθέτει η πατρίδα μας, {…}

Η δε επιλογή της πτήσης με F-16 Viper από το Νίκο Δένδια, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν μια τυχαία επιλογή, όπως και η πολεμική μοίρα που επελέγη για να φιλοξενήσει την VIP πτήση.

Από τη μια πλευρά ο κ. Δένδιας που έχει μιλήσει για «ομογενοποίηση», πετά σε μοίρα με Viper. Από την άλλη, η 340 «Αλεπού» είναι αυτή που τώρα παραλαμβάνει τις νεότερες «οχιές» που αποδίδονται από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Επιπλέον η γεωγραφική θέση έχει κι αυτή τη δική της σημασία, όπως και το σχέδιο πτήσης, υψηλού συμβολισμού στον ουρανό του Αρχιπελάγους, στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής και σε σχηματισμό με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, αλλά και το πρώτο «γεράκι» της πολεμικής αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη…

Η περίοπτη θέση ανάγκης για τα «50άρια»

Μπορεί πάντως το μείζον πρόγραμμα των ελικοπτέρων έρευνας διάσωσης για την πολεμική αεροπορία να πρωτεύει κατά την προτεραιοποίηση που θα κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας από το ΓΕΕΘΑ, αμέσως μετά τις τακτικές κρίσεις του Μαρτίου, όμως στο αεροπορικό επιτελείο το θέμα των Block 50 τοποθετείται σε ξεχωριστό και περίοπτο σημείο των αναγκών για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών.

  • Η πολεμική αεροπορία επιμένει ν’ ανέβει ο αριθμός των «work horse», για τον ουρανό του Αρχιπελάγους και την Αν. Μεσόγειο, αεροσκαφών το λιγότερο στα 145.

Δηλαδή 83 F-16 Viper της αρχικής αναβάθμισης, τα 38 Block 50 που θα γίνουν ένα με τα 83, συστήνοντας έναν ομογενοποιημένο στόλο 121 F-16 με AESA ραντάρ κι όλα όσα asset έχουν ως εξελιγμένες 4,5 γενιάς οι πλατφόρμες αυτές και τέλος τα 24 γαλλικά Rafale F3R που δημιουργούν συνθήκες ανατροπής και άρνηση κυκλοφορίας εντός του ελληνικού ουρανού…

Η πικρή αλήθεια των αριθμών…

Στο μελλοντικό 2030 ως το 2033 ο στόλος αυτός μπορεί ν’ αυξηθεί στα 165, όταν έρθει η ώρα για την πολεμική αεροπορία να ενισχυθεί με τα 20 stealth F-35, τα οποία βεβαίως δημιουργούν νέα δεδομένα με τις δυνατότητες που έχουν μόνο ως πλατφόρμα.

Και επειδή πάντα από την πολεμική αεροπορία καταγράφουν και μεταφέρουν την αλήθεια, πέρα από κάθε επικοινωνιακό πολιτικό παίγνιο που επιχειρείται από την εκάστοτε κυβέρνηση, οι αριθμοί παραμένουν αμείλικτοι.

Απέναντι σ’ έναν στόλο 165 ομογενοποιημένων με επιχειρησιακές δικτυοκεντρικές δυνατότητες, η Τουρκία των «ήρεμων νερών», αλλά και του μονίμως ανοιχτού φακέλου του casus belli, θα μπορεί να προτάξει έναν στόλο περίπου 235 αεροσκαφών με πλήρη ομοιογένεια και σαφώς δικτυοκεντρικό, αλλά και μια φαρέτρα γεμάτη από ικανά σύγχρονα για κάθε είδους επιχείρηση όπλα.

Όσο οι μέρες κυλούν τελειώνει και ο χρόνος για την απάντηση που αναμένει η πολεμική αεροπορία κι έχει να κάνει με τον οπλισμό των F-16 Viper. Όλοι περιμένουν αν όντως και σε αυτό το σημείο θα φανούν οι προθέσεις των ΗΠΑ να κεφαλαιοποιήσει στην σχέση Αθήνας- Ουάσιγκτον, εμπιστευόμενη όπλα που ως τώρα δεν υφίστανται στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Και τέλος κάτι που δεν έχει εξεταστεί αλλά πάντα βρίσκεται στην «σφαίρα» του αεροπορικού επιτελείου η τύχη των 32 F-16 Block 30, των παλαιότερων πλην τιμιότατων μαχητικών του συγκεκριμένου τύπου.

Επιτελείς σημειώνουν ότι δεν έχει έρθει κάποιου είδους πρόταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλοι όμως τονίζουν ότι η πρόοδος και η ομογενοποίηση του συγκεκριμένου στόλου είναι μια υπόθεση αποφάσεων της ίδιας της αεροπορίας.

Και είναι άλλο 145 δικτυοκεντρικά μαχητικά κι άλλο 177, συν 20 stealth 5ης γενιάς F-35 με τα κατάλληλα όπλα…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Ατζέντα 2020-2030, τα νέα οπλικά συστήματα αλλά κυρίως η νέα αποτελεσματική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων: Οι παραγγελίες πολεμικού υλικού και οι αναμονές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: