Ο Μητσοτάκης στη Λιβύη υπόσχεται βοήθεια και ζητά κατάργηση του παράνομου μνημονίου

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Alexandros Michailidis




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την Τρίτη εξαιρετικά σημαντική επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Με αυτήν ουσιαστικά επικυρώνεται η αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες αποκτούν και πάλι διπλωματικές σχέσεις, αρκετούς μήνες μετά την απόσυρση του Έλληνα πρέσβη από την Τρίπολη, λόγω του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου και την αποπομπή από την Αθήνα του πρέσβη της Λιβύης Mohamed Younis Menfi οποίος είναι σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας μετά τη συμφωνία όλων των πλευρών για κατάπαυση του πυρός.

Είναι προφανές ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ δύο χωρών που παραδοσιακά είχαν ανοιχτή επικοινωνία.

Είναι επίσης προφανές ότι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων περνά μέσα από την απόσυρση της Λιβύης από το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ των δύο χωρών που όμως δεν συνυπολογίζει την ύπαρξη της Κρήτης και άλλων ελληνικών νησιών.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης δεν το έχει επικυρώσει ποτέ, η Ελλάδα το έχει προσβάλλει στον ΟΗΕ και το πλέον θετικό της υπόθεσης είναι ότι έως σήμερα η συμφωνία αυτή δεν έχει τεθεί ποτέ σε πρακτική ισχύ.

Το αίτημα αυτό λοιπόν αναμένεται να τεθεί με επίσημο τρόπο τόσο από τον κ. Μητσοτάκη, όσο και από τον κ. Δένδια στις συναντήσεις τους προς τους ομολόγους τους.

Αναφερόμενη στην επίσκεψη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει  τη Λιβύη και τους Λίβυους «με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης

Στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη.

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Ο «Ηνίοχος» ξεκινά με στοιχεία που θυμίζουν τη «RED FLAG» των ΗΠΑ: Το στοίχημα της Πολεμικής Αεροπορίας για τείχος στην Covid

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: