Ο «Ηνίοχος» ξεκινά με στοιχεία που θυμίζουν τη «RED FLAG» των ΗΠΑ: Το στοίχημα της Πολεμικής Αεροπορίας για τείχος στην Covid

Μόνο από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας τα μαχητικά που πρόκειται να συγκεντρωθούν φτάνουν τα 100. Πηγή φωτογραφίας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Πολεμική Αεροπορία και η διεθνής αναγνώριση ιπταμένων και μηχανικών της, μαρτυρά το μέγεθος των αποστολών των κρατών που λαμβάνουν μέρος στον «Ηνίοχο 2021».

Ξεκινά τη Δευτέρα με τις αφίξεις των πρώτων μεταγωγικών στην Ανδραβίδα που μεταφέρουν ιπτάμενους, τεχνικούς και υλικά απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των μαχητικών που μετασταθμεύουν τις επόμενες ημέρες.

Ως οικοδεσπότης η Πολεμική Αεροπορία, μόνο από την 117 Πτέρυγα Μάχης, θα επιχειρεί με συνολικά 40 μαχητικά, ενώ συνεχώς θα πετούν και τα μάτια της HAF, με το ιπτάμενο ραντάρ ERJ-145H Erieye όπου θα συντονίζει επιχειρησιακά από αέρος τα πολυποίκιλα σενάρια που σχεδιάζουν τα γεράκια του Σχολείου Όπλων Τακτικής.

  • Από τις μητρικές βάσεις θ’ απογειώνονται, όπως εξηγούν πηγές του αεροπορικού Επιτελείου κι άλλα αεροσκάφη, με τους πιλότους να δίνουν ραντεβού στον αέρα με τα ασκούμενα Comao, τους σχηματισμούς δηλαδή των αεροσκαφών, που πρόκειται να συγκεντρωθούν στην Ανδραβίδα όπου χτυπά η καρδιά του Ελληνικού «TOP GUN».

Πέραν όμως από τον λεγόμενο ΑΝΣΚ (Αντικειμενικό Σκοπό) της πολυεθνικής άσκησης, αντίπαλος της διοργάνωσης φέτος είναι και ο Covid-19. Επιτελείς που εμπλέκονται με την άσκηση κάνουν λόγο για πρωτοφανή μέτρα προστασίας των ιπταμένων και μηχανικών, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των ξένων αποστολών.

  • Συσκέψεις και μέτρα κατά του Covid-19 στον Ηνίοχο

Ήδη συσκέψεις πραγματοποιούνται, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο κι έχουν να κάνουν με το τείχος προστασίας κατά της πανδημίας, που επιχειρεί να στηθεί στην Ανδραβίδα, διότι κανείς δεν θέλει ο ιός εισέλθει με τον δικό του ύπουλο τρόπο εντός μιας τόσο καλοσχεδιασμένη άσκηση που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις κάθε χρονιά.

Παράλληλα η Πολεμική Αεροπορία αλλά και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων εδώ και έναν χρόνο κατάφεραν να διατηρήσουν πολύ χαμηλά ποσοστά ενώ οι Επιτελείς σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν το προσωπικό, Έλληνες και καλεσμένους σε καμία περίπτωση.

Όσοι φτάσουν στην Ανδραβίδα θα έχουν ήδη ελεγχθεί, ενώ για την θωράκιση στην αεροπορική βάση στήνεται ολόκληρη επιχείρηση ώστε να παραμείνει ο Covid-19 εκτός της πύλης της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Κι επειδή οι ιπτάμενοι και μηχανικοί δεν μπορούν να βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλον, στόχος είναι η αποστείρωση των χώρων που θα βρίσκονται τόσο οι αποστολές, όσο και τα σημεία εκείνα όπου θα συγκεντρώνονται τα στελέχη των αεροποριών για τις ενημερώσεις- απενημερώσεις.

  • Προβολή ισχύος στην περιοχή από μετέχοντες στον Ηνίοχο

Και εκείνο που προκύπτει από τις ξένες συμμετοχές είναι πως όλοι οι σύμμαχοι που έχουν παίξει ο καθένας τον δικό του ρόλο στην περιοχή της Α. Μεσογείου, κυρίως τον τελευταίο χρόνο, στέλνουν σημαντικές αριθμητικά αποστολές, κάνοντας τη δική τους προβολή ισχύος.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες που διαρκώς και με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι οι αμυντικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αμερική βρίσκονται στο κορυφαίο σημείο, αποστέλλουν μια πολυπληθή αποστολή, με 14 F-16, 2 ιπτάμενα τάνκερ KC-135, ενώ στην «μάχη» του Ηνιόχου ρίχνουν και το προηγμένο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER, ένα asset ιδανικό για την μεταφορά πληροφοριών και στοχοποίηση στρατηγικών στόχων ευκαιρίας.

Το Ισραήλ που έχει λάβει μέρος στον «Ηνίοχο» όλα τα τελευταία χρόνια κυρίως με μαχητικά F-16 Sufa και αναβαθμισμένα F-16 Block 30, φέτος αποστέλλει δυο τύπους μαχητικών και όχι μόνο.

6 μαχητικά F-16 και ισάριθμα F-15 είναι η αποστολή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κι αυτά θα συνοδεύονται από ένα B-707 AERIAL TANKER καθώς και ιπτάμενο ραντάρ.

Ο νέος τύπος που θα ενταχθεί σε λίγο καιρό στον αεροπορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας θα δώσει κι εκείνος το παρόν στην Ανδραβίδα. 14 είναι τα μαχητικά που έρχονται από την Γαλλία, με τα RAFALE F-3R της Armee De l’ Air και του Πολεμικού Ναυτικού να ξεχωρίζουν.

Ως μαχητικά αεροπορικής υπεροχής και μέσα από τη συμμετοχή τους, τα «γεράκια» του Σχολείου Όπλων Τακτικής θα βγάλουν πολλά και σαφή συμπεράσματα γι’ αυτή την προσθήκη στην φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι Γάλλοι όμως, αποστέλλουν και τα αεροσκάφη κρούσης Mirage 2000D.

6άδα θα είναι και τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι Άραβες που είχαν μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σούδα, επανέρχονται στην Ανδραβίδα και μαζί τους, σύμφωνα με πληροφορίες φέρνουν και πρόσκληση για τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Από τον «Ηνίοχο» στην «Desert Flag»…

Το άνοιγμα στον αραβικό κόσμο φέρνει και την αμυντική συνεργασία, με το Άμπου Ντάμπι να καλεί την HAF να λάβει μέρος σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις την «Desert Flag» που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα «μπλε φτερά» θα βρεθούν για πρώτη φορά στην περιοχή του κόλπου εκπροσωπώντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στη συγκεκριμένη άσκηση η Αθήνα είχε Αξιωματικό- παρατηρητή ο οποίος με την αναφορά του έδειξε τα τεχνικά αντικείμενα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες αεροπόροι.

Ο Αραβικός κόσμος θέλει να δείξει ανταπόδοση στην Ελληνική φιλοξενία κι αυτή η πρόσκληση για τη συμμετοχή στην «σημαία της Ερήμου» είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν αποκλείεται να δούμε και πρόσκληση συμμετοχής σε αεροπορικές ασκήσεις και με τη Σαουδική Αραβία.

Οι Ισπανοί που έχουν τη Νατοϊκή βάση στο Albacete γνωρίζουν την αξία των Ελλήνων Αεροπόρων μέσα από το Νατοϊκό TLP. Φέτος στέλνουν για πρώτη φορά 6 F-18 Hornet στην Ανδραβίδα, ώστε να πετάξουν φτερό με φτερό με ορισμένους από τους «Best Warrior» της Συμμαχίας.

Στα σενάρια του «Ηνίοχου» θα περιλαμβάνονται και σενάρια έρευνας διάσωσης, όπου εκεί εκτός της 31η Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πετάξει και αεροναυαγωσωστικό ελικόπτερο AW 139 της Κύπρου.

Πάντως αν λάβει κανείς υπόψιν του το αριθμητικό μέγεθος των συμμετοχών, όπου μόνο στην Ανδραβίδα θα είναι 100 αεροσκάφη Ελληνικά και ξένα, προσεγγίζονται αριθμοί που σχεδόν αγγίζουν την Αμερικανική «RED FLAG» η οποία θεωρείται η κορυφαία άσκηση διεθνώς στο είδος της από θέμα αριθμητικό μαχητικών και χωρών, σεναρίων και έκτασης που διεξάγεται.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

 

Κανείς Απών! Τρία χρόνια χωρίς τον «BALTAZAR» *Πως τον τιμούν οι άνθρωποι που έζησαν με το «γεράκι» της ΠΑ (video)

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: