Κανένας πρόεδρος δεν θα βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ: Νομοσχέδιο κατέθεσαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλά κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Εκτελεστική Επιτροπή του Κογκρέσου Ασίας-Ειρηνικού Αμερικανικού Καυκάσου στο Γραφείο του Οβάλ του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, στις 15 Απριλίου 2021. EPA, Doug Mills




Δεκαπέντε Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές των ΗΠΑ κατέθεσαν σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύει σε οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει τη χώρα από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ χωρίς να έχει την έγκριση της Γερουσίας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, είναι μια νέα έκδοση ενός παρόμοιου μέτρου που ψήφισε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά ποτέ δεν εξετάστηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας, που τότε ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους.

Αν ένας πρόεδρος επιχειρήσει να αποσύρει τη χώρα από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση της Γερουσίας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα απαγορευτεί η χρηματοδότηση για μια τέτοια κίνηση και θα εξουσιοδοτείται το Νομικό Σύμβουλο του Κογκρέσου να προσφύγει κατά της κυβέρνησης στο δικαστήριο.

«Αυτό το νομοσχέδιο εκφράζει την σαφή υποστήριξη του Κογκρέσου για τη συνεχιζόμενη αξία του ΝΑΤΟ και αποσαφηνίζει ότι κανένας πρόεδρος που ενεργεί μόνος του δεν μπορεί να αποκόψει τους δεσμούς της συμμαχίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερουσιαστής Τιμ Κάιν, ένας από τους βασικούς εισηγητές του νομοσχεδίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν επικριτικός έναντι του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ ότι δεν πλήρωναν το δίκαιο μερίδιό τους, χαρακτηρίζοντας την Βορειοατλαντική Συμμαχία ξεπερασμένη ενώ είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο προσκήνιο αυτό το μήνα καθώς η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από την Μόσχα το 2014. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ είχαν έκτακτες συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα με θέμα τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Με τις αυξανόμενες ανατρεπτικές επιθετικές ενέργειες της Μόσχας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αποσύρει τη χώρα από το ΝΑΤΟ χωρίς τη συμβουλή και τη συναίνεση της Γερουσίας», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ένας άλλος από τους βασικούς εισηγητές του νομοσχεδίου.

Ο Κέιν και ο Ρούμπιο συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Άλλοι εισηγητές του νομοσχεδίου είναι τρεις Ρεπουμπλικάνοι, εννέα Δημοκρατικοί και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ.

Οι εισηγητές του νομοσχεδίου είναι αισιόδοξοι για τις πιθανότητες αυτό να λάβει την έγκριση της Γερουσίας και να γίνει νόμος, με δεδομένη την πρόσφατη έκφραση ισχυρής υποστήριξης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τη συμμαχία.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ισχνή πλειοψηφία στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Οι ΗΠΑ θεωρούν ζωτικής σημασίας τη συνάντηση κορυφής Πούτιν-Μπάιντεν για να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: