Παίζουν παιγνίδια στην πλάτη των αθώων ανήλικων θυμάτων: Η Μενδώνη και ο Λιγνάδης προκαλούν…

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Φωτογραφία via video, υπουργείο Πολιτισμού




Σε μια φορτισμένη για τον χώρο του πολιτισμού και της κοινωνίας, συνέντευξη Τύπου σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεκίνησε καταδικάζοντας τη σεξουαλική βία «πολλώ μάλλον όταν συνδέεται με παιδιά και ανήλικους είναι φρικιαστική και επονείδιστη που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός θεσμικού πλαισίου».

Νωρίτερα το πρωί η κ. Μενδώνη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες στο θέατρο.

Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πλήρη άγνοια και έσπευσε να καταδικάσει και να αποστασιοποιηθεί από τον Δημήτρη Λιγνάδη, που διόρισε η ίδια επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου.

Ο σκηνοθέτης από την πλευρά του αποφάσισε να μιλήσει μετά τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, η οποία αναφέρθηκε στον κ. Λιγνάδη ως έναν επικίνδυνο άνθρωπο.

«Νομίζω πως το να αποφασίσει κάποιος για κάποιον άλλον ότι είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος ή ένας απατεώνας άνθρωπος στη ζωή και στη δουλειά του, νομίζω πως αυτό μπορεί να το κρίνουν σχετικά όργανα της έννομης τάξης», αναφέρει ο Λιγνάδης.

Η κ. Μενδώνη, στη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο «που πρέπει να ξεκινήσει από τις ακροάσεις και να φτάσει μέχρι τις συμβάσεις εργασίας, τις απλήρωτες πρόβες, την αμοιβή με ποσοστά στο τέλος της παράστασης, τη μη υπογραφή συμβάσεων και όσα ενισχύουν την σιωπή, τις άθλιες απαιτήσεις των εχόντων εξουσία».

Να δούμε, όπως είπε η κ. Μενδώνη «με διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις, μια ιστορία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Πολιτισμού και με την ευθύνη του υφυπουργού Πολιτισμού», αναφερόμενη στους κώδικες δεοντολογίας.

«Δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτε. Εάν το ξέραμε δεν είμαστε τόσο αφελείς. Ουδείς ήρθε ποτέ επωνύμως ή εγγράφως να καταθέσει οτιδήποτε»» είπε η κ. Μενδώνη για την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη στο τιμόνι του Εθνικού θεάτρου, επιμένοντας πως «όταν ξέρεις κάτι τέτοιο δεν είσαι αφελής για να το διακινδυνεύσεις».

«Καταρχήν, να θυμίσω σε όλους ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε στο Εθνικό Θέατρο ξαφνικά το 2019» είπε η κ. Μενδώνη σχετικά με την επιλογή του και την πολιτική ευθύνη του διορισμού του.

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει μία σχέση με το Εθνικό Θέατρο συνεχή, σχεδόν αδιάλειπτη, από το 1986 και μετά. Να σας θυμίσω ότι ήταν διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθηγητής στη Δραματική Σχολή, αναπληρωτής διευθυντής της Δραματικής Σχολής, ενώ παίζει σταθερά, τουλάχιστον από το 2000, ετησίως, είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως σκηνοθέτης.

Για παράδειγμα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε τη σεζόν 2015-2016 τον Ριχάρδο τον Γ’ στο Εθνικό. Έπαιξε με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο το 2016, στον ρόλο του Κρέοντα, στην Αντιγόνη, συμπρωταγωνιστής. Την περίοδο 2017-2018 πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε τον Πέερ Γκυντ στο Εθνικό Θέατρο. Αλλά και το 2020, η πρωταγωνίστριά του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου.

Δεν βλέπω η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όταν ήταν κυβέρνηση, να έκανε κάτι για να πει αυτό που λέει σήμερα, ότι ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, είναι, αυτό προκύπτει, όμως, τώρα, γιατί εάν ήταν, και το γνώριζαν και αν η υπουργός Πολιτισμού το 2018 δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο να χρησιμοποιήσει τον Δημήτρη Λιγνάδη και αν η πρώην υπουργός Πολιτισμού γνώριζε και ήταν πρωταγωνίστριά του το 2020, τότε οι ευθύνες και η συγκάλυψη είναι αλλού, δεν είναι εδώ».

  • Η απάντηση της Λυδίας Κονιόρδου στην υπουργό Πολιτισμού

«Περιμέναμε σήμερα η κα Μενδώνη να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί καθώς παρακολουθούμε εδώ και μέρες , εμβρόντητοι, μετά τις συγκλονιστικές καταγγελίες εις βάρος του κου Λιγνάδη, την προσπάθεια δικαιολόγησης και συγκάλυψης του» δηλώνει η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

«Αντιθέτως, την βλέπουμε τώρα να μετακυλύει με εξοργιστικό θράσος την δική της εγκληματική ευθύνη σε αυτούς που συμμετείχαν σαν εργαζόμενοι καλλιτέχνες στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.

Η κα Μενδώνη προχωράει απο αυθαιρεσία σε αυθαιρεσία.

Μετά την αλλαγή της απόφασης για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, γεγονός που μας εξέθεσε διεθνώς, μετά το αχαρακτήριστο τσιμέντωμα της Ακρόπολης, που φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, μετά την αυταρχική αναλγησία της για τον χώρο και τους καλλιτέχνες του σύγχρονου πολιτισμού, μετά την κατάργηση του διαγωνισμού για την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, η αλαζονική αυθαιρεσία της δεν έχει κανένα φραγμό.

Ενώνω κι εγώ την φωνή μου με τους άξιους συναδέλφους μου καλλιτέχνες και καλώ την κα Μενδώνη να παραιτηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος» καταλήγει η Λυδία Κονιόρδου.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΛΙΓΝΑΔΗΣ

«Το έχω ακούσει», λέει στην «Καθημερινή» ο Δημήτρης Λιγνάδης σχετικά με τις φήμες πως θα βγει σήμερα το ένταλμα σύλληψης του. «Ας βγει, αν βγει εδώ είμαι δεν κρύβομαι», σημειώνει.

Ελάχιστα πρόσωπα έχουν απασχολήσει την ελληνική πραγματικότητα όσο ο Δημήτρης Λιγνάδης τις τελευταίες εβδομάδες. Σε κάποια μέσα αναφέρεται ονομαστικά, ενώ σε άλλα σκιαγραφείται ως γνωστός ηθοποιός-σκηνοθέτης.

Οι ανώνυμες καταγγελίες που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορούν σε πράξεις αποτρόπαιες, αλλά από την ημέρα της παραίτησης του από διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, ο ίδιος έχει κρατήσει σιγή ιχθύος – μέχρι σήμερα. Ο ίδιος αποφάσισε να μιλήσει μετά τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε στον κ. Λιγνάδη ως έναν επικίνδυνο άνθρωπο. «Νομίζω πως το να αποφασίσει κάποιος για κάποιον άλλον ότι είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος ή ένας απατεώνας άνθρωπος στη ζωή και στη δουλειά του, νομίζω πως αυτό μπορεί να το κρίνουν σχετικά όργανα της έννομης τάξης», αναφέρει.

Ο κ. Λιγνάδης τονίζει πως δεν έχει λάβει καμία καταγγελία. «Δεν έχω κάτι στα χέρια μου, μόλις πάρω κάτι στα χέρια μου θα δω πως θα το αντιμετωπίσω», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως θα κινηθεί βάσει των θεσμών. Σχετικά με τις καταγγελίες που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, αρνείται να σχολιάσει το οτιδήποτε – «όχι, όχι, δεν θέλω να σας πω αυτή τη στιγμή τίποτα, τόσο καιρό βλέπετε ότι δεν έχω εμφανιστεί χωρίς να κρύβομαι φυσικά, αλλά δεν έχω εμφανιστεί για να μιλήσω, δεν θέλω να μπω σε αυτό το πράγμα γιατί θα αδικήσω και τον εαυτό μου και μπορεί να αδικήσω και άλλους, και δεν θέλω», λέει στην «Κ».

Όσον αφορά στην παραίτηση του, ο κ. Λιγνάδης λέει πως εξήγησε τους λόγους όταν παραιτήθηκε – «είδα έναν κυκλώνα να έρχεται και λέω θέλω να αποσυνδεθώ από το θεσμικό ή το πολιτικό εν πάσει περιπτώσει και να προστατεύσω τον εαυτό μου ως άτομο πια», συμπληρώνει.

Όταν όμως ερωτάται από την «Κ» για αυτό τον «κυκλώνα», ο ίδιος λέει πως δεν θα μπει σε διαδικασία να τον κρίνει – «τα πράγματα δεν είναι ή άσπρο ή μαύρο». «Δεν ξέρω τι είναι όλος αυτός ο κυκλώνας, όλο αυτό έτσι ας το πούμε έτσι χωρίς να θέλω να το αξιολογήσω, ένα λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί πριν από οποιοδήποτε άλλο, apropos οποιασδήποτε άλλης άσκησης δικαιοσύνης και αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί, με πιέζει γιατί δεν μπορεί κανείς να τα βάλει με αυτό», λέει ο κ. Λιγνάδης. «Προσπαθώ να μείνω όσο νηφάλιος και ψύχραιμος γίνεται», τονίζει, και συμπληρώνει.

«Εγώ αυτό που ζητάω είναι η διατήρηση του κράτους δικαίου, τίποτα άλλο, προστασία και των δύο πλευρών, αυτό». Σχετικά με την τοποθέτηση της κ. Μενδώνη, ο ίδιος, φυσικά, διαφωνεί. «Δεν νομίζω», δηλώνει στην «Κ», «ότι είμαι ένας επικίνδυνος άνθρωπος».

Ηλιόπουλος: Η σημερινή συνέντευξη της κ. Μενδώνη αποτελεί μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης

«Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης», χαρακτηρίζει σε τηλεοπτική δήλωσή του, τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού «ανακάλυψε με 20 μέρες καθυστέρηση ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος” και πως την εξαπάτησε».

«Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική», προσθέτει. «Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

ΚΚΕ: Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την «υπόθεση Λιγνάδη» δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και τονίζει στη συνέχεια:

«Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».

Γεννηματά: «Υποκρισία και θράσος η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη. Υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη»

Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για προσπάθεια συγκάλυψης απέδωσε η Φώφη Γεννηματά για την υπόθεση Λιγνάδη.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη.

Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον «επικίνδυνο», όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη;

Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση;

Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Επισημαίνει ακόμη ότι η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης.

«Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη “φιλότιμο”, είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Πάνος Σκουρολιάκος: “Δεν διόρισα εγώ τον κ. Λιγνάδη χωρίς διαγωνισμό, αλλά η κ. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκη”

Απάντησε ο αν. Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρολιάκου στις δηλώσεις της Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού:

“Δεν διόρισα εγώ τον κ. Λιγνάδη χωρίς διαγωνισμό, αλλά η κ. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης”

Με αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Μενδώνη διερωτήθηκε εάν ως ηθοποιός γνώριζα για τον βίο και πολιτεία του κ. Λιγνάδη από κουτσομπολιά και φήμες και το απέκρυπτα. Να διευκρινίσω ότι ανήκω σ’ εκείνους που τη δουλειά τους την κάνουν χωρίς κουτσομπολιά, φήμες και άλλα συναφή. Δεν είμαι όμως εγώ που διόρισα τον κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και δεν οφείλω εγώ ν’ απαντήσω αλλά εκείνοι που τον επέλεξαν”.

Μητσοτάκης για σεξουαλικές κακοποιήσεις: Έσπασε το πέπλο σιωπής, να αποδοθεί δικαιοσύνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: