Διχασμός στους Ρεπουμπλικανούς: Οι «Τραμπικοί» ετοιμάζουν το έδαφος για την επιστροφή του…

FILE PHOTO: Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ στην βάση Αντριους. EPA, Stefani Reynolds, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Από τη μέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο ηττημένος, το μόνο που ξέρουμε για εκείνον είναι ότι επέστρεψε στην εξοχική του κατοικία στην Φλόριντα.

Οι συνεργάτες που του απέμειναν, άνοιξαν ένα γραφείο που προωθεί το έργο της προεδρίας του ενώ το νομικό επιτελείο ετοιμάζει τα απαραίτητα έγγραφα για τη δίκη που πλησιάζει. Παρά την απουσία, το όνομά του συνεχίζει να ακούγεται στους κόλπους του διχασμένου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με τους αφοσιωμένους ακολούθους του να αδημονούν για την επιστροφή του.

  • Αυτή την εβδομάδα ξεκινάει η δίκη του. Η Γερουσία είναι έτοιμη και οι Δημοκρατικοί σε θέσεις μάχης. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τον καταδικάσουν. Μπορεί μια μεγάλη μερίδα του κόμματος να επιθυμεί την οριστική απομάκρυνσή του από την ηγεσία αλλά ως εκεί.

Ο επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ και ο έμπειρος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκόψει κάθε δεσμό φιλίας με τον Τραμπ εδώ και καιρό, δεν σκοπεύουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτή την υπόθεση. Ο Ρόμνι δήλωσε πρόσφατα «μην θεωρείτε δεδομένο ότι θα δώσω ψήφο καταδίκης.

Είναι συνταγματικά ορθό να παραπεμφθεί σε δίκη ο Τραμπ, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο πρώτα θα ακούσω και τις δύο πλευρές, όπως είναι το σωστό, και ύστερα θα βάλω τα δυνατά μου ως ένορκος γερουσιαστής ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Επιπλέον, γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσντεϊ Γκράχαμ, ο οποίος πρόσφατα αποδοκιμάστηκε έντονα από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, επειδή επικύρωσε την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε «δεν έχει νόημα να κυνηγάμε έναν πρώην πρόεδρο που δεν έχει καμία εξουσία πλέον και βρίσκεται σε διακοπές στην Φλόριντα».

Στον ίδιο ρυθμό είναι και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι. Ο συντηρητικός βουλευτής, επισκέφθηκε τον Τραμπ στην εξοχική του οικία και δημοσίευσαν στα social media φωτογραφίες, οι οποίες γέννησαν πολλά ερωτηματικά για το μέλλον του κόμματος. Ο Μακάρθι είναι από τα στελέχη που έχουν δηλώσει πλήρη αφοσίωση τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, και τώρα δεν χάνει ευκαιρία να το δείχνει με προκλητικό τρόπο.

Μάλιστα, υπάρχει και μια μερίδα «Τραμπικών» στελεχών, οι οποίοι στοχοποιούν τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Αμερικανού μεγιστάνα. Ο βουλευτής Ματ Γκάετζ, από την Φλόριντα, έβαλε στο στόχαστρο την συνάδελφό του Λιζ Τσένι επειδή είχε το θάρρος να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη, μετά τα θλιβερά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Η Τσένι, είναι η επικεφαλής Συνεδριάσεων του κόμματος στη Βουλή.

  • Η θέση της είναι η νο3 σε δυναμική και θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή. Ο Γκάετζ, βρέθηκε στο Ουαιόμιγκ όπου είναι η έδρα της Τσένι και παρότρυνε με έντονο ύφος τον κόσμο να πάψει να την υποστηρίζει. «Είμαι εδώ πέρα λίγες ώρες και σας καταλαβαίνω καλύτερα από ότι εκείνη εσάς. Στείλτε την σπίτι της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο νεαρός βουλευτής μαζί με άλλους 60 συναδέλφους του, προχώρησαν τις διαδικασίες απομάκρυνσής από τη θέση της, ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα. Οι υπόλοιποι 145 βουλευτές στήριξαν την έμπειρη πολιτικό. Με το πέρας της διαδικασίας, η Τσένι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί σε καμία περίπτωση και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «εξαιρετικό».

Παρόλα αυτά οι εντάσεις συνεχίζονται εντός των Ρεπουμπλικάνων. Οι οπαδοί του ελπίζουν ότι θα γυρίσει και θα παραμείνει στο τιμόνι μέχρι το 2024 για τη ρεβάνς. Αρκετά στελέχη θέλουν το ίδιο, αγνοώντας ότι αποτελούν μειοψηφία. Ποντάρουν στη δυναμική του πρώην προέδρου στην κοινωνία και αυτό είναι που προβληματίζει την υγιή πλευρά του κόμματος.

Η υπόθεση της απομάκρυνσης του Τραμπ δεν θα είναι εύκολη και αν επιτευχθεί θα υπάρξουν αντιδράσεις που είναι ικανές να διαλύσουν εντελώς την συνοχή των Ρεπουμπλικάνων. Είναι ξεκάθαρα ένα είδος εκβιασμού. Τα σοβαρά στελέχη καλούνται πλέον να βρουν τρόπο να διώξουν με το «μαλακό» τον άνθρωπο που οι ίδιοι έφεραν στην ηγεσία πριν πέντε χρόνια «μετά βαΐων και κλάδων».

* Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η λογική επέστρεψε στον Λευκό Οίκο: Ο Τζο Μπάιντεν «σήκωσε μανίκια» και ρίχνεται στη μάχη κατά του κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: