Η λογική επέστρεψε στον Λευκό Οίκο: Ο Τζο Μπάιντεν «σήκωσε μανίκια» και ρίχνεται στη μάχη κατά του κορωναϊού

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ομιλεί στους δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι τελευταίες μέρες της προεδρίας Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν είχαν καμία σχέση με εκείνες των προκατόχων του. Η εικόνα με τα μισοάδεια γραφεία και τους κενούς διαδρόμους, ήταν αποκαρδιωτική.

Αρκετοί εργαζόμενοι είχαν νοσήσει από κορωνοϊό ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θρηνούσαν κάποιον δικό τους άνθρωπο. Τι έκανε για όλα αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ; Ή θα ήταν κλεισμένος στο Οβάλ γραφείο και θα έβλεπε τηλεόραση, καθώς το twitter του το έκλεισαν, ή θα σχεδίαζε τις πρώτες ημέρες των διακοπών του στη Φλόριντα.

Το σκηνικό παράνοιας που επικρατούσε στην προεδρική οικία άλλαξε με την έλευση του Τζο Μπάιντεν και της συζύγου του Τζιλ. Αφού έγιναν οι απαραίτητες απολυμάνσεις και μπήκαν τα έπιπλα του νέου πλανητάρχη, ο χώρος θύμισε την παλιά καλή του αίγλη.

  • Οι αίθουσες γέμισαν ξανά από ζωή και οι δημοσιογράφοι περίμεναν με αγωνία στο press room για τις πρώτες δηλώσεις της ομογενούς εκπροσώπου Τύπου, Τζεν Ψάκι.

Όσον αφορά τον Τζο Μπάιντεν, τόνισε σε όλα τα στελέχη της διακυβέρνησης του ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις σε κανέναν. Ο ισχυρός άνδρας των Δημοκρατικών ήταν απόλυτος, λέγοντας ότι όποιος δεν πάρει στα σοβαρά την δουλειά του ή κάνει παιχνίδια στις πλάτες άλλων θα απολυθεί.

Ο Μπάιντεν σήκωσε μανίκια και αρχίζει να κλείνει μέτωπα. Φυσικά τίποτα δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, ωστόσο η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Πέρα από τα προεδρικά διατάγματα, που ξήλωσαν την πολιτική Τραμπ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινά τον αγώνα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σύντομα έρχεται προς ψήφιση ένα πακέτο «μαμούθ» ύψους 1.9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου 400 δισεκατομμύρια θα πάνε για τις ανάγκες των εμβολιασμών, την αύξηση των τεστ και τις υποδομές των σχολείων, ώστε οι μαθητές να έχουν καλύτερους εξαερισμούς στις αίθουσες και ασφαλέστερη μεταφορά με τα σχολικά λεωφορεία.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν, αφού ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τώρα σκοπεύει εντός των πρώτων 100 ημερών, να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια πολίτες. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Η διαδικασία έχει πολλά προβλήματα καθώς η προεδρία Τραμπ δεν έδωσε την έμφαση που θα έπρεπε ενώ πρέπει να πούμε ότι εξαιτίας την ανώμαλης μετάβασης της εξουσίας, οι συνεργάτες του νέου προέδρου δεν ενημερώθηκαν από κανέναν για σχεδόν δύο μήνες!

Η ζημιά που έκανε ο εγωισμός του πρώην προέδρου είναι μεγάλη. Ωστόσο ο Μπάιντεν δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Καθημερινά ενημερωνόταν από τους καλύτερους επιστήμονες και είχε δηλώσει ότι θα συνέχιζε την συνεργασία του με τον Δρ. Φάουτσι, τον οποίο ο Τραμπ ήθελε να απολύσει. Μπάιντεν και Φάουτσι, ας μην ξεχνάμε ότι συνεργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία στο παρελθόν όταν ξέσπασε ο ιός έμπολα.

  • Αξιοσημείωτο είναι ότι πακέτο ανακούφισης περιλαμβάνει μια επιταγή των 1.400 δολαρίων ανά άτομο, την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στα 400 δολάρια την εβδομάδα ενώ αναστέλλονται οι εξώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ουσιαστικά κάνει τα αυτονόητα. Οι ΗΠΑ θρηνούν σχεδόν 440 χιλιάδες νεκρούς από κορωνοϊό και η οικονομία είναι διαλυμένη. Το θετικό είναι ότι οι Δημοκρατικοί ελέγχουν πλέον το Κογκρέσο και δεν υπάρχει φόβος να καταψηφιστεί το πακέτο. Εδώ θα πρέπει να πούμε το εξής:

Ο χρόνος στον οποίο έρχεται αυτή η οικονομική βοήθεια, δείχνει την ετοιμότητα και την εμπειρία του προέδρου Μπάιντεν. Μέσα σε δύο εβδομάδες, κατάφερε να βρει συμβιβαστική λύση με την Γερουσία όσον αφορά την δίκη του Τραμπ, να διεξαχθεί στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, ώστε οι νομοθέτες να έχουν την άνεση να μελετήσουν το νέο πακέτο και να το ψηφίσουν.

Επίσης, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι δεν μιλάμε για «προχειροδουλειά» αλλά για ένα μέτρο ανακούφισης που στοχεύει ακριβώς στις ανάγκες των πολιτών, εν αντιθέσει με το προηγούμενο πακέτο που ευνόησε τους ισχυρούς και έδωσε «ψίχουλα» στους μικρομεσαίους.

Συνοψίζοντας ,οι πρώτες μέρες της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν μας δείχνουν ότι η λογική επέστρεψε. Η αδράνεια της προεδρίας Τραμπ ανήκει στο παρελθόν και η μάχη κατά του κορωνοϊού από πολιτικής πλευράς έχει ξεκινήσει.

* Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η ώρα του «θεραπευτή» Μπάιντεν έφτασε: Η επιστροφή της υπερδύναμης φέρνει παγκόσμια ανακούφιση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: