Οριστική απάντηση στον Τραμπ από το Κογκρέσο: Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν – Ανεμένονται εξελίξεις

FILE PHOTO: Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τη σύζυγό του Τζιλ, την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον σύζυγό της Ντουκ Έμχοφ (Α) και μέλη της οικογένειάς τους στο Ντέλαγουέαρ. EPA, JIM LO SCALZO




Βουλή και η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών επικύρωσαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Έτσι νέος πρόεδρος της υπερδύναμης είναι ο Τζο Μπάιντεν και νέα αντιπρόεδρος η Κάμαλα Χάρις.

Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία έπαιξε ο νυν αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος έδειξε ηγετικό ρόλο, εγκαταλείποντας τον απέρχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την αποκατάσταση της τάξης λόγω της θλιβερής εισβολής οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα 4 νεκρούς και την κήρυξη της Ουάσιγκτον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τυπικά ολοκληρώθηκε η ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί η κατά πλειοψηφία καταψήφιση -στη Βουλή των Αντιπροσώπων- της πρωτοβουλίας συμμάχων του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποτραπεί η κύρωση της νίκης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, σε μια τελευταία απόπειρα είτε να μην επικυρωθεί η νίκη του νεοεκλεγέντα προέδρου είτε να καθυστερήσει.

Όμως τα πρωτοφανή γεγονότα που συγκλόνισαν την Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς συνέπειες.

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία μετά την εισβολή οπαδών του στο Κογκρέσο, ανέφεραν χθες, Τετάρτη, το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον) μέσα ενημέρωσης.

Οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέσθηκαν ανώνυμες πηγές.

Όμως καμιά επίσημη πρόταση δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διευκρινίζει το CBS.

Δείτε όλες τις δραματικές εξελίξεις από την αρχή ως το τέλος

Αιρετοί αξιωματούχοι και αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων τάχθηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της επιλογής, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν έτσι επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας».

Γι’ αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος «είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειρισθεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020».

Το “τελειωτικό” κτύπημα στον Τραμπ: Παραιτούνται οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου

Η έγκυρη Washington Post στρέφεται κι αυτή προς την ίδια κατεύθυνση.

Κατά τους αρθρογράφους της, «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας» που σημειώθηκε στο Καπιτώλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «απέδειξε πως αντιπροσωπευει μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, πρέπει να απομακρυνθεί», προσθέτουν.

Άλλοι, όπως η βουλευτής των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ, έκαναν γνωστό πως σκοπεύουν να παρουσιάσουν νέες κατηγορίες στο Κογκρέσο για την παραπομπή του προέδρου, όμως αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο μακρά και δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

«Ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να καθαιρεθεί από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε η Ομάρ στο Twitter.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Φρικτή πραγματικότητα: Ο Τραμπ επιχειρεί να καταλύσει την αμερικανική Δημοκρατία… Δειλός μέχρι το τέλος…

Απορρίφθηκε η προσπάθεια Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών και βουλευτών να αμφισβητήσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν [δείτε live τη συνεδρίαση]

Παίρνει τα ηνία της Αμερικής ο αντιπρόεδρος Πενς; Ποιό το επόμενο βήμα; Αντικατάσταση Τραμπ;

Το Twitter μπλόκαρε τον Πρόεδρο Τραμπ: Το Facebook απέσυρε μήνυμα του στους οπαδούς του

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν και τη Γερουσία, ελέγχουν όλο το Κογκρέσο: Αναβαθμίζεται ο γερουσιαστής Μενέντεζ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: