Παίρνει τα ηνία της Αμερικής ο αντιπρόεδρος Πενς; Ποιό το επόμενο βήμα; Αντικατάσταση Τραμπ;

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, στην Ουάσιγκτον. EPA, JIM LO SCALZO / POOL




Για να αναπτυχθεί στους δρόμους της Ουάσιγκτον η Εθνική Φρουρά έδωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, και όχι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έγινε γνωστό από πηγές του Κογκρέσου.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται δραματική, καθώς κυκλοφορούν φήμες για κίνηση αντικατάστασης του κ. Τραμπ. Ο αντιπρόεδρος Πενς φέρεται εξοργισμένος με τον απερχόμενο Πρόεδρο, όπως και οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο.

Η πρωτοβουλία που έλαβε ο αντιπρόεδρος για να αναπτυχθεί η Ε.Φ. είναι πρωτόγνωρη για την αμερικανική πολιτική ιστορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CBS, μέλη του υπουργικού συμβουλίου διορισμένα από τον Ντόναλντ Τραμπ συζητούν για να επικαλεστούν την 25η τροποποίηση του Συντάγματος που προβλέπει την απομάκρυνση του Αμερικανού προέδρου. Μέχρι της στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί η πρότασή τους στον κ. Πενς.

Επίσης το CNN μετέδωσε ότι μερικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου συνεδριάζουν για να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Τραμπ, για λπογους που αφορούν την ψυχική του υγεία.

Σημειώνεται ότι στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, αναμένεται να ανακοινώσουν τις παραιτήσεις τους τις επόμενες 24 ώρες.

Ο κ. Πενς τηλεφώνησε στον Κρίστοφερ Μίλλερ, που εκτελεί χρέη υπουργού Άμυνας, και του είπε ότι πρέπει να κατεβάσει αμέσως στην Ουάσιγκτον τους άνδρες και τις γυναίκες της Ε.Φ.

Ο διορισμένος από τον κ. Τραμπ υπουργός, αρχικά αρνήθηκε να το πράξει. Αλλά άλλαξε γνώμη όταν έλαβε την εντολή του αντιπροέδρου Πενς και αφού μίλησε με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας.

Σε δήλωση του ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας αποκαλύπτει:

“Ο στρατηγός Μίλλι και εγώ μόλις μιλήσαμε χωριστά με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και με την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι, τον ηγέτη (της Γερουσίας) Μιτς Μακπονελ, τον γερουσιαστή Σούμερ και τον βουλευτή Hoyer για την κατάσταση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Έχουμε ενεργοποιήσει πλήρως την Εθνική Φρουρά της Ουάσιγκτον για να βοηθήσουμε την ομοσπονδιακή και τοπική επιβολή του νόμου καθώς αυτοί εργάζονται για την ειρηνική αντιμετώπιση της κατάστασης. Είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε πρόσθετη υποστήριξη, όπως είναι απαραίτητο και κατάλληλο, όπως απαιτείται από τις τοπικές αρχές. Οι άνθρωποι μας έχουν ορκιστεί να υπερασπιστούν το σύνταγμα και τη δημοκρατική μορφή της κυβέρνησης μας και θα ενεργήσουμε ανάλογα. “

  • Μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις καλούν τον Τραμπ να «βάλει τέλος στο χάος»

Το λόμπι Business Roundtable, που αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις, κάλεσε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ να επέμβει για να βάλει τέλος στις βιαιότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Καπιτώλιο και προκλήθηκαν από οπαδούς του απερχόμενου προέδρου στη διάρκεια συνεδρίασης αφιερωμένης στην επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

«Το χάος στην πρωτεύουσα του έθνους είναι η συνέπεια παράνομων προσπαθειών για να αλλάξουν τα νόμιμα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών. Η χώρα αξίζει καλύτερα», τόνισε το επιχειρηματικό λόμπι. «Η Business Roundtable καλεί τον πρόεδρο και τις αρχές να βάλουν τέλος στο χάος και να διευκολύνουν μια ειρηνική πολιτική μετάβαση».

Το λόμπι αυτό αντιπροσωπεύει την αφρόκρεμα των αμερικανικών επιχειρήσεων από την Apple μέχρι την Boeing, περνώντας από τις American Express, Best Buy, Bank of America…

Εκατοντάδες διαδηλωτές οπαδοί του ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου εισέβαλαν στο κοινοβούλιο στην Ουάσιγνκτον μέσα σ’ ένα κλίμα εξέγερσης, διακόπτοντας τη συνεδρίαση του Κογκρέσου που επρόκειτο να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

«Ο απερχόμενος πρόεδρος υποκίνησε βία σε μια απόπειρα να κρατήσει την εξουσία και όποιος αιρετός αξιωματουχος τον υπερασπίζεται παραβιάζει τον όρκο του στο Σύνταγμα και απορρίπτει τη δημοκρατία προς όφελος της αναρχίας», αντέδρασε από την πλευρά της η National Association of Manufacturers σε ανακοίνωσή της.

Για τον Ρίτσαρντ Τράμκα, πρόεδρο του ισχυρού συνδικάτου AFL-CIO, οι βιαιότητες στο Καπιτώλιο αποτελούν «μια αδιανόητη επίθεση εναντίον της δημοκρατίας».

Στρατιωτικοί της Εθνοφρουράς εστάλησαν στην Ουάσινγκτον και ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τελικά από τους οπαδούς του, μ’ ένα σύνομο βίντεο, να «επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: Κατεβαίνει η Εθνική Φρουρά στους δρόμους της Ουάσιγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: