Ο ιστορικός Σκορπιός γίνεται θέρετρο για το διεθνές jet set: Μεταμόρφωση με επένδυση 165 εκατ. ευρώ

Φωτογραφία αρχείου από το νησί του Σκορπιού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μανώλης Πατακάκης




Tο πρώτο ελληνικό ιδιωτικό νησί που μετατρέπεται σε υψηλών προδιαγραφών τουριστικό θέρετρο προορισμένο για το jet set θα αποτελέσει ο «Σκορπιός»  του μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Money Review και του δημοσιογράφου Δημήτρη Δελεβέγκου Η απόφαση που συνυπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης, και οι δύο υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν.Ταγαράς και Δ. Οικονόμου λίγο πριν εκπνεύσει το 2020 δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τα κυρίως έργα στην έκταση μέσω επένδυσης της τάξεως των 165 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει με ίδια κεφάλαια ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Σύμφωνα με την ΚΥΑ για την έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου με την ονομασία «κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο του Σκορπιού», τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες, που έχουν υλοποιηθεί, έως σήμερα, θα διαδεχτούν οι κυρίως εργασίες σε συνολική επιφάνεια 431 στρεμμάτων. Συνολικά, η μέγιστη δόμηση ανέρχεται σε 21,5 χιλ. τ.μ. από τα οποία περίπου 4 χιλ. τ.μ. και 17,5 χιλ. τ.μ. αφορούν υφιστάμενες προς ανακαίνιση ιδιοκτησίες και νέα κτίσματα, αντίστοιχα. Προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων κολυμβητικών δεξαμενών με δυνατότητα για κατασκευή επιπλέον μιας ανά κτηριακή ενότητα.

Τα έργα, που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2024, θα υλοποιηθούν σε εννέα  κτηριακές ενότητες που περιλαμβάνουν:

-τη «ροζ βίλα», διώροφο κτίριο συνολικής δόμησης 365 τ.μ. Το 2014 ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος διατήρησε τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και το ροζ χρώμα της κατοικίας, αποκατέστησε πλήρως το εσωτερικό της ροζ βίλας, αφήνοντας ανέπαφα τα ταβάνια και τις πόρτες. Το κτίσμα, ηλικίας 180 ετών, που εκτείνεται σε δύο επίπεδα, υπήρχε στο νησί πριν από τον Ωνάση και χρησιμοποιούνταν ως στάβλος. Επί των ημερών του ο Ωνάσης το ανακατασκεύασε, το έβαψε ροζ και η Χριστίνα, μετά τη γέννηση της Αθηνάς, το ανακαίνισε. Στο ισόγειο η οικογένεια Ριμπολόβλεφ έχει δημιουργήσει μουσείο με αντικείμενα, φωτογραφίες του Έλληνα κροίσου και τις τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιούσε τότε η οικογένεια, καθώς το νησί διέθετε εσωτερικό τηλεφωνικό δίκτυο.

-κύριο τουριστικό συγκρότημα δόμησης 9,4 χιλ. τ.μ. Πρόκειται για ξενοδοχειακό συγκρότημα που περιλαμβάνει την κύρια κατοικία (Master Suite), δύο μεγάλες βίλες (VIP1, VIP2) και βίλες μεσαίου μεγέθους (VIP3, VIP4, Guest Pavilion 1,2). Στο κύριο τουριστικό συγκρότημα περιλαμβάνονται επίσης χώροι, που εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης, όπως συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο, κέντρο ευεξίας, αίθουσα προβολών και χώρος ψυχαγωγίας, κουζίνες, πλυντήρια, τροφοδοσία, αποθήκες κλπ, καθώς και κολυμβητικές δεξαμενές και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Τόσο η ροζ βίλα όσο και το τουριστικό συγκρότημα των 9,4 χιλ. τ.μ. ανήκουν στην πρώτη κτηριακή ενότητα.

-τέσσερις ανεξάρτητες βίλες, συνολικής δόμησης 1.320 τ.μ., που θα βρίσκονται σε έκταση 10,2 στρεμμάτων (κτηριακή ενότητα 2)

-συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων και πολιτισμού συνολικής δόμησης 4 χιλ. τ.μ. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5, αθλοπαιδιών και τένις, αίθουσα θεάτρου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δωμάτια προσωρινής διαμονής επισκεπτών (γυμναστές, ιατροί κλπ), διάδρομο bowling, κοινόχρηστοι χώροι προσωπικού με κουζίνα, χώροι γυμναστηρίου και αποδυτηρίων και χώροι υγιεινής, ιατρείο, χώρο περίθαλψης και κέντρο πρώτων βοηθειών.

– εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων ανατολικής παραλίας, «με ειδική χρήση που δεν μεταβάλλει το γενικό προορισμό του ακινήτου».

– νέο κτήριο με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας αλόγων που θα διαθέτει ειδικό χώρο φιλοξενίας μικρών κατοικίδιων ζώων. Προβλέπεται ακόμη η αναβάθμιση της υφιστάμενης αρένας ιππασίας, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με πεδίο εξάσκησης ίππων και η αναβάθμιση των υπαίθριων γηπέδων καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου. Οι εγκαταστάσεις αυτές ανήκουν στη έβδομη κτηριακή ζώνη 4,7 χιλ. τ.μ. που είναι γνωστή ως «Αρένα, Στάβλοι και Κήπος Κατοικίδιων».

– νέο κτήριο με εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή 75 τ.μ., που τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μ. από την δασική ζώνη απολύτου προστασίας. Ανήκει στην κτηριακή ενότητα 8 που είναι γνωστή ως «Σπίτι του Λόφου».

– αμφιθέατρο που αναπτύσσεται βάσει του φυσικού ανάγλυφου του εδάφους. Στο πρώτο επίπεδο του αμφιθεάτρου, κάτω από τη σκηνή, προβλέπεται η κατασκευή βοηθητικών χώρων εξυπηρέτησης των ηθοποιών και του κοινού, όπως καμαρίνια, αποθήκες, WC, όπως και ανεξάρτητου μικρού αναψυκτηρίου. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις ανήκουν στην ένατη και τελευταία κτηριακή ενότητα τεσσάρων στρεμμάτων.

Με πληροφορίες από Money Review

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Υπερβολικά χαμηλοί φόροι από την Ελλάδα για να δελεάσει τους πλούσιους του Λονδίνου


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: