Κάτι δεν πάει καλά… Ο ΑΔΜΗΕ απαντά στον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου: Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης (Great Sea Interconnector)

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας Ελλάδος κ. Μάνο Μανουσάκη στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Παπαναστασίου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ενημερώνει με σημείωμά του το κοινό στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης, και μάλιστα έντονο, από πολλές πλευρές, γράφει ο Χρύσανθος Μανώλη στον Φιλελεύθερο.

Ενημερώνει επίσης ότι το επόμενο διάστημα, για να διαχειριστεί αυτό το ενδιαφέρον, θα προβεί σε ανοικτό διεθνές κάλεσμα επενδυτών.

Προφανώς ο νέος φορέας υλοποίησης του έργου στέλνει μήνυμα προς κάθε αποδέκτη ότι το έργο κρίνεται βιώσιμο από ξένους επενδυτές και ο ίδιος θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για να εντάξει στην επένδυση μεγάλα επενδυτικά ταμεία και οργανισμούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και να προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Στο ίδιο σημείωμα, ο ΑΔΜΗΕ σχολιάζει χθεσινές δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, Γιώργου Παπαναστασίου, διευκρινίζοντας τα εξής:

«Ο ΑΔΜΗΕ παρέλαβε την επιδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023. Στη συνέχεια, διέθεσε το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), το όποιο ειχε εγκαίρως καταρτίσει, σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το εν λόγω business plan ΔΕΝ αποτελεί «ελαφρά επικαιροποίηση παλαιότερης εκδοχής», όπως ατυχώς αναφέρεται, αλλά καταρτίστηκε εξ’ αρχής με τις πλεον επικαιροποημενες παραδοχές από εταιρεία των Big Four.

Ο ΑΔΜΗΕ προσθέτει ότι τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενη Αρχή ή πολίτη. Αυτό είναι κρίσιμο να καταστεί σαφές και να το γνωρίζει η διεθνής επενδυτική κοινότητα για λόγους διαφάνειας, καθώς σε αυτό (το business plan) βασίζουν το due diligence που διεξάγουν διεθνείς οίκοι για λογαριασμό πιθανών μετόχων/επενδυτών στο έργο.

Είναι κρίσιμο, επίσης, τα παραπάνω να τα γνωρίζει και η κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και το συμφέρον των καταναλωτών της Κύπρου.

Πρόσβαση στο νέο business plan έχει δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές μέσω virtual data room. Μεταξύ αυτών είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό για να το εξετάσει, το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου υπέγραψε συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023.

«Έκτοτε, στελέχη υπουργείων της Κύπρου εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εξετάζουν διάφορα έγγραφα. Επιπλέον, εντός Μαρτίου έγιναν συζητήσεις στην έδρα του Υπουργείου στη Λευκωσία με υποψήφιο επενδυτή (σ.σ. προφανώς αναφέρεται στον κρατικό επενδυτικό φορέα TAQA, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), επί του συγκεκριμένου business plan, παρουσία ανώτατων στελεχών των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών της Κύπρου», επισημαίνει ο νέος φορέας υλοποίησης.

Και προσθέτει τα εξής: «Το Great Sea Interconnector είναι ένα έργο που επιδοτείται κατά το 1/3 με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων και συνιστά μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να διασυνδεθεί η Κύπρος -το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος της ΕΕ- στο Ευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Σύστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε την ευθύνη σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του έργου και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει. Προϋπόθεση είναι, φυσικά, οι Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ελλάδας υποστηρίξουν έμπρακτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να του εμπιστευθεί το έργο, με ρυθμιστικές αποφάσεις που θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του, όπως έκαναν όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης».

Η αναφορά αυτή πιθανό να συνιστά εκδήλωση της δυσανασχέτησης του ΑΔΜΗΕ για τις πληροφορίες ότι θα εξεταστεί από κυπριακής πλευράς το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί ο σημερινός επιμερισμός διασυνοριακού κόστους, που προβλέπει ανάκτηση του κόστους κατά 63% από τους Κύπριους καταναλωτές ρεύματος και κατά 37% από τους καταναλωτές στην Ελλάδα. Ο ΑΔΜΗΕ, όπως αντιλαμβάνεται ο Φιλελεύθερος, φέρει βαρέως και την απόφαση της ΡΑΕΚ, λίγες μέρες μετά τη ανεπίσημη μεταβίβαση του έργου στον ίδιο, από τη EuroAsia Interconnector, να αυξήσει το χρονικό διάστημα ανάκτησης του κόστους από τους επνεδυτές στα 35 χρόνια αντί στα 25 που ήταν πρηγουμένως.

Η ΡΑΕΚ ενημέρωσε τον ΑΔΜΗΕ ότι η πρόθεσή της να αυξήσει την περίοδο εξόφλησης του κόστους (για μικρότερη επιβάρυνση των καταναλωτών, μάλλον) είχε κοινοιποιηθεί έγκαιρα στον προηγούμενο φορέα υλοποίησης (EuroAsia Interconnector), ο οποίος προφανώς δεν ενημέρωσε τον διάδοχό του.

Το σημείωμα καταλήγει με το εξής: «Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσει τις επενδύσεις μόλις οι ρυθμιστικές αρχές λάβουν τις αποφάσεις που εκκρεμούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει επισήμως την στήριξη της στον ΑΔΜΗΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου και έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίζει να στηρίζει το έργο καθώς το θεωρεί στρατηγικής σημασίας».

  • Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η Κυπριακή Δημοκρατία νομιμοποιείται να ζητήσει από τον φορέα υλοποίησης (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΔΜΗΕ) την επικαιροποίηση ανάλυσης κόστους – οφέλους αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας όπως και το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, τόνισε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ από το Τόκιο, όπου βρίσκεται, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως όσο πιο σύντομα υποβληθούν από τον ΑΔΜΗΕ οι μελέτες αυτές, τόσο πιο σύντομα η κυπριακή Κυβέρνηση θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την είσοδό της στο μετοχικό σχήμα του έργου με €100 εκατομμύρια.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει το έργο για χάριν του έργου, αλλά έχει ως πρώτιστο μέλημα τον Κύπριο καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει λάβει την κατ’ αρχήν απόφαση για συμμετοχή στο έργο με €100 εκατ. αλλά ζήτησε επικαιροποίηση της ανάλυσης κόστους – οφέλους, προτού λάβει την τελική επενδυτική απόφαση.

«Η κυπριακή Κυβέρνηση νομιμοποιείται να ζητήσει επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους, όπως επίσης και ένα επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαναστασίου, τονίζοντας ότι η μελέτη έγινε το 2017 από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης (EuroAsia) και τα πράγματα έκτοτε έχουν αλλάξει, ενώ το δε επιχειρηματικό πλάνο είχε καταρτιστεί το 2017 με μια ελαφρά επικαιροποίηση το 2023, όπως είπε.

Αυτές τις δύο μελέτες, πρόσθεσε, που είναι πολύ σημαντικές και τις οποίες υποχρεούται ο φορέας υλοποίησης να κάνει, θα πρέπει να γίνουν ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορέσει να πάρει την τελική επενδυτική απόφαση.

Όπως είπε, η απόφαση της Κυβέρνησης είναι σαφής: κατ’ αρχήν απόφαση όπως η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα με €100 εκατ. αλλά η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί εφόσον υπάρχει θετική αξιολόγηση των δύο απλών μελετών. «Η Kυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει τις όποιες αποφάσεις προτού ολοκληρωθούν οι μελέτες», τόνισε.

«Η απόφασ;h μας πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και η τεκμηρίωση θα έλθει μετά την επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους από αναγνωρισμένο οίκο και το επιχειρηματικό πλάνο το οποίο πρέπει να υποβάλει ο φορέας υλοποίησης άμεσα. Το συντομότερο που θα υποβληθούν τα δύο αυτά έγγραφα το συντομότερο θα ληφθεί και η τελική επενδυτική απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο», συνέχισε.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε, εξάλλου, ότι δεν επιθυμεί να γίνει το έργο «για χάριν του έργου».

Όπως είπε, πρωταρχικής σημασίας είναι τρία ζητήματα. «Τι σημαίνει για τον καταναλωτή η ηλεκτρική διασύνδεση και πόσο θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού, πόσο θα διεισδύσουν οι ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μείγμα για να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε το πλεόνασμα ηλεκτρισμού και ο τερματισμός ενεργειακής απομόνωσης και η ασφάλεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού».

«Αλλά το πρώτιστο είναι ο καταναλωτής», τόνισε.

  • Από βδομάδας η μεταβίβαση του έργου στον ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιχορηγεί το έργο με €657 εκατ. αντιλαμβάνεται τις θέσεις της κυπριακής Kυβέρνησης. Παράλληλα, η Κομισιόν επιθυμεί όπως οι δύο ρυθμιστές, η ΡΑΕΚ και η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), εγκρίνουν άμεσα τη μεταβίβαση του έργου στον ΑΔΜΗΕ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί την άλλη εβδομάδα, αφού ο ΑΔΜΗΕ τους υπέβαλε προ μερικών ημερών τα απαιτούμενα έγγραφα.

Η Επιτροπή ζητά επίσης όπως οι δύο ρυθμιστές αποφασίσουν το πότε θα ξεκινήσει η ανάκτηση των εξόδων του φορέα υλοποίησης, με την επιβολή τέλους στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, το οποίο κατανέμεται κατά 67% στους Κύπριους και κατά 33% στους Έλληνες καταναλωτές.

Συναγερμός στην Κύπρο για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας το θέμα των επιπτώσεων από πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: