Υπερβολικά χαμηλοί φόροι από την Ελλάδα για να δελεάσει τους πλούσιους του Λονδίνου

File Photo: O Aλέξης Πατέλης σε ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. ΑΠΕ ΜΠΕ




Η Ελλάδα σχεδιάζει να προσελκύσει τράπεζες με έδρα το Λονδίνο και πλούσιους Βρετανούς, με φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς οι ευρωπαϊκές πόλεις σπεύδουν να εισέλθουν μετά το Brexit στο City.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Tom Rees στην βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε ότι οι τράπεζες και τα hedge funds με έδρα το Λονδίνο εξετάζουν το άνοιγμα γραφείων στην Αθήνα, με την κυβέρνησή του να χρησιμοποιεί υπερβολικά χαμηλούς φόρους και το καθεστώς μη διαμονής (nondom regime) για να δελεάσει πλούσιους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με δύο τράπεζες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξετάζουν το άνοιγμα γραφείων στην Αθήνα με μια άλλη που έχει ήδη παρουσία στη χώρα να εξετάζει μια σημαντική επέκταση, δήλωσε στην Daily Telegraph.

Ο κ. Πατέλης είπε ότι το νέο καθεστώς μη διαμονής (nondom regime), ένας ενιαίος φόρος εισοδήματος 7% για συνταξιούχους και το ήμισυ των εισοδημάτων των νέων μεταναστών να είναι αφορολόγητο, αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για «να δελεάσει ανθρώπους από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων [Βρετανών] μετά το Brexit».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία με φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές και μια πλημμύρα ξένων επενδύσεων.

Ορισμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να μετεγκατασταθούν σταδιακά στην ΕΕ με τη συμφωνία Brexit να ρυθμίζει τα βασικά σημεία για τον τομέα. Ωστόσο, κανένας ευρωπαϊκός χρηματοοικονομικός κόμβος δεν έχει διεκδικήσει με επιτυχία τη μετακίνηση του τομέα από το Λονδίνο.

«Κάποτε ήταν κοινή πεποίθηση ότι οι εταιρείες που έπρεπε να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο για οποιονδήποτε λόγο θα επέλεγαν μια πόλη, είτε πρόκειται για τη Φρανκφούρτη είτε για το Παρίσι ή οπουδήποτε», είπε ο κ. Πατέλης. «Νομίζω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι όταν πλέον μετακινούνται, αυτό θα είναι πιο κατακερματισμένο. Έχουμε κάποιους Έλληνες που εργάζονται στον χρηματοοικονομικό τομέα στο Λονδίνο που έχουν αναφέρει ότι εργάζονται με τις τράπεζες τους, τα hedge funds ή οτιδήποτε άλλο, για να ανοίξουν  γραφεία στην Αθήνα».

Από την εκλογή του το 2019, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αρχίσει να εφαρμόζει σχέδια για την ανάκαμψη της Ελλάδας με ξένους επενδυτές και την εκκίνηση της ανάπτυξης με φιλο-επιχειρηματικές πολιτικές. Το εθνικό προϊόν δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως από την κρίση του δημόσιου χρέους και η πανδημία προκάλεσε μια νέα κατάρρευση του ΑΕΠ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει τα εύσημα για τον χειρισμό του Covid-19 στην Ελλάδα, αλλά η οικονομική κρίση ώθησε το χρέος της χώρας σε περίπου 200% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο  στον κόσμο μετά την Ιαπωνία.

Ωστόσο, ο κ. Πατέλης δήλωσε ότι η πανδημία έχει προσφέρει στην Ελλάδα μια ευκαιρία καθώς το δημόσιο χρέος ανεβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. «Θα μπορούσατε ακόμη και να πείτε ότι τώρα «είμαστε όλοι Έλληνες» με την έννοια ότι η Ελλάδα ήταν μια χώρα μαζί με την Ιαπωνία που είχε πολύ υψηλά επίπεδα χρέους», είπε. «Αλλά μετά την πανδημία, όλες οι χώρες έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα χρέους».

Πρόσθεσε: «Για μια χώρα που είχε αρνητική εικόνα σε όλο τον κόσμο, όπως η Ελλάδα, αυτή ήταν μια ευκαιρία να τα πάμε καλύτερα συγκριτικά. Πιστεύουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες των ανθρώπων».

Το άρθρο περιλαμβάνει επίσης σύντομη αναφορά για τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

  • Ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Εκλεγμένος για πρώτη φορά το 2004, ο 51χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ποτέ ξένος  με την πολιτική. Γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν στο πηδάλιο από το 1990-1993, ο Κυριάκος προέρχεται από μια ιστορική πολιτική οικογένεια η οποία περιλαμβάνει επίσης βουλευτές και ιδρυτές κόμματος.

Ο Μητσοτάκης ακολούθησε τις προπτυχιακές σπουδές του στο Χάρβαρντ με μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις στο Στάνφορντ και MBA στο Χάρβαρντ. Ο πρώην σύμβουλος της McKinsey έχει επίσης εργαστεί για μια σύντομη περίοδο στο City του Λονδίνου για την Chase Investment Bank. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1997 συνέχισε την καριέρα του στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015, αποτελεί  μια φιλική προς το κατεστημένο παρουσία.

Επιθυμώντας σφοδρά να προσελκύσει τους ξένους δημοσιογράφους με το όραμά του, ο ηγέτης έχει βελτιώσει τις δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων στα νέα, φθηνότερα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με εσωτερικές πηγές.

Η κληρονομιά της ελληνικής κρίσης, το φάντασμα μιας ιταλικής καταστροφής λόγω χρέους και οι πρόσφατες νίκες στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν χρησιμεύσει για να καταστήσουν τον Μητσοτάκη πηγή ενδιαφέροντος στο μηχανισμό των Βρυξελλών. Είναι αντιληπτό ότι έχει καλή σχέση με την καγκελάριο  Angela Merkel και προσέφερε τη στήριξή του στον υποψήφιο της Γερμανίας Manfred Weber για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Telegraph – Greece makes post-Brexit pitch to City and wealthy Britons

Κορκίδης: Μικρό το κακό εάν το αυστηρό lockdown διαρκέσει μόνο την πρώτη εβδομάδα του έτους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: