Η ώρα του «θεραπευτή» Μπάιντεν έφτασε: Η επιστροφή της υπερδύναμης φέρνει παγκόσμια ανακούφιση…

Η ώρα του “θεραπευτή” Μπάιντεν έφτασε: Η επιστροφή της υπερδύναμης φέρνει παγκόσμια ανακούφιση...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράφει διατάγματα epa08958902 EPA/Ken Cedeno / POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η περίοδος της «Αμερικής των δύο προέδρων» τελείωσε ανεπιστρεπτί. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι πια ο ηγέτης της υπερδύναμης και ο Τζο Μπάιντεν δεν βρίσκεται πλέον σε αναμονή.

Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με ανακούφιση και ενδιαφέρον τις πρώτες στιγμές του ισχυρού άνδρα των Δημοκρατικών στο Οβάλ Γραφείο ενώ η Αμερικανική κοινωνία αναμένει να δει τον “θεραπευτή” της εν δράσει.

Αρχικά, ο Τζο Μπάιντεν, επιστρέφοντας τον Λευκό Οίκο, αυτή τη φορά ως ο νέος πλανητάρχης, δεν άφησε ούτε ένα λεπτό να πάει χαμένο. Γνωρίζοντας τα κατατόπια καλύτερα απ’ όλους, υπέγραψε μια σειρά από προεδρικά διατάγματα που ουσιαστικά ξηλώνουν την πολιτική της προεδρίας Τραμπ.

  • Η ακύρωση της διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επιστροφή στην “πράσινη” συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και το “πάγωμα” της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης του τείχους της “ντροπής” στα σύνορα με το Μεξικό, ήταν οι πρώτες ενέργειες του Μπάιντεν, στέλνοντας το μήνυμα ότι η λογική επέστρεψε.

Ακόμη πιο σημαντικά είναι τα διατάγματα που αφορούν την αμερικανική κοινωνία, η οποία δυστυχώς θρηνεί τετρακόσιες χιλιάδες νεκρούς από τον κορωναϊό. Ο Μπάιντεν, μπορεί να βρήκε μια “γενναιόδωρη” επιστολή από τον προκάτοχό του, αλλά δεν βρήκε κάτι άλλο. Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν περίμενε κιόλας. Το πλάνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το σχέδιο των μαζικών εμβολιασμών των πολιτών, ήταν ανύπαρκτο. Σε σχέση με το 2016, που ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε στον Τραμπ ένα σημείωμα που του εξηγούσε πως θα μπορούσε να κινηθεί σε μια ενδεχόμενη υγειονομική κρίση, σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν δεν βρήκε κάτι τέτοιο. Το μόνο που βρήκε ήταν “καμμένη γη”.

  • Φυσικά, ως έμπειρος πολιτικός, ο Δημοκρατικός ηγέτης, ήταν προετοιμασμένος. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους για τις πρώτες εκατό ημέρες της προεδρίας του, η ανάθεση του δύσκολου έργου του εμβολιασμού των Αμερικανών στον Τζεφ Ζίντς, ενός ανθρώπου που είναι ειδικός στην διαχείριση κρίσεων, είναι ενέργειες που φέρνουν απόλυτη αισιοδοξία για το μέλλον.

Επιπλέον, οι οικονομικές ανάσες για τους φοιτητές και όσων πλήττονται από την πανδημία είναι ένα ακόμη μέτρο που είχε ανάγκη η κοινωνία. Μάλιστα ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι σύντομα θα έρθει ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η προεδρία Μπάιντεν έχει τις περισσότερες γυναίκες από κάθε άλλη προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ. Εν αντιθέσει με τον σεξιστή Τραμπ, ο οποίος υποβάθμιζε τον ρόλο των γυναικών, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε θέσεις κλειδιά σχεδόν στα 2/3 της διακυβέρνησής του και των στελεχών της.

Από την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις μέχρι και την επικεφαλής του τμήματος μυστικών υπηρεσιών, Αβρίλ Χέινς, η νέα προεδρία των Δημοκρατικών σπάει το υπερσυντηρητικό κατεστημένο των προηγούμενων δεκαετιών.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, είναι λογικό να μην περιμένουμε συνταρακτικές εξελίξεις με το καλήμερα. Ωστόσο τα πρώτα δείγματα είναι θετικά τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Η ακρόαση του Άντονι Μπλίνκεν από την επιτροπή εξωτερικών της γερουσίας, για τη θέση του νέου ΥΠΕΞ, ήταν πολύ πιο καλή από ότι θα περιμέναμε. Ο κ. Μπλίνκεν είναι ένας ήρεμος άνθρωπος και γνώστης της πολυτάραχης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως έχουμε ξαναγράψει, δεν θα λειτουργήσει σαν “σερίφης” αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κρεμάσει τους γνήσιους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Δεδομένου ότι η νέα εξωτερική πολιτική της χώρας θα εστιάσει στις πυρηνικές απειλές του Ιράν και τον ύπουλο τρόπο της Κίνας που διεισδύει στη Δύση, μπορούμε να πούμε ότι τα “κλειδιά” της σταθερότητας της Μεσογείου δεν θα δοθούν στην αυταρχική Τουρκία του Ερντογάν. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ.Μπλίνκεν ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως σωστός σύμμαχος, έφεραν ψυχρολουσία στην Άγκυρα. Έχει γίνει σαφές ότι η πρόσβαση του σουλτάνου από τις “πίσω πόρτες” του Λευκού Οίκου και η διπλωματία “των γαμπρών” ανήκει στο παρελθόν.

Αυτό που θα πρέπει να φοβίζει πιο πολύ τον Ερντογάν είναι οι πολύ καλές σχέσεις του Μπάιντεν με τους Κούρδους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο νέος Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Στρατηγός Λόιντ Όστιν, εκπαίδευσε χιλιάδες Σύριους και Κούρδους μαχητές στον αγώνα κατά του ISIS.

  • Ουσιαστικά ο νέος ΥΕΘΑ ήταν στο πλευρό εκείνων που ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήριζε στη συνέχεια τρομοκράτες! Ο Όστιν είναι ένα πραγματικό “λιοντάρι” με πολύ στρατηγικό μυαλό, και οι γνώσεις του θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην διεθνή παρουσία των ΗΠΑ.
  • Σε σχέση με τον προηγούμενο υπουργό Άμυνας, ο οποίος ήταν ένα άβουλο πιόνι του Ντόναλντ Τραμπ, ο Όστιν θα αναβαθμίσει την θέση της χώρας στις επερχόμενες συνόδους του ΝΑΤΟ και φυσικά οι εχθροί της δημοκρατίας θα έχουν κάθε λόγο να ιδρώνουν.

Συνοψίζοντας, με το πέρας της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, υπήρξε παγκόσμια ανακούφιση. Μια διχασμένη Αμερική δεν συμφέρει κανέναν. Για πρώτη φορά μετά από καιρό μπορούμε να πούμε ότι ο Λευκός Οίκος έχει έναν σοβαρό άνθρωπο και όχι έναν παρανοϊκό, όπως ήταν ο Τραμπ.

Ο Μπάιντεν έχει καταλάβει καλύτερα από όλους ποιος είναι ρόλος του, γι’ αυτό και οι ομιλίες του είναι άκρως ενωτικές. Οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι, και ένα διχασμένο έθνος θα αργήσει να ξεπεράσει της αρρώστια του “τραμπισμού”. Ωστόσο η 20η Ιανουαρίου ήταν η αρχή που η Αμερική γύρισε σελίδα…

* Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι παγίδες που κρύβει η παραπομπή Τραμπ: Ο “πονοκέφαλος” των πρώτων ημερών της προεδρίας Μπάιντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: