Απαγορευμένος από το Twitter και το Facebook ο Τραμπ: Τα κοινωνικά δίκτυα μεταξύ χαλαρότητας και λογοκρισίας

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Το επεισόδιο του κλεισίματος των προσωπικών λογαριασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει την ανάγκη για αυστηρότερο πλαίσιο των ψηφιακών πλατφόρμων, αναφέρει σε κυριο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Αυτές οι άνευ προηγουμένου αποφάσεις ανοίγουν μια ιλιγγιώδη συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης. Είναι λυπηρό, ότι χρειάστηκε αυτό το εκρηκτικό πλαίσιο ώστε αυτές οι πλατφόρμες να αποφασίσουν μια επίπονη εδώ και αρκετά χρόνια συζήτηση. Η ληφθείσα υπό εξαναγκασμό απόφαση αποκρυσταλλώνει τις διαιρέσεις.

Τα κοινωνικά δίκτυα, κατηγορούμενα εδώ και καιρό για χαλαρότητα, χαρακτηρίζονται πλέον ως λογοκριτές.  Χαλαρά, καθ ‘όλη τη διάρκεια του Donald Trump, ο οποίος δεν ανέμενε την 6η  Ιανουαρίου για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη και σήμερα, στην πραγματικότητα λογοκριτές. 

Ποια είναι η νομιμότητα των CEO τους να ενεργούν ως κριτές της συζήτησης για την ελευθερία της έκφρασης, όταν το κύριο μέλημά τους είναι η κερδοφορία του οικονομικού τους μοντέλου; Χωρίς αποτελεσματικά συστήματα εποπτείας και χωρίς να υπόκεινται σε εποπτεία ανεξάρτητων αρχών, αυτές οι πλατφόρμες βρίσκονται παγιδευμένες σε μια αναπόσπαστη συζήτηση υπό τις  τρέχουσες συνθήκες. 

Το να μη γίνει τίποτα ήταν αδύνατο, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης. Όμως, ενεργώντας πολύ αργά και δραστικά, τα κοινωνικά μέσα τροφοδοτούν την ιδέα, ότι υπάρχει συνωμοσία για τη σιωπή του Donald Trump.

Αυτό το επεισόδιο δείχνει την ανάγκη ενός πιο στενού πλαισίου. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που εκπονούνται επί του παρόντος, αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που μέχρι στιγμής παρέμειναν πολύ επιφυλακτικές, πρέπει να ενεργήσουν με τη σειρά τους.  Αλλά θα ήταν λάθος να πιστεύουμε, ότι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων θα είναι αρκετή για τη θεραπεία της νόσου. 

Σήμερα, οι εναλλακτικές αλήθειες έχουν γίνει ένα πολιτικό όπλο, για πολύ καιρό υποτιμημένο από τις δημοκρατίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση.

Με το να μην είναι επαρκώς προσεκτικοί στις ανησυχίες αυτού του τμήματος της γνώμης, οι ελίτ επέτρεψαν στο φαινόμενο να αναπτυχθεί, σε σημείο να κλονίσει μια από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο. Δεν είναι η απομάκρυνση των διαμαρτυριών του Donald Trump που θα λύσει το πρόβλημα, αλλά ένας σε βάθος προβληματισμός, σχετικά με τις υπερβολές ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος, στον οποίο αυτός ο κόσμος δεν πιστεύει πλέον. 

ΠΗΓΗ: Kύριο άρθρο Le Monde – Donald Trump banni de Twitter et Facebook : les réseaux sociaux entre laxisme et censure

Το νέο παραμύθι του Ερντογάν είναι ο …”κίνδυνος Μπάιντεν”: Για την προσπάθεια του “να τα βρει” με την Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: