Το νέο παραμύθι του Ερντογάν είναι ο …”κίνδυνος Μπάιντεν”: Για την προσπάθεια του “να τα βρει” με την Ε.Ε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, T.C. Cumhurbaşkanlığı @tcbestepe




«Καλή ανταλλαγή απόψεων είχαμε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν», έγραψε στο Twitter το Σάββατο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μετά από τηλεδιάσκεψη με τον ισλαμιστή ηγέτης της κατοχικής δύναμης.

Τίτλος της ανταπόκρισης του RND: «Επίθεση γοητείας: Γιατί ο Ερντογάν είναι ξαφνικά πρόθυμος να συμβιβαστεί».

Υπότιτλος: «Ο Recep Tayyip Erdogan θέλει να ‘ανοίξει μια νέα σελίδα’ στην τεταμένη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ – Ο Τούρκος Πρόεδρος στέλνει συμβιβαστικά μηνύματα και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες – Ο κύριος λόγος για την αλλαγή πορείας της Άγκυρας ονομάζεται Joe Biden».

Η ανταπόκριση του μόνιμου ανταποκριτή της RND, στην Höhler Gerd Αθήνα αναφέρει:

Η von der Leyen και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell έλαβαν θέση μπροστά στην κάμερα καθισμένοι σε απλές καρέκλες γραφείου στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος αρχηγός κράτους, από την άλλη πλευρά, κάθισε σε θρόνο στην κεφαλή ενός τεράστιου ξύλινου τραπεζιού, γύρω από τον οποίο είχαν συγκεντρωθεί οκτώ σύμβουλοι. Στον τοίχο ήταν κρεμασμένος ένας μεγάλος καθρέφτης με χρυσό πλαίσιο και στην οροφή ένας λαμπερός πολυέλαιος.

Αλλά η μεγαλειώδης εικόνα είναι παραπλανητική. Ο Erdogan βρίσκεται σε άμυνα. Ο Τούρκος αρχηγός του κράτους, ο οποίος μόλις πρόσφατα δαιμονοποίησε τους πολιτικούς της ΕΕ ως «κρίκους στην ναζιστική αλυσίδα», προσπαθεί τώρα να αποκαταστήσει τη ζημιά. Η ΕΕ έχει «προτεραιότητα στην τουρκική ατζέντα», διαβεβαίωσε κατά την τηλεδιάσκεψη. Η Τουρκία προτίθεται «να ανοίξει κατά το νέο έτος μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την ΕΕ».

Στη συνέχεια ο Erdogan ανέπτυξε με λεπτομέρεια κατά την τηλεδιάσκεψη το πώς την φαντάζεται: Θα ήθελε η ΕΕ να επεκτείνει την Τελωνειακή Ένωση, ταξίδια χωρίς θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες στο χώρο Schengen και την επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει, ανέφερε το Anadolu.

Ο Erdogan αναφέρθηκε επίσης σε «επικαιροποίηση» της Προσφυγικής Συμφωνίας του 2016. Με αυτήν πιθανότατα συνδέει την ελπίδα για περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια από μέρους της ΕΕ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους ο Τούρκος αρχηγός κράτους έχει πλέον μετακινηθεί από την πορεία της αντιπαράθεσης σε αυτήν της επίδειξης προθυμίας για συμβιβασμό.

Με την συγκρουσιακή του πολιτική στη διαμάχη για το φυσικό αέριο με την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Erdogan το παράκανε. Τον Μάρτιο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ σχεδιάζουν να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Εξαιτίας των πολέμων της στη Συρία και τη Λιβύη, η Τουρκία έχει απομονωθεί και στη Μέση Ανατολή.

Ολοένα και περισσότερα αραβικά κράτη ομαλοποιούν τη σχέση τους με το Ισραήλ. Το Κατάρ, ο μόνος σύμμαχος της Τουρκίας στην περιοχή, έρχεται σε συνεννόηση με τους γείτονές του στον Κόλπο. Η Τουρκία με την πολιτική της αντιπαράθεσης  κινδυνεύει να χάσει κάθε επαφή. Πίσω από τα παρασκήνια, ο Erdogan διερευνά πλέον πώς μπορούν να αποκατασταθούν οι κλονισμένες σχέσεις με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο πιο σημαντικός λόγος για τις ενέργειες αποκλιμάκωσης του Erdogan ονομάζεται Joe Biden. Με την άνοδό του στην κυβέρνηση, η Τουρκία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω κυρώσεις λόγω των συμφωνιών εξοπλισμών που έχει συνάψει με τη Ρωσία.

Ο Biden, ο οποίος ως Αντιπρόεδρος του Barack Obama ήταν υπεύθυνος για τις σχέσεις με την Τουρκία, θεωρείται ότι γνωρίζει καλά τη χώρα. Στο παρελθόν επέκρινε έντονα τα ελλείμματα Δημοκρατίας που παρατηρούνται υπό τον Erdogan. Αλλά και η συνέχιση της διαδικασίας στις ΗΠΑ εναντίον της τουρκικής Halkbank, η οποία κατηγορείται ότι παραβίασε το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν, θα μπορούσε να καταστεί τοξική.

Για τον Erdogan είναι ιδιαίτερα εκρηκτική η απειλή αποκαλύψεων σχετικά με την πιθανή συμμετοχή ηγετικών μελών της κυβέρνησης στις ύποπτες συναλλαγές της κρατικής τράπεζας. 

ΠΗΓΗ: RND, Höhler

Τα λόγια της Τουρκίας να γίνουν πράξεις, ζητά η κ. Παρλί: Δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: