Πατριωτικό καθήκον ο εμβολιασμός, υποστηρίζουν οι ειδικοί: Μείωση στα κρούσματα, στους διασωληνωμένους, στους θανάτους

Ο ανδριάντας του Ιωάννη Βαρβάκη που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Λεωνίδας Δρόσης, στους κήπους που περιβάλλουν το Ζάππειο Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, OΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε ότι «ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία, είναι η λύση στο πρόβλημα σε όλες τις πανδημίες» και πρόσθεσε:

«Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι αυτό που δίνει συνήθως τη λύση και σήμερα έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων, με αποτελεσματικότητα που φθάνει το 95%».

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 901 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 130.485, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες. Τα 5.196 (4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38.050 (29,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 534 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών, 165 (30,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 797 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.102 θανάτους συνολικά στη χώρα, 1.654 (40,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο καθηγητής Γώγος μιλούσε στη διαδικτυακή ημερίδα για τον κορονοϊό, που οργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας. Αναφέρθηκε στην επίδραση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία, επισημαίνοντας ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση».

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, λέγοντας ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία δίνει λύσεις» και προσέθεσε:

«Όμως, δεν είναι μία θεραπεία η οποία έχει εγκριθεί, αλλά είναι μία θεραπεία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μέσα από κλινικές μελέτες και επιπροσθέτως, και αυτό την κάνει λίγο πιο ισχυρή, έχει δοθεί “επείγουσα χρήση” στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας πάρει έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο, αλλά αναμένουμε να το δούμε, διότι θα κριθεί από τις μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και στη χώρα μας, όπου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».

Ο καθηγητής Παθολογικής – Φυσιολογίας – Λοιμώξεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας «τείχους ανοσίας», μέσω εμβολιασμού του 70% του ελληνικού πληθυσμού.

Παράλληλα, ο Νίκος Σύψας τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», λέγοντας ταυτόχρονα ότι «ο εμβολιασμός είναι ένα πατριωτικό καθήκον».

Εκτός από τον κ. Σύψα, τόσο ο κ. Γώγος όσο και οι άλλοι επιστήμονες που μίλησαν, αναφέρθηκαν στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

  • Αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού, η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα

Ειδικότερα, ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι «πρέπει να ανοσοποιήσουμε το 70% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι αντισώματα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το υπόλοιπο 30%».

«Εάν γίνει αυτό», συνέχισε, «τότε η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα, ξανασφίγγουμε τα χέρια μας και επανερχόμαστε στην προτεραία κατάσταση». «Στόχος μας», όπως είπε ο καθηγητής, «είναι να πάμε στο 70% των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα έχουν αντισώματα εναντίον του κορονοϊού, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την ανοσία με το εμβόλιο».

Όσον αφορά στον αν τα εμβόλια είναι ασφαλή, η απάντηση είπε ο καθηγητής «έρχεται μέσα από τα δεδομένα των κλινικών μελετών» και εξήγησε:

«Έχουν ήδη δημοσιευθεί κλινικές μελέτες τριών εμβολίων, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca και φαίνεται ότι τουλάχιστον στη διάρκεια των εμβολιασμών, αλλά και στους δύο μήνες έπειτα από την παρακολούθηση των ατόμων που εμβολιάστηκαν, οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες σε αυτούς οι οποίοι πήραν το εμβόλιο απ’ αυτές σε όσους πήραν το εικονικό φάρμακο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Επίσης, τόνισε ότι «με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε τίποτα κάνοντας τα εμβόλια», ενώ όπως συμπλήρωσε, «ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο δικό μας γενετικό υλικό».

Απαντώντας σε ερωτήματα για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ο καθηγητής είπε:

«Υπάρχουν δεκάδες εμβόλια τα οποία έχει κάνει ο καθένας από μας στην παιδική του ηλικία και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από εμβόλια».

Όμως, όπως επισήμανε, «το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον κορονοϊό». «Επομένως», συνέχισε, «νομίζω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων».

Μιλώντας στη συνέχεια για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, είπε ότι «κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τη χώρα μας να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα πατριωτικό καθήκον».

Κλείνοντας ο Νίκος Σύψας ευχήθηκε «να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον ελληνικό πληθυσμό τους επόμενους μήνες, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές καλοκαίρι, και του χρόνου, τέτοιο καιρό, να είμαστε όλοι αγκαλιασμένοι και να κάνουμε ρεβεγιόν με 100 άτομα και όχι με μία οικογένεια όπως θα κάνουμε φέτος».

  • Γαργαλιάνος-Κακολύρης: «Μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό»

Στην ίδια ημερίδα μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, ο οποίος τόνισε ότι «το μέλλον είναι τα εμβόλια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να πιάσουμε το επίπεδο που θέλουμε, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, με σκοπό την συλλογική ανοσία».

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης διότι, όπως είπε, «μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό».

Επίσης, είπε ότι «το θέμα δεν μόνο να πολεμηθεί ο ιός στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία αγγίζει την παγκόσμια κοινότητα, γι’ αυτό και έχει σημασία να καταπολεμηθεί παντού ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία νίκη απέναντι στην πανδημία».

Ακόμη, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης, λέγοντας ότι «με ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που δυστυχώς στη χώρα υπολειτουργεί όλα αυτά χρόνια, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο σπίτι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στενή επικοινωνία με το γιατρό ή το κέντρο υγείας ή το κέντρο αναφοράς» και συμπλήρωσε: «Αν γινόταν αυτό, πιθανώς να μην είχαμε την υπερφόρτωση του συστήματος και να μην βλέπαμε αυτά που βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία».

  • Μαραγκός: Τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ

Στην ημερίδα μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος, όπως επισήμανε, «μέσα σε αυτή την άσχημη κατάσταση μπορεί να πω ότι τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ» και συμπλήρωσε:

«Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε τόσο γρήγορα. Είναι μία ευχάριστη στιγμή σ’ αυτό τον αγώνα ότι ήρθαν τα εμβόλια. Ετοιμαζόμαστε όλοι να τα κάνουμε, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, πρέπει όλοι να τηρούμε με απόλυτο τρόπο τα μέτρα προστασίας».


Γεωγραφική κατανομή των 901 κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 901 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

Αττική 219

Θεσσαλονίκη 159

Αιτωλοακαρνανία 12

Αρκαδία 6

Άρτα 2

Αχαΐα 15

Βοιωτία 2

Γρεβενά 3

Δράμα 11

Έβρου 26

Εύβοια 3

Ευρυτανία 1

Ζάκυνθος 1

Ηλεία 2

Ημαθία 20

Ηράκλειο 9

Θάσος 1

Ιωαννίνων 2

Καβάλας 19

Καλύμνου 1

Καρδίτσας 23

Καστοριά 4

Κέρκυρας 4

Κιλκίς 12

Κοζάνης 39

Κορινθίας 18

Λακωνίας 2

Λάρισας 34

Λέσβου 10

Μαγνησίας 67

Μεσσηνίας 5

Μυκόνου 1

Νήσων 4

Ξάνθης 29

Πέλλας 17

Πιερίας 13

Πρέβεζας 2

Ρέθυμνο 2

Ροδόπης 15

Ρόδος 7

Σερρών 24

Σποράδων 1

Τρικάλων 6

Φθιώτιδας 10

Φλώρινας 7

Χαλκιδικής 6

Χανίων 5

Χίου 4

Υπό διερεύνηση 1

  • Μιχαηλίδου: Στις αρχές του νέου έτους ο εμβολιασμός σε όλες τις κλειστές δομές τρίτης ηλικίας και αναπηρίας

Στις αρχές του νέου έτους θα αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον covid -19 που αφορά εργαζόμενους και φιλοξενούμενους σε όλες τις κλειστές δομές τρίτης ηλικίας και αναπηρίας της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα από τα Χανιά η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, που βρίσκεται στην Κρήτη προκειμένου να επισκεφθεί δομές της πρόνοιας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, «ήδη έχουμε αρχίσει την προετοιμασία για το πρόγραμμα εμβολιασμού. Με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης έχουμε ξεκινήσει τον προγραμματισμό, ώστε στην αρχή του νέου έτους, μαζί με όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, να εμβολιάσουμε και φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε όλες τις κλειστές δομές τρίτης ηλικίας και αναπηρίας της χώρας».

Η υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους στις δομές του και μίλησε για τις προσπάθειες στήριξης της απασχόλησης, καθώς και της στήριξης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Όπως είπε, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου θα δοθεί στο διπλάσιο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλους τους δικαιούχους, ενώ για πρώτη φορά στη δεξαμενή των δικαιούχων εντάχθηκαν και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην καταβολή του επιδόματος παιδιού κατά έναν μήνα νωρίτερα, καθώς θα δοθεί τον Δεκέμβριο.

Η κ. Μιχαηλίδου, κατά την επίσκεψή της στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού και Νέων Χανίων, συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Δαμανάκη, καθώς και με τη διοίκηση και το προσωπικό του Κέντρου, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της δομής. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να μοιράσει στα παιδιά που διαμένουν στη δομή δώρα, που προσέφεραν τα Public και τα σούπερ μάρκετ Synka.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Παράρτημα ΑμεΑ Χανίων, η υφυπουργός Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες για τη νέα πτέρυγα της δομής, η λειτουργία της οποίας θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ να λαμβάνουν υπηρεσίες.

Όπως τόνισε, «στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, ώστε να λειτουργήσει η πτέρυγα για να φιλοξενηθούν και εξυπηρετηθούν όσον το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη».

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στη στήριξη της οικογένειας Χαλκιαδάκη για ενίσχυση των δομών πρόνοιας της Κρήτης με δύο κοινωνικούς λειτουργούς.

Τη Δευτέρα, 21 Δελεμβρίου, η υφυπουργός Εργασίας θα επισκεφθεί το Ηράκλειο. Αύριο, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, θα συμμετάσχει στη χριστουγεννιάτικη διαδικτυακή εκδήλωση της ONNEΔ UK για τη στήριξη του Ιωσηφόγλειου Ορφανοτροφείου Αθηνών.

Κρας τεστ στα εμβολιαστικά κέντρα εν αναμονή της έναρξης εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: