Ο Τζο Μπάιντεν θα κληρονομήσει «καμμένη γη»: Αποστολή του η ανοικοδόμηση του έθνους

FILE PHOTO: Κονκάρδες με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι προς πώληση στο κατάστημα δώρων του Λευκού Οίκου απέναντι από τον πραγματικό Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, DC, ΗΠΑ. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ(*)

Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών. Βέβαια ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης που τον θέλει μακριά από την εξουσία.

Ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης έχει χάσει τον έλεγχο. Ο θυμός όμως είναι κακός σύμβουλος. Οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι ο πλανητάρχης δεν εμφανίζεται πολύ στο γραφείο του από τη μέρα που έχασε τις εκλογές. Οι μόνες του ασχολίες είναι το γκολφ, το τουίτερ και πως θα βρει τρόπο να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Το χειρότερο είναι ότι σχεδιάζει να παραδώσει σκηνικό «καμμένης γης». Ο ίδιος συνεχίζει να αρνείται να πάρει μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού καθώς έχει δώσει εντολή να μην περαστεί από την Γερουσία το πακέτο ανακούφισης «Heroes Act», το οποίο περιμένει έγκριση από τον περασμένο Μάιο.

Έτσι λοιπόν όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε τη χώρα στο έλεος της πανδημίας. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με το «The Lincoln Project», μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων που τάχθηκαν κατά του Τραμπ, έβγαλαν στην φόρα στοιχεία που έδειχναν ότι ο πρόεδρος προτίμησε να μην δώσει καμία ομοσπονδιακή βοήθεια στις πολιτείες που υπάρχουν Δημοκρατικοί κυβερνήτες με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί κλίμα δυσαρέσκειας εναντίον τους. Ο Τραμπ έβαλε το πολιτικό συμφέρον πάνω από την ανθρώπινη ζωή για πολλοστή φορά.

  • Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, πρόσφατα οι σύμβουλοί του τον απέτρεψαν τελευταία στιγμή από το να κηρύξει πόλεμο στο Ιράν. Ο στόχος του Τραμπ είναι να αναλάβει ο Μπάιντεν μια προεδρία καταδικασμένη σε προβλήματα και προκλήσεις που δεν θα έχουν τελειωμό. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν έχουν ξαναγίνει στην ιστορία των ΗΠΑ.

Είναι γεγονός ότι οι ισχυρισμοί του Αμερικανού μεγιστάνα περί εκλογικής νοθείας, πέφτουν στο κενό. Ο πρόεδρος βρίσκεται σε τρικυμία εν κρανίω όντας θύμα του εγωισμού του και των κακών συναναστροφών του. Φερειπείν, ο δικηγόρος του Ρούντι Τζουλιάνι, γνωστός για τις ακραίες πεποιθήσεις του, επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την κρίση του Τραμπ αυτή την περίοδο. Ότι και να λέει όμως, το αποτέλεσμα είναι να ταπεινώνονται στα δικαστήρια καθώς οι προσφυγές αποσύρονται η μία πίσω από την άλλη.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν ως νεοεκλεγείς πρόεδρος μαζί με την Κάμαλα Χάρις έχουν το δικαίωμα να ενημερωθούν από τους αρμόδιους του Λευκού Οίκου για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και την υγεία. Παρόλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος μπλοκάρει κάθε διαδικασία ενημέρωσης. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι από την 20η Ιανουαρίου που θα αναλάβουν την διακυβέρνηση, θα πρέπει να εργαστούν διπλά προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος του μεταβατικού διαστήματος.

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ο Μπάιντεν δεν το βάζει κάτω. Αυτές τις μέρες εργάζεται πυρετωδώς. Ενημερώνεται καθημερινά από πρώην στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των μυστικών υπηρεσιών και από διακεκριμένους επιστήμονες που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση.

Με αφετηρία τη θέση αυτή, στην Ουάσινγκτον λένε ότι ο πρόεδρος είναι οι άνθρωποι που έχει δίπλα του. Η επιλογή της Χάρις στο πλευρό του δεν είναι ο μόνος άσσος στο μανίκι του. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών αποφάσισε να προσλάβει για επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου τον Ρόναλντ Κλάιν.

Μιλάμε για έναν πολύ σοβαρό άνθρωπο με τεράστια εμπειρία. Ο Κλάιν έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τον Μπάιντεν στο ίδιο πόστο επί εποχής Ομπάμα ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στον συντονισμό της ατζέντας για την αντιμετώπιση του ιού έμπολα. Επίσης ο Ρόναλντ Κλάιν βρέθηκε στο πλευρό του πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ επί εποχής Μπιλ Κλίντον.

  • Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά πως δεν έχει χρόνο για πειραματισμούς. Ο στόχος είναι η ανοικοδόμηση του έθνους μετά από μια ταραγμένη τετραετία. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, η κοινωνική ευημερία και η οικονομική ανάκαμψη είναι τα μεγαλύτερα στοιχήματα για εκείνον.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει πολλά έμπειρα πρόσωπα και κυρίως γυναίκες. Παραπάνω από το πενήντα τοις εκατό των συνεργατών του είναι γένους θηλυκού. Τα ονόματα που ακούγονται πολύ έντονα, χωρίς να έχει αποφασιστεί βέβαια ποιο υπουργείο θα αναλάβουν, είναι εκείνα των Σούζαν Ράις, Μισέλ Φλώρνου και Ντεμπ Χάαλαντ.

Συγκεκριμένα η Χάαλαντ είναι η πρώτη γυναίκα ιθαγενής που κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής το 2018. Στις 3 Νοέμβρη κέρδισε την επανεκλογή της στο Νιού Μέξικο και τώρα ακούγεται ότι έχει προταθεί να αναλάβει το υπουργείο εσωτερικών. Αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να της δώσει αυτή την ευκαιρία θα μιλάμε για μια ακόμη ιστορική στιγμή, μετά την εκλογή της Κάμαλα Χάρις στη θέση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Τονίζω όμως ότι όλα είναι ρευστά.

Συνοψίζοντας λοιπόν, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Τραμπ να ναρκοθετήσει το πεδίο μόνο και μόνο για εκδίκηση, εν τέλει δύσκολα θα καταφέρει κάτι. Πράγματι ο Μπάιντεν θα κληρονομήσει «καμμένη γη» όμως η εμπειρία του σε συνδυασμό με τις επαφές που έχει ανά τον κόσμο θα του εξασφαλίσουν την άνετη προσαρμογή στο οβάλ γραφείο.

Οι κύριοι αντίπαλοί του θα είναι η πανδημία και ο χρόνος.

(*) Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι opinion writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο «Τραμπισμός» θα ταλανίζει για πολύ καιρό ακόμα την Αμερική: Ενισχύει το παρακράτος του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: